Running-Magazine-Logo

Έρευνα: Σοκολάτα και τα οφέλη της για τον εγκέφαλο σου

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Η σοκολάτα μπορεί να είναι η απόλυτη τροφή, αλλά μήπως είναι και η απόλυτη τροφή του εγκεφάλου;

 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, αυτό είναι γεγονός. Κάνει τόσο καλό στον εγκέφαλο που μάλιστα βελτιώνει την λειτουργία του καθώς μεγαλώνεις, περισσότερο από την αεροβική άσκηση.

Αλλά πρέπει να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες. Αναφερόμαστε σε περίπου 1 kg καθαρής, ανεπεξέργαστης σκόνης κακάο, ή αν προτιμάς τις σοκολάτες του εμπορίου, χρειάζεσαι περίπου 20 kg καθημερινά, σύμφωνα με αναφορά από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

…Όλοι ξέρουν πως η αεροβική άσκηση είναι καλή για το σώμα σου αλλά είναι πάντα καλή για το μυαλό; Είναι η άσκηση καλύτερη από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σοκολάτας για το μυαλό που μεγαλώνει; Σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience, μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Columbia και του NYU, έδινε καθημερινά δόσεις φλαβονοειδών από σκόνη κακάο σε ένα μικρό πλήθος υγειών ατόμων από 50 έως 69 ετών. Ανέφεραν πως παρατήρησαν βελτίωση στην μνήμη τους και ενισχυμένη ροή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, στον ιππόκαμπο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την μνήμη. Αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανόν να είναι.

Δυο πράγματα από αυτή την έρευνα είναι ενοχλητικά και με κάνουν να αμφισβητώ τα αποτελέσματα. Πρώτον, οι μεγαλύτεροι άνθρωποι δεν ωφελήθηκαν καθόλου από την άσκηση και την γυμναστική. Αυτό, όχι μόνο είναι ανακριβές με το πλήθος ερευνών αλλά και της βιβλιογραφίας που υπάρχει γύρω από το θέμα, αλλά επίσης αποτελεί μια αναπάντεχη αποτυχία από τους ίδιους τους ερευνητές να αναπαράγουν τα προηγούμενα ευρήματα τους. Δεύτερον, τα υποτιθέμενα οφέλη στην υγεία των φλαβονοειδών από το κακάο έχουν ερευνηθεί εκτενώς τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους και σταθερά έδειξαν πως δεν παράγουν πραγματικά οφέλη για την υγεία. Τόσο ο οργανισμός φαρμάκων της Αμερικής, US FDA, όσο και το European Food Safety Authority αρνήθηκαν να εγκρίνουν οφέλη στην υγεία.

Η σοκολάτα αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα για το πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις τις τροφές από τα φάρμακα. Η σκόνη κακάο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή σοκολάτας είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και άλλα πιθανά ψυχοδραστικά χημικά. Παρόλο που η ποσότητα και ο τύπος των φλαβονοειδών εξαρτάται από το πως η σκόνη κακάο επεξεργάστηκε και βιομηχανοποιήθηκε, η σκόνη που παράγεται μπορεί να περιέχει έως και 10% του βάρους της φλαβονοειδή. Συνολικά, η σοκολάτα δεν αποτελεί πλούσια πηγή αυτών των φλαβονοειδών. Ενώ η ακριβή μαύρη σοκολάτα μπορεί να περιέχει από 45% έως 80% σκόνη κακάο, η σοκολάτα σε μια τυπική σοκολάτα γάλακτος έχει μόνο 5-7% σκόνης κακάο.

Πόση σοκολάτα λοιπόν πρέπει να καταναλώσεις για να πετύχεις τα αποτελέσματα που αναφέρονται στην έρευνα; Τα υποκείμενα της έρευνας κατανάλωσαν ειδικά παρασκευασμένο προϊόν που περιείχε περίπου 1gr φλαβονοειδή καθημερινά για 3 μήνες. 100gr σκόνης κακάο συνήθως περιέχουν 100mgr φλαβονοειδή. Αυτές οι τιμές υποδεικνύουν πως χρειάζεται να καταναλώσεις 1kg μη επεξεργασμένης σκόνης κακάο, ή περίπου 20kg σοκολάτας γάλακτος καθημερινά!

Συνεπώς, δεν θα προτείναμε σε κανέναν να αναπαράγει αυτή την έρευνα μόνος του στο σπίτι.

 

 

Συγγραφέας: Gary Wenk, Ph.D.

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X