11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Οι διασκελισμοί είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να αναπτύξεις τις μυικές ίνες γρήγορης σύσπασης, για να μπορέσουν να σου δώσουν ισχύ στους αγώνες και στις ασκήσεις ταχύτητας. Επίσης λειτουργούν σαν μια προπόνηση που σε βοηθάει να διατηρήσεις μια καλή ταχύτητα μεταξύ πιο γρήγορων προπονήσεων, ειδικά για δρομείς μεγάλου χιλιομετρικού όγκου και για αγώνες μεγάλων αποστάσεων.

Με λίγα λόγια, οι διασκελισμοί (strides) είναι 15-20 επιταχύνσεις που εκτελούνται σε ένα σχετικά γρήγορο ρυθμό. Μετά από μερικές εύκολες προπονήσεις, βρες μια ευθεία που να είναι σχεδόν 100 m. Επιτάχυνε για 5 δευτερόλεπτα και διατήρησε για τα επόμενα 5-10 δευτερόλεπτα την μέγιστη αυτή ταχύτητα που ανάπτυξες. Μετά επιβράδυνε σταδιακά σε ένα χαλαρό τρέξιμο για τα τελευταία 5 δευτερόλεπτα. Βρες την ανάσα σου για ένα λεπτό και επανέλαβε.

Είναι σημαντικό να καταλάβεις πως δεν πρόκειται για sprints με την μέγιστη προσπάθεια, αλλά μικρές επιταχύνσεις που προωθούν το άνετο τρέξιμο. Πάτα στο μπροστινό μέρος των ποδιών σου, σήκωσε ψηλά τα γόνατα σου και εστίασε στο τρέξιμο με γρήγορο ρυθμό, ενώ καλύπτεις γρήγορα και άνετα την απόσταση.

Προτείνεται να εκτελείς 4-6 σετ διασκελισμών, 2-3 φορές την εβδομάδα, μετά από εύκολες προπονήσεις τρεξίματος, καθώς και να γίνουν ένα αναγκαίο μέρος του ζεστάματος μιας προπόνησης ταχύτητας ή ενός αγώνα.

 

 

Συγγραφέας: Mario Fraioli

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine