Running-Magazine-Logo

Πως να συνδυάσεις καλύτερα την προπόνηση δύναμης με το τρέξιμο

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Σκληρές προπονήσεις τρεξίματος καλό είναι να μην γίνονται την επόμενη μέρα από την προπόνηση ποδιών.

Πολλοί δρομείς τον τελευταίο καιρό δέχονται πως θα αποδώσουν καλύτερα αλλά και θα νιώθουν καλύτερα αν κάνουν κάτι παραπάνω από τις προπονήσεις τρεξίματος μόνο. Το γεγονός αυτό είναι αλήθεια, ειδικά όταν αρχίζεις να τρέχεις ως ενήλικος και οι ώρες που δεν τρέχεις περιλαμβάνουν καθιστική ζωή. Τακτική προπόνηση δύναμης, που περιλαμβάνει ενδυνάμωση ποδιών, μπορεί να σε βοηθήσει να διορθώσεις τις μυικές ανισορροπίες και αδυναμίες που είναι συνηθισμένες στον μοντέρνο τρόπο ζωής.

Την ίδια στιγμή πολλοί δρομείς δυσκολεύονται πως να προγραμματίσουν τις διάφορες προπονήσεις τους. Εξάλλου, η προπόνηση δύναμης υποτίθεται ότι βοηθάει και δεν σε αποσπά από το τρέξιμο. Νέα έρευνα από την Αυστραλία δίνει οδηγίες και κατευθύνσεις πως μπορείς να συνδυάσεις πολλά χιλιόμετρα και πολλές επαναλήψεις στο γυμναστήριο.

15 δρομείς μεγάλου εύρους δυνατοτήτων και μεγάλου εβδομαδιαίου χιλιομετρικού όγκου, ακολούθησαν 3 διαφορετικά προγράμματα προπονήσεων δύναμης. Η πρώτη προπόνηση ήταν υψηλής έντασης για όλο το σώμα, η δεύτερη ήταν υψηλής έντασης αλλά μόνο για πόδια και η τρίτη ήταν χαμηλής έντασης για όλο το σώμα. 6 ώρες μετά από κάθε προπόνηση, εκτέλεσαν ένα test σε διάδρομο με 10 λεπτά τρεξίματος στο 70% του ρυθμού του αναπνευστικού κατωφλιού-αναερόβιο κατώφλι (εύκολο), μετά 10 λεπτά με ρυθμό στο 90% του ρυθμού του κατωφλιού (δύσκολο, κοντά στον ρυθμό ημιμαραθωνίου) και τέλος όσο περισσότερο μπορούσαν στο 110% του ρυθμού του κατωφλιού. Οι δρομείς επίσης έκαναν το ίδιο test πριν την έρευνα, ώστε να μπορέσουν να έχουν ένα σημείο αναφοράς για το ποια είναι η απόδοση τους όταν είναι ξεκούραστοι.

Η υψηλής έντασης προπονήσεις δύναμης, μείωσαν σημαντικά τον χρόνο των δρομέων μέχρι την εξάντληση στο τέλος του test του διαδρόμου. Στο αρχικό test πριν τις προπονήσεις δύναμης, οι δρομείς άντεξαν, κατά μέσο όρο, 5 λεπτά στο 110% του ρυθμού του κατωφλιού. Μετά από κάθε προπόνηση υψηλής έντασης, ο χρόνος μέχρι την εξάντληση μειώνονταν κατά σχεδόν 1 λεπτό, υποδεικνύοντας πως η σκληρή προπόνηση με βάρη, 6 ώρες πριν, μείωσε δραματικά την δυνατότητα των δρομέων να διατηρήσουν την ταχύτητα τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Kenji Doma, Ph.D., από το πανεπιστήμιο του James Cook, είπε πως τα ευρήματα της έρευνας έχουν πρακτικές επιπτώσεις για το πως θα οργανώσεις τις προπονήσεις σου.

Πρώτον, o Doma συμβουλεύει να μην προγραμματίζεις μια σκληρή προπόνηση τρεξίματος μετά από μια προπόνηση δύναμης με βάρη. “Το τρέξιμο σε μέγιστη προσπάθεια υποβαθμίζεται 6 ώρες μετά από μια προπόνηση δύναμης ποδιών και γι αυτό οι καλά προπονημένοι όσο και οι μέτρια προπονημένοι δρομείς θα χρειαστούν περισσότερες ώρες για να αναρρώσουν ώστε να μπορέσουν να τρέξουν σε υψηλή ένταση”, συμπληρώνει.

Ακόμα και 24 ώρες μετά από μια προπόνηση δύναμης στα πόδια, δεν μπορείς εύκολα να τρέξεις στην μέγιστη προσπάθεια σου”, λέει ο Doma. “Γι αυτό, στην περίπτωση των καλά και μέτρια προπονημένων δρομέων που επιχειρούν να τρέξουν σε υψηλή ένταση μετά από μια προπόνηση ποδιών με αντιστάσεις, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο από μια μέρα για να αποκατασταθούν”.

Δεύτερον, ο Doma έδειξε πως η απόδοση στο τρέξιμο σε χαμηλή ένταση δεν επηρεάστηκε από τις προπονήσεις δύναμης. “Οι δρομείς μπορούν να εκτελέσουν προπονήσεις δύναμης και προπονήσεις τρεξίματος την ίδια μέρα, με απόσταση 6 ώρες μεταξύ τους, από την στιγμή που η προπόνηση τρεξίματος γίνεται σε υπομέγιστη ένταση”, λέει ο Doma. Αν είναι δυνατόν, λέει ο Doma, προσπάθησε να προγραμματιστείς ώστε τις μέρες που τρέχεις και σηκώνεις βάρη, το τρέξιμο να γίνεται πρώτο.

Έχει αποδειχθεί πως χαμηλής έντασης προπόνηση με αντιστάσεις, αν εκτελείται 6 ώρες πριν την προπόνηση τρεξίματος μέτριας έως υψηλής έντασης, προκαλεί μεταφερόμενες επιπτώσεις κούρασης την επόμενη μέρα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι η ανάποδη διαδικασία”, λέει. “Συνεπώς, αν χρειαστεί να εκτελέσεις προπόνηση με αντιστάσεις και προπόνηση τρεξίματος την ίδια μέρα, είναι καλύτερο να εκτελέσεις την προπόνηση τρεξίματος πριν από την προπόνηση δύναμης με αντιστάσεις. Για παράδειγμα, τρέξε νωρίς το πρωί πριν την δουλειά και εκτέλεσε χαμηλής έντασης προπόνηση με αντιστάσεις το απόγευμα μετά την δουλειά”.

Σε αυτό το σενάριο, έχει νόημα η πρωινή προπόνηση να είναι από τις πιο σκληρές τις εβδομάδας. Η προπόνηση της επόμενης ημέρας πρέπει να είναι μια εύκολη προπόνηση τρεξίματος αποκατάστασης, η οποία δικαιολογείται και χωρίς την απογευματινή προπόνηση δύναμης, σύμφωνα με την έρευνα του Doma. Αυτή η ακολουθία προπόνησης μπλέκεται με τις συστάσεις πολλών προπονητών που υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να έχουν σχέση οι δύσκολες και οι εύκολες προπονήσεις, έτσι ώστε να μπορείς να αποκαθίσταται ο οργανισμός σου καλύτερα από τις σκληρές προπονήσεις, αντί να συμπεριλαμβάνεις δύσκολες προπονήσεις που δεν περιλαμβάνουν τρέξιμο στις εύκολες μέρες τρεξίματος.

 

 

Συγγραφέας: Scott Douglas

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X