11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Ποια είναι η σχέση στη συνάρτηση : Τραυματισμοί = F(Crossfit) ;

Ποιες μεταβλητές αυξάνουν τη συχνότητα;

Το  CROSSFIT  είναι μια διαρκής , συνεχόμενη  υψηλής  έντασης  λειτουργική μορφή προπόνηση δύναμης, αγωνιστικού επιπέδου, η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί μόδα στο χώρο του Fitness, με αποτέλεσμα να έχει εισχωρήσει έντονα στο χώρο των γυμναστηρίων. Για τον λόγο ότι υπάρχει έντονα αρνητική κριτική για τη μορφή αυτή άσκησης, συνδέοντας το με έντονα συμβάντα μυοσκελετικών τραυματισμών αλλά και Ραβδομυόλυσης. Στόχος της έρευνας αυτής είναι να μελετήσει την αναμενόμενη μεν ύπαρξη τραυματισμών, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα δύναμης, τους μηχανισμούς, την φύση και την συχνότητα πρόκλησης των.

Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να καθορίσει το ρυθμό και το προφίλ συνεχόμενων τραυματισμών σε αθλητές του crossfit κατά την διάρκεια ρουτίνας. Μοιράστηκαν ερωτηματολόγια μέσω διεθνών forum σε αθλητές, και συλλέχτηκαν δεδομένα που αφορούσαν τα γενικά χαρακτηριστικά, επίπεδο, προπονητικές μονάδες, ιστορικό τραυματισμών, μέθοδος και φύση που τους προκάλεσε, χορήγηση τυχόν συμπληρωμάτων ή βοηθημάτων. 132 ήταν το τελικό νούμερο των συμμετεχόντων όπου 97 από αυτούς (73,5%), είχαν συνεχόμενους τραυματισμούς κατά την διάρκεια της προσπάθειας τους. Αναφέρθηκαν στο σύνολο 186 τραυματισμοί εκ των οποίων οι 9 (7%) απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση. Ο ρυθμός συχνότητας τραυματισμών υπολογίστηκε σε 3,1/1000 ώρες προπόνησης. Δεν αναφέρθηκαν περιπτώσεις συμβάντων ραβδομυόλυσης. Τα ποσοστά τραυματισμών που σημειώθηκαν στο crossfit  δεν διαφέρουν με οτιδήποτε άλλο έχει παρατηρηθεί σε μελέτες στο παρελθόν σε παρόμοια αθλήματα υψηλής επιβάρυνσης όπως το power lifting,  Ή άρση βαρών,  ή ενόργανη γυμναστική. Τα ποσοστά ήταν ελαφρώς χαμηλότερα σε αθλήματα όπως το Ράγκμπι.

Κυρίως μυοσκελετικοί ήταν οι τραυματισμοί που σημειώθηκαν με επικρατέστερους στον ώμο και την ΣΣ κυρίως στην οσφυϊκή μοίρα, ενώ δεν αναφέρθηκαν καθόλου περιστατικά ραβδομυόλυσης

Η έρευνα αυτή αποτελεί την πρώτη μελέτη στην βιβλιογραφία που περιγράφει την φύση των τραυματισμών που συμβαίνουν στο άθλημα του crossfit. Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται εκτενέστερη έρευνα και περισσότερη μελέτη σε ότι αφορά το άθλημα του crossfit και αυτό για προστασία των αθλητών αρχικά, αλλά κυρίως γιατί το άθλημα αυτό έχει εισχωρήσει στους χώρους των γυμναστηρίων, διδάσκεται από ανθρώπους ανειδίκευτους και μη γνώστες της φυσιολογίας και της ανατομίας του ανθρωπίνου σώματος, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγεί σε πολύ άσχημα μονοπάτια. Οι ασκούμενοι έχουν δικαιώματα και αν αυτά τα διεκδικήσουν νομικά τότε αυτό θα κάνει πολύ μεγάλο κακό  στο χώρο  μας.

Όπως καθίστατα εμφανές είναι αναγκαία η σωστή επιλογή του Crossfit Studio για την αποφυγή τραυματισμών

Επιμέλεια: Τουπογιάννη Ειρήνη – Studio 53 Athens

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Αρχικό άρθρο: The nature and prevalence of injury during CrossFit training

Published: Journal of Strength & Conditioning Association (2013).