Running-Magazine-Logo

Υγρό στο γόνατο

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Ο ιατρικός όρος για το “υγρό στο γόνατο” είναι η διάχυση γονάτου. Υγρό στο γόνατο μπορεί να προκύψει από έναν τραυματισμό, επιβαρυμένη χρήση ή ασθένεια.

Το πρήξιμο στην άρθρωση του γονάτου μπορεί να περιορίσει την ελαστικότητα και την λειτουργία. Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολεύεσαι να τεντώσεις ή να λυγίσεις πλήρως ένα πρησμένο γόνατο και η άρθρωση μπορεί να λυγίζει φυσιολογικά σε 15 με 25 μοίρες ενώ το πόδι βρίσκεται σε κατάσταση ξεκούρασης (1).

Ανάλογα με την αιτία που κρύβεται πίσω από το πρήξιμο, το πρησμένο γόνατο μπορεί να μην παρουσιάζει άλλα συμπτώματα ή μπορεί να πονάει η περιοχή, να κοκκινίσει και μπορεί να μην μπορεί να σηκώσει βάρος.

12 πιθανές αιτίες παρουσίασης υγρού στο γόνατο

Αυτό το άρθρο περιγράφει 12 καταστάσεις που προκαλούν πιο συχνά πρήξιμο στο γόνατο, ή υγρό στο γόνατο. Πρόκειται για τις πιο συχνές αιτίες όπως τραυματισμοί, οστεοαρθρίτιδα, θυλακίτιδα, όπως και λιγότερο συχνές αιτίες όπως κύστη Baker και σύνδρομο Ράιτερ.

 

inflamed-bursa 

Είτε το υγρό στο γόνατο είναι λίγο ενοχλητικό ή εξουθενωτικά επίπονο, θα ήθελες να αναγνωρίσεις τις πιθανές αιτίες και να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα για να μπορέσεις να μετριάσεις μελλοντικά προβλήματα. Χρόνιο ή μεγάλης διάρκειας πρήξιμο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών της άρθρωσης, αποδόμηση του χόνδρου αλλά και αποσκλήρυνση των οστών συνεπώς η αντιμετώπιση είναι συχνά απαραίτητη.

1. Τραυματισμός στο γόνατο

Ένας τραυματισμός στα οστά του γονάτου, στους συνδέσμους, στους τένοντες, στον θύλακα, στον μηνίσκο ή στον αρθρικό χόνδρο μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο. Σοβαρός τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία στην άρθρωση του γονάτου, οδηγώντας σε σημαντικό πρήξιμο, αυξημένη θερμοκρασία της περιοχής, ακαμψία και μελάνιασμα.

Η τελευταία κατάσταση ονομάζεται “αιμάρθρωση” και απαιτεί επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Θα πρέπει να αναζητήσεις ιατρική περιποίηση αν ο πόνος στο γόνατο είναι έντονος, αν το επηρεασμένο πόδι δεν μπορεί να σηκώσει βάρος ή υποψιάζεσαι πως υπάρχει κάποιο σπάσιμο.

2. Οστεοαρθρίτιδα του γονάτου

Ο εκφυλισμός του χόνδρου της άρθρωσης του γονάτου μπορεί να προκαλέσει υπερέκκριση του αρθρικού υγρού, προκαλώντας πρήξιμο στο γόνατο. Ένα πρησμένο γόνατο λόγο οστεοαρθρίτιδας συνήθως συνοδεύεται με πόνο.

 

cartilage-degeneration-knee-oa 

3. Σηπτική ή μη σηπτική θυλακίτιδα

Σε όλο το σώμα σου υπάρχουν μικροί λεπτοί σάκοι γεμάτοι υγρό που ονομάζονται θύλακες και φυσιολογικά προστατεύουν τις αρθρώσεις. Μια φλεγμονή στους θύλακες του γονάτου μπορεί να προκαλέσει περίσσια υγρού στον θύλακα, προκαλώντας πρήξιμο ή υγρό στο γόνατο, πρήξιμο το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από πόνο ή όχι. Οι πιο συνηθισμένες θυλακίτιδες του γονάτου είναι η προεπιγονατιδική θυλακίτιδα (πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του γονάτου) και pes anserine θυλακίτιδα (ένας θύλακας που βρίσκεται στο εσωτερικό του γονάτου).

Ένας θύλακας που έχει μολυνθεί με κάποιο μικροοργανισμό μπορεί να αναπτύξει φλεγμονή και να γεμίσει με πύον. Το πρησμένο γόνατο μπορεί να γίνει κόκκινο και να νιώθεις πως καίει. Θα πρέπει να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια αμέσως αν τα ύποπτα συμπτώματα προέρχονται από σηπτική θυλακίτιδα.

4. Ουρική αρθρίτιδα

Μια επίπονη συσσώρευση μικροσκοπικών ουρικών κρυστάλλων στην άρθρωση αποτελεί τον ορισμό της ουρικής αρθρίτιδας. Το πρήξιμο στο γόνατο μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και να συνοδεύεται από ανυπόφορο πόνο, κόκκινο χρώμα και αυξημένη θερμοκρασία.

Περίπου οι μισές από της περιπτώσεις της ουρικής αρθρίτιδας επηρεάζουν το μεγάλο δάχτυλο ενώ άλλες συνήθως επηρεάζουν την άρθρωση του γονάτου, τον καρπό και τα δάχτυλα (2).

5. Ψευδό-ουρική αρθρίτιδα

Λιγότερο συνηθισμένη αλλά να μοιάζει με την ουρική αρθρίτιδα, η ψευδό-ουρική αρθρίτιδα είναι η συσσώρευση κρυστάλλων πυροφωσφορικού ασβεστίου στην άρθρωση. Η συσσώρευση αυτών των κρυστάλλων συνήθως προκαλεί ξαφνικό, έντονο πόνο και πρήξιμο. Η ψευδό-ουρική αρθρίτιδα μπορεί να συμβεί πιο συχνά στο γόνατο.

6. Ρευματοειδή αρθρίτιδα

Μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει την λεπτή επένδυση των αρθρώσεων, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο γόνατο, δυσκαμψία, πόνο και ερυθρότητα. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εμφανίζονται και στις 2 πλευρές του σώματος, έτσι αν επηρεαστεί το αριστερό πόδι, μάλλον θα επηρεαστεί και το δεξί πόδι. Παρόλο που τα γόνατα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα, τα χέρια, οι καρποί και τα πόδια επηρεάζονται περισσότερο από την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

7. Κύστη Baker

Πρήξιμο στο πίσω μέρος του γονάτου μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη μιας κύστης Baker. Η κύστη μπορεί να μην έχει άλλα συμπτώματα ή μπορεί να συνοδεύεται από πόνο και ακαμψία. Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρησμένο γόνατο με το πρωτόκολλο R.I.C.E. (rest, ice compression και elevation – ξεκούραση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση) αλλά και να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, ο οποίος μπορεί να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες.

8. Νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα

Οι πονεμένες, πρησμένες αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσουν σε ένα παιδί να χωλαίνει ή να φαίνεται αδέξιο, και αυτά μπορεί να είναι σημάδια νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τα παιδιά με νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα κάποιες φορές έχουν πυρετό ή εξανθήματα. Θα πρέπει να επικοινωνήσεις με έναν γιατρό αν τα συμπτώματα του παιδιού επιμένουν για περισσότερο από μια εβδομάδα.

9. Νόσος Osgood-Schlatter

Μια συνηθισμένη ασθένεια σε νέους, η νόσος Osgood- Schlatter είναι μια φλεγμονή του τένοντα της επιγονατίδας στο γόνατο. Μετά από διάγνωση της νόσου, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι και συνήθως φεύγει καθώς ο νέος άνθρωπος μεγαλώνει.

10. Σηπτική ή λοιμώδης αρθρίτιδας

Βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί μπορούν να διεισδύσουν μέσα στην άρθρωση του γονάτου, μολύνοντας την άρθρωση και πιθανώς να προκαλέσουν υγρό στο γόνατο. Ξαφνικό πρήξιμο στο γόνατο, έντονος πόνος και πυρετός είναι δείγματα της σηπτικής αρθρίτιδας.

11. Αντιδραστική αρθρίτιδα (συμπεριλαμβανομένου του Reiter’s Syndrome)

Ειδικές περιπτώσεις βακτηριακών λοιμώξεων (όπως χλαμύδια ή γαστρεντερικές λοιμώξεις) μπορούν να προκαλέσουν μια φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις.

Κάποιες φορές τα συμπτώματα της αντιδραστικής αρθρίτιδας χάνονται από μόνες τους ή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ωστόσο, σοβαρές ή χρόνιες περιπτώσεις απαιτούν ιατρική παρακολούθηση.

12. Όγκος

Είναι κάπως σπάνιο, αλλά ένας καλοήθης ή κακοήθης όγκος μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο γόνατο. Ένας όγκος μπορεί να συνοδεύεται από πόνο που είναι πιο έντονος την νύχτα, νυχτερινή εφίδρωση, πυρετό και απώλεια βάρους.

Πότε να επικοινωνήσεις με τον Γιατρό

Στην περίπτωση πρηξίματος του γονάτου χωρίς προφανή αιτία, ο γιατρός ίσως θα χρειαστεί να πάρει υγρό από την άρθρωση του γονάτου ή να δει κάποια απεικόνιση όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου το συντομότερο αν υποψιαστείς σηπτική θυλακίτιδα ή σηπτική αρθρίτιδα. Αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

 

 

Συγγραφέας: J. Dean Cole, MD

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X