Running-Magazine-Logo

Πόνος στον Αχίλλειο τένοντα

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Ο πόνος στον Αχίλλειο τένοντα συνδέεται με τους γλουτούς

 

Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί αθλητίατροι, ή αλλιώς αθλίατροι, εξετάζοντας τραυματισμούς, αύξησαν σημαντικά την τάση προς την μια άλλη οπτική γωνία την οποία αποκαλούν “κινητική αλυσίδα” ή “διαδοχοκινησία” (kinetic chain), δηλαδή τα μέρη του σώματος που λειτουργούν μαζί κατά την διάρκεια μια αθλητικής, και όχι μόνο, κίνησης (με όχι ειδικούς όρους, το οστό του ισχίου συνδέεται με το οστό του γονάτου και πάει λέγοντας). Για παράδειγμα, πιστεύεται ευρέως πως η αδυναμία στον γοφό όπως και η μη σταθερότητα της περιοχής, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης που είναι γνωστή ως “το γόνατο του δρομέα”.

 

AchillesTendon200

 

Μια άλλη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise, υποδεικνύει πως μια παρόμοια σύνδεση μπορεί να υπάρχει μεταξύ του πόνου στον Αχίλλειο τένοντα και στην περιοχή του, και πως οι γλουτιαίοι μύες σου λειτουργούν όταν τρέχεις.

Αυστραλιανοί ερευνητές συγκέντρωσαν 2 ομάδες ανδρών δρομέων, παρόμοιας δυναμικής. Η διαφορά ήταν πως στην 1η ομάδα οι δρομείς δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα με τον Αχίλλειο τένοντα για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ στην 2η ομάδα οι δρομείς είχαν πόνους στον Αχίλλειο τους όταν έτρεχαν και έκαναν άλλες δραστηριότητες. Και ενώ οι άνδρες έναν μικρές διαδρομές με ρυθμό 4:10 ανά χιλιόμετρο, οι ερευνητές μέτρησαν τον νευρομυικό έλεγχο των γλουτών των δρομέων, δηλαδή πότε ενεργοποιήθηκαν αυτές οι μυικές ομάδες και για πόση ώρα.

Στην ομάδα των ανδρών με τους πόνους στον Αχίλλειο τένοντα, η ενεργοποίηση των γλουτών σε σχέση με την πρόσκρουση της φτέρνας στο έδαφος παρουσιάστηκε αργότερα απ οτι στους άνδρες που δεν είχαν πόνους, αλλά και διήρκεσε και μικρότερο χρονικό διάστημα.

Αυτό είναι ενδεχομένως σημαντικό γιατί η μικρότερη ενεργοποίηση των γλουτών μπορεί να προκαλέσει αυξημένη εσωτερική περιστροφή των γοφών και προσαγωγή τους (δηλαδή κίνηση προς το κέντρο του σώματος). Αυτή η αστάθεια στους γοφούς μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο πρηνισμό, ο οποίος θεωρείται πως συμβάλλει σε παθήσεις του Αχίλλειου τένοντα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν δεν είναι ξεκάθαρο από την έρευνα τους αν ο πόνος στον Αχίλλειο τένοντα των δρομέων προκάλεσε την αλλαγή στην μυικέ ενεργοποίηση των γλουτών τους ή αντίστροφα. Παρόλα αυτά, δηλώνουν, η προπόνηση των μυικών ομάδων των γλουτών, και η ενδυνάμωση τους,  θα πρέπει να είναι βασικό μέλημα για όλους τους δρομείς με προβλήματα στον Αχίλλειο τένοντα.

 

 

Συγγραφέας: Scott Douglas

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X