Γράψου στο Newsletter για να λαμβάνεις πρώτος τους νέους αγώνες, άρθρα και tips για προπονήσεις και νέα για το τρέξιμο

Συλλέγουμε το Email σου ώστε να σου αποστέλνουμε ενημερωτικά newsletter. Παρακάτω μπορείς να δεις τους όρους χρήσης και την πολιτική συλλογής δεδομένων του Running Magazine
Please wait...

Η αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης με φυτική πρωτεΐνη μπορεί να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο σε ανθρώπους με διαβήτη, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients. Ερευνητές μελέτησαν 13 έρευνες που συμπεριλάμβαναν 280 ανθρώπους, για την επιπτώσεις της πρωτεΐνης από φυτά, αντί της ζωικής πρωτεΐνης, στο HbA1C, ένα δείκτη ελέγχου του σακχάρου του αίματος σε βάθος χρόνου, στην γλυκόζη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα νηστείας (μετά από τον νυχτερινό ύπνο) και τα επίπεδα ινσουλίνης.

Αυτοί που αντικατέστησαν σχεδόν το 35% της πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη από φυτά καθημερινά, μείωσαν τις τιμές του HbA1C, τις τιμές της γλυκόζης μετά από νηστεία και τα επίπεδα ινσουλίνης μετά από νηστεία.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν τα μειωμένα επίπεδα στις αποθήκες σιδήρου και η μειωμένη πρόσληψη νατρίου και νιτρικών που βρίσκονται στα επεξεργασμένα κρέατα, αποτελούν τους πιθανούς μηχανισμούς για τον βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο

 

 

Πηγή: Viguiliouk E, Stewart SE, Jayalath VH, et al. Effect of replacing animal protein with plant protein on glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients. 2015;7:9804-9824.

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine