Running-Magazine-Logo

1ος δρόμος Ενετικών τειχών & πυλών Ηρακλείου – HERAKLION CITY TRAIL – 31 Ιανουαρίου | Κρήτη

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 ώρα 10:00
Αφετηρία Πλατεία Λιονταριών – Τερματισμός Πάρκο Γεωργιάδη

Mία ιστορική διαδρομή-αναδρομή στο παρελθόν.
Ελάτε να τρέξουμε & να περπατήσουμε, στην άγνωστη σε πολλούς διαδρομή της πόλης μας, στις ιστορικές πύλες και στα μεγαλύτερα τείχη της Αν. Μεσογείου.
Μέσα από αυτή την διαδρομή να δούμε την πόλη μας ταξιδεύοντας στο παρελθόν και συνάμα να μάθουμε την ιστορία της.

 ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ:

1. Δρόμος 10300μ. : Λιοντάρια-Δαιδάλου-Πλατεία Ελευθερίας (Πύλη Αγίου Γεωργίου) ,Ικάρου- Πάρκο Νεολαίας-Νεώρια-25ης Αυγούστου-Λιοντάρια-Χάνδακος-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Καράβολας-Γέφυρα Παγκρητίου- Αναστροφή-Καράβολας-Προμαχώνας Αγίου Ανδρέα-Πύλη Βηθλεέμ- Κομμένο Μπεντένι-Ευκάλυπτος-Επιστροφή Κομμένο Μπεντένι-Τάφος Ν.Καζαντζάκη-Άλσος Πάνω Από Καινούρια Πόρτα-Σκαλάκια Καινούριας Πόρτας-Πύλη Ιησού-Πάρκινγκ Δήμου Πύλη Βιτούρι-Οδός Βίγλας-Πάρκο Γεωργιάδη.

Δείτε εδώ τη διαδρομή των 10 χιλιομέτρων

1os-dromos-enetikon-teixon-xartis

2. Δρόμος 5.000μ. :Λιοντάρια-Χάνδακος-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Προμαχώνας Αγίου Ανδρέα-Πύλη Βηθλεέμ- Κομμένο Μπεντένι-Τάφος Ν.Καζαντζάκη-Άλσος Πάνω Από Καινούρια Πόρτα-Σκαλάκια Καινούριας Πόρτας-Πύλη Ιησού- Παρκινγκ Δήμου-Πύλη Βιτούρι-Οδός Βίγλας-Πάρκο Γεωργιάδη.

Δείτε εδώ τη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων

1os-dromos-enetikon-teixon-xartis5

ΕΠΑΘΛΑ: Στον μεγάλο αγώνα των 10χλμ. θα βραβευθούν οι τρεις πρώτοι νικητές και νικήτριες με Κύπελλο-Μετάλλιο, ενώ σε όλους που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 2 Ευρώ για όλο τον κόσμο. (Από τά έσοδα του αγώνα θα αγορασθούν & θα προσφερθούν στην έκθεση Ν. Καζαντζάκη στην πύλη Ιησού, βιβλία με τα έργα του Ν. Καζαντζάκη).

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΘΛΗΤΩΝ: Ο αγώνας θα εποπτεύεται από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, τους εθελοντές Σαμαρείτες, το ΕΚΑΒ & εξειδικευμένο ιατρό στην εκκίνηση και στο τερματισμό.

Στις πύλες οι αθλητές-πεζοπόροι θα περνούν τμηματικά, περπατώντας σεβόμενοι τον χώρο. Σε κάθε πύλη θα υπάρχουν μέλη της οργανωτικής μας επιτροπής τα οποία θα επιβλέπουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων κατά την διάσχιση των πυλών.

Όλοι οι αθλητές πριν την εκκίνηση θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής στον αγώνα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Μπορείτε να δηλώνετε προσεχώς μέσο της ηλεκτρονικής σελίδας του συλλόγου μας www.cretamarathon.gr η στα φαξ 2810-721822-263426 για πληροφορίες στο τηλ.2810263426

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης & Δήμος Ηρακλείου.

Ο αγώνας έχει εκπαιδευτική ιδιότητα με έμφαση στην εκμάθηση της ιστορίας μας.

Ιστορικό της διαδρομή του αγώνα

Το Ηράκλειο ήδη από τα χρόνια της Α” Βυζαντινής Περιόδου (330-840 μ.Χ.) διέθετε οχυρώσεις οι οποίες συμπληρώθηκαν τόσο από τους Άραβες κατακτητές (840-961 μ.Χ.) και τους Βυζαντινούς (961-1204 μ.Χ.) όσο και από τους Βενετούς μετά το 1211 μ.Χ.
Η διαφαινόμενη όμως απειλή των Τούρκων υποχρέωσε τη Βενετία να οχυρώσει με τον πλέον σύγχρονο για την εποχή τρόπο την πρωτεύουσα του Regno di Candia. Η μορφή των οχυρωματικών έργων που βλέπουμε σήμερα έχει βασιστεί σε σχέδια του αρχιμηχανικού M. Sanmicheli και κατασκευάστηκαν την περίοδο 1462-1560 περίπου.
Το κυρίως τείχος είχε μήκος τρία χιλιόμετρα και διέθετε τέσσερις πύλες και επτά προμαχώνες που περιβάλλονται από μεγάλη τάφρο που στην εξωτερική της πλευρά διέθετε προμαχώνες οι οποίοι δε σώζονται σήμερα.

Τα οχυρωματικά έργα του Ηρακλείου θεωρούνται, τόσο σε ό,τι αφορά το μέγεθος τους αλλά και την αισθητική και την λειτουργική τους τελειότητα, από τα σημαντικότερα της Ανατολικής Μεσογείου.
Πύλες οχυρώσεων Ηρακλείου
Η βενετσιάνικη οχύρωση της πόλης είχε τέσσερις κύριες πύλες οι οποίες βρίσκονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Στα βόρεια, στο τέρμα της σημερινής οδού 25ης Αυγούστου, υπήρχε η «Πύλη του Μώλου» που οδηγούσε στο λιμάνι. Στα δυτικά υπήρχε η «Πύλη του Παντοκράτορα», δίπλα στην οποία υπάρχει σήμερα η νέα επιβλητική Χανιώπορτα. Ανατολικά στη θέση που σήμερα βρίσκεται η κεντρική πλατεία της πόλης, η Πλατεία Ελευθερίας, βρίσκονταν η «Πύλη του Αγίου Γεωργίου». Στα νότια βρίσκονταν η «Πύλη του Ιησού».
Εκτός από αυτές τις κεντρικές πύλες υπήρχαν ακόμα τρεις πύλες που διευκόλυναν την επικοινωνία της πόλης με την θάλασσα.
Η μία δυτικά ήταν η «Πύλη του Άγιου Ανδρέα» που πήρε το όνομα της από τον ομώνυμο προμαχώνα που ήταν και το ασθενέστερο σημείο της άμυνας των τειχών και από όπου έγινε η είσοδος των Τούρκων στην πόλη το 1669.
Η δεύτερη στα ανατολικά ονομαζόταν «Πύλη της Αμμουδιάς» γιατί οδηγούσε στην παραλία που βρίσκονταν ανατολικά της πόλης. Η τρίτη στα βόρεια είναι η «Πύλη του Δερματά», δυτικότερα από το Ιστορικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Υπεύθυνος Αγώνα:
Καμπαξής Παντελής 2810263426 – 6946233488

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X