Running-Magazine-Logo

Προσγείωση του ποδιού την ώρα που τρέχεις

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Την επόμενη φορά που βρεθείς σε ένα κατάστημα με αθλητικά παπούτσια, ίσως θα πρέπει να σκεφτείς να αναζητήσεις την γνώμη ενός ειδικού για να καθορίσεις τον τύπο του παπουτσιού που είναι καλύτερο για εσένα.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Athletic Training, δείχνει πως οι δρομείς, και ιδιαίτερα αυτοί που φοράνε minimalist παπούτσια, δεν μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν το προσωπικό τους τρόπο προσγείωσης του ποδιού την ώρα που τρέχουν.

Περισσότεροι από το 90% των δρομέων που συμμετείχαν στην έρευνα και φορούσαν παραδοσιακά αθλητικά παπούτσια τρεξίματος, μπόρεσαν να αναγνωρίσουν σωστά τον τρόπο με τον οποίο πατάει το πόδι τους (όλοι προσγειώνονταν με την φτέρνα). Ανάμεσα στους δρομείς που φορούσαν minimalist παπούτσια τρεξίματος, μόνο το 57,5% μπόρεσε να αναγνωρίσει το μοτίβο πατήματος του ποδιού τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 60 υγιείς δρομείς που έτρεχαν τουλάχιστον 20 km την εβδομάδα και είχαν τουλάχιστον 1/2 χρόνο εμπειρίας, φορώντας είτε κανονικά είτε minimalist παπούτσια. Για τον σκοπό της έρευνας, σαν minimalist παπούτσια ορίστηκαν όλα τα παπούτσια που ήταν πολύ εύκαμπτα, είχαν τα ελάχιστα χαρακτηριστικά υποστήριξης και διαφορά πάχους σόλας από το μπροστινό μέρος του παπουτσιού με την σόλα, λιγότερη από 4 mm.

Οι δρομείς έπρεπε να κατατάξουν τον εαυτό τους ως δρομείς που προσγειώνονται με την φτέρνα ή με το μπροστινό μέρος του ποδιού τους. Μετά οι ερευνητές ανέλυσαν κάθε συμμετέχοντα καθώς έτρεχε για 5 λεπτά σε ένα διάδρομο γυμναστικής και έτσι καθόρισαν τον τρόπο με τον οποίο πατούσε το πόδι του καθώς έτρεχε.

Οι δρομείς που φορούσαν παραδοσιακά παπούτσια κατάταξαν σωστά τον εαυτό τους να προσγειώνονται με την φτέρνα τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, οι 40 δρομείς που φορούσαν minimalist παπούτσια έτειναν να νομίζουν πως προσγειώνονταν με το μπροστινό μέρος του ποδιού, αλλά 17 από αυτούς, το 42,5%, έκαναν λάθος και οι ερευνητές δήλωσαν πως έτσι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ενδεχόμενου τραυματισμού από την κρούση του ποδιού στο έδαφος.

Συγγραφέας: Alison Wade

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X