Running-Magazine-Logo

Προπόνηση στον διάδρομο. Αξίζει τον κόπο τελικά;

treadmill-workout

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Οι προπονήσεις στον διάδρομο σίγουρα δεν είναι σπατάλη χρόνου. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού μπορούν να σε ωφελήσουν σε διάφορες μυικές ομάδες.

Ο διάδρομος μπορεί να σου προσφέρει ένα πολύ αποτελεσματικό, εναλλακτικό, τρόπο προπόνησης, ειδικά όταν το τρέξιμο στο δρόμο δεν υπάρχει στις επιλογές σου. Το τρέξιμο στο δρόμο και το τρέξιμο στο διάδρομο έχουν τις διαφορές τους, αλλά υπάρχουν τρόποι αντισταθμίσεις τις διαφορές αυτές.

Το τρέξιμο στο διάδρομο, σε γενικές γραμμές, είναι κάπως πιο εύκολο από το τρέξιμο στο δρόμο γιατί απαιτεί λιγότερη ενέργεια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Για ένα και μοναδικό λόγο. Γιατί ο ιμάντας του διαδρόμου σε βοηθάει να την ώρα που τρέχεις.

Βοηθώντας τις μεγάλες μυικές ομάδες των ποδιών σου, κάποια από την προσπάθεια που χρειάζεσαι για να τρέξεις, μειώνεται. Επιπλέον, ο διάδρομος ξεκινάει από μηδενικό επίπεδο, εκτός και αν το αλλάξεις, παρέχοντας μια εύκολη επιφάνεια για να τρέξεις. Οι διάδρομοι επίσης είναι ελεγχόμενου κλίματος, πράγμα που σημαίνει πως δεν έχεις να αντιμετωπίσεις τον αέρα, το κρύο, την ζέστη ή την υγρασία, συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Διάβασε επίσης τους 3 λόγους που η διαλειμματική προπόνηση σε ανηφόρα θα απογειώσει το τρέξιμό σου.

Πως θα χρησιμοποιήσεις τον διάδρομο

1. Ένας εύκολος τρόπος να προσομοιώσεις τον διάδρομο με το τρέξιμο στο δρόμο είναι να βάλεις κλίση 1% με 2%. Αυτή η μικρή κλίση μπορεί να μιμηθεί καλύτερα τις ενεργειακές απαιτήσεις που έχει το τρέξιμο στο δρόμο. Αν θες να προσομοιώσεις με τρέξιμο στο βουνό, βάλε μεγαλύτερη κλίση στον διάδρομο.

2. Από την στιγμή που ο ιμάντας του διαδρόμου σε βοηθάει να τρέξεις με την περιστροφή του, βάλε πιο μεγάλη ταχύτητα στον διάδρομο. Επιταχύνοντας για μικρά χρονικά διαστήματα, μπορείς να εκτελέσεις ασκήσεις ταχύτητας και να αναπτύξεις πιο γρήγορη κίνηση των ποδιών σου.

3. Αφού ο ρυθμός τρεξίματος στον διάδρομο και στον δρόμο δεν είναι ο ίδιος, τρέξε στον διάδρομο καθοδηγούμενος από τις αισθήσεις σου. Αν χρειάζεσαι μια εύκολη προπόνηση, τρέξε με βάση το πως νιώθεις και κράτησε την προπόνηση σου απλή, ασχέτως με τις ενδείξεις που δείχνει του διαδρόμου. Παρόμοια, αν έχεις προγραμματίσει μια σκληρή προπόνηση, τρέξε με βάση την προσπάθεια και όχι τον ρυθμό.

► Ξεκίνησε με 5 έως 10 λεπτά ζέσταμα με κλίση 1%

Άρχισε να τρέχεις σε μια εύκολη ταχύτητα για 5 λεπτά

Βάλε μια μέτριας προσπάθειας ταχύτητα στον διάδρομο για 4-5 λεπτά

Αύξησε σε μια δύσκολης προσπάθειας ταχύτητα για 3-4 λεπτά

Επανέλαβε όσο θέλεις ή απαιτεί η προπόνηση σου, για κάποια συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή μέχρι να τρέξεις κάποια συγκεκριμένα χιλιόμετρα

Τρέξε χαλαρά για 5 λεπτά, για αποθεραπεία

 

Συγγραφέας: Susan Paul, φυσιολόγος της άσκησης διευθύντρια του προγράμματος του Orlando Track Shack Foundation

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X