Γράψου στο Newsletter για να λαμβάνεις πρώτος τους νέους αγώνες, άρθρα και tips για προπονήσεις και νέα για το τρέξιμο

Συλλέγουμε το Email σου ώστε να σου αποστέλνουμε ενημερωτικά newsletter. Παρακάτω μπορείς να δεις τους όρους χρήσης και την πολιτική συλλογής δεδομένων του Running Magazine
Please wait...

Την επόμενη φορά που βρεθείς σε ένα κατάστημα με αθλητικά παπούτσια, ίσως θα πρέπει να σκεφτείς να αναζητήσεις την γνώμη ενός ειδικού για να καθορίσεις τον τύπο του παπουτσιού που είναι καλύτερο για εσένα.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Athletic Training, δείχνει πως οι δρομείς, και ιδιαίτερα αυτοί που φοράνε minimalist παπούτσια, δεν μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν το προσωπικό τους τρόπο προσγείωσης του ποδιού την ώρα που τρέχουν.

Περισσότεροι από το 90% των δρομέων που συμμετείχαν στην έρευνα και φορούσαν παραδοσιακά αθλητικά παπούτσια τρεξίματος, μπόρεσαν να αναγνωρίσουν σωστά τον τρόπο με τον οποίο πατάει το πόδι τους (όλοι προσγειώνονταν με την φτέρνα). Ανάμεσα στους δρομείς που φορούσαν minimalist παπούτσια τρεξίματος, μόνο το 57,5% μπόρεσε να αναγνωρίσει το μοτίβο πατήματος του ποδιού τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 60 υγιείς δρομείς που έτρεχαν τουλάχιστον 20 km την εβδομάδα και είχαν τουλάχιστον 1/2 χρόνο εμπειρίας, φορώντας είτε κανονικά είτε minimalist παπούτσια. Για τον σκοπό της έρευνας, σαν minimalist παπούτσια ορίστηκαν όλα τα παπούτσια που ήταν πολύ εύκαμπτα, είχαν τα ελάχιστα χαρακτηριστικά υποστήριξης και διαφορά πάχους σόλας από το μπροστινό μέρος του παπουτσιού με την σόλα, λιγότερη από 4 mm.

Οι δρομείς έπρεπε να κατατάξουν τον εαυτό τους ως δρομείς που προσγειώνονται με την φτέρνα ή με το μπροστινό μέρος του ποδιού τους. Μετά οι ερευνητές ανέλυσαν κάθε συμμετέχοντα καθώς έτρεχε για 5 λεπτά σε ένα διάδρομο γυμναστικής και έτσι καθόρισαν τον τρόπο με τον οποίο πατούσε το πόδι του καθώς έτρεχε.

Οι δρομείς που φορούσαν παραδοσιακά παπούτσια κατάταξαν σωστά τον εαυτό τους να προσγειώνονται με την φτέρνα τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, οι 40 δρομείς που φορούσαν minimalist παπούτσια έτειναν να νομίζουν πως προσγειώνονταν με το μπροστινό μέρος του ποδιού, αλλά 17 από αυτούς, το 42,5%, έκαναν λάθος και οι ερευνητές δήλωσαν πως έτσι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ενδεχόμενου τραυματισμού από την κρούση του ποδιού στο έδαφος.

Συγγραφέας: Alison Wade

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine