Running-Magazine-Logo

Πως η άσκηση ρυθμίζει την όρεξη

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Νέα έρευνα αποκαλύπτει μια σχέση μεταξύ στομάχου, εγκεφάλου και όρεξης

 

Ποιες τροφές σκέφτεσαι συνήθως μετά το τέλος μια προπόνησης; Πορτοκάλια και καρπούζια ή ένα μεγάλο κομμάτι κέικ; Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition μελετάει τις πιθανές επιλογές σου.

Κατά την διάρκεια της έρευνας, 15 άνθρωποι έτρεξαν σε διάδρομο σε μέτριο αλλά σταθερό ρυθμό για 1 ώρα. Έπειτα, οι δρομείς υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) όπου μετρήθηκε η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους καθώς έβλεπαν εικόνες τροφών υψηλών και χαμηλών θερμίδων.

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Birmingham στην Μεγάλη Βρετανία ήλπιζε στο να ανιχνεύσει διαφορές που θα μπορούσαν να σχετιστούν με αλλαγές στις ορμόνες του στομάχου και στα αμινοξέα, ειδικά στην γκρελίνη και στο πεπτίδιο ΥΥ. Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει την γκρελίνη και το πεπτίδιο ΥΥ με αλλαγές στην όρεξη. Αλλά καμία από τις προηγούμενες έρευνες δεν είχε απεικονίσει αυτές τις αλλαγές στο “κέντρο ανταμοιβής” του εγκεφάλου.

Όλοι οι δρομείς ήταν διψασμένοι και με ανεβασμένη την θερμοκρασία του σώματος, κατά την διάρκεια της άσκησης, παρόλο που τους δόθηκε όσο νερό ζήτησαν. Παρέμειναν διψασμένοι και αφού ολοκλήρωσαν την άσκηση διάρκειας 60 λεπτών και προφανώς το αίσθημα αυτό επηρέασε τις αντιδράσεις τους στην θέαση των εικόνων με τις τροφές: Συγκεκριμένα, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου αντέδρασε ισχυρότερα στις τροφές με χαμηλές θερμίδες απ οτι στις τροφές με υψηλές θερμίδες. Αυτό μπορεί να συνέβη γιατί οι τροφές με χαμηλές θερμίδες περιείχαν φρούτα και λαχανικά που είναι μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε νερό απ οτι οι πιο στεγνές και πιο πυκνές τροφές με πολλές θερμίδες.

Αλλά οι ερευνητές επίσης απέδειξαν και τις αναμενόμενες συσχετίσεις της γκρελίνης και του πεπτιδίου ΥΥ, στο στομάχι και στο έντερο του κάθε συμμετέχοντα. Το τρέξιμο προκάλεσε μείωση στην γκρελίνη και μια αύξηση στο πεπτίδιο ΥΥ. Υψηλές συγκεντρώσεις σε γκρελίνη πιστεύεται πως ευθύνονται για την αυξημένη όρεξη, ενώ υψηλά επίπεδα του πεπτιδίου ΥΥ μειώνουν την όρεξη.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς και ερευνητές της έρευνας, η συγκεκριμένη έρευνα προσφέρει την “πρώτη άμεση απόδειξη για τις αλλαγές που προκαλεί η άσκηση στα σήματα από το στομάχι, που σχετίζονται με την ρύθμιση της όρεξης και την κατάσταση των υγρών του οργανισμού, και οι οποίες σχετίζονται με διαφοροποιημένες νευρικές αποκρίσεις από το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου”.

Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος σου και το στομάχι σου επικοινωνούν και αυτό μάλλον είναι καλό. Και παρόλο που πολλά έχουν γραφτεί για τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη μετά από μια προπόνηση, πολλά μπορούν να ειπωθούν για τις αντίστοιχες ανάγκες σου σε φρουτοσαλάτες αντίστοιχα.

 

 

Πηγή: Runner’s World

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X