Running-Magazine-Logo

Δρομείς, φάρμακα και υγεία της καρδιάς

Prescription Medication Spilling From an Open Medicine Bottle

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Προσοχή στην κατανάλωση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και στις ασπιρίνες

 

 

Δύο νέες αναφορές προσφέρουν συμβουλές για την υγεία της καρδιάς, ίσως πολύ σημαντικές για όλους τους δρομείς.

Πρώτων, ο FDA (Food and Drug Administration) κάνει πιο έντονες τις επισημάνσεις του, πως η αυξημένη κατανάλωση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Από την άλλη, ένας γνωστός ειδικός στην κατανάλωση φαρμάκων για μαραθωνοδρόμους προτείνει ότι η ασπιρίνη πριν από ένα μαραθώνιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ο FDA προειδοποίησε τους καταναλωτές για θέματα καρδιάς που σχετίζονται με την κατανάλωση ΜΣΑΦ το 2005. Το προηγούμενο έτος είχε αποσυρθεί το φάρμακο Vioxx, λόγω αντίστροφων αποτελεσμάτων και παρενεργειών. Η νέα ανακοίνωση που Αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων (FDA), που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2015 επισημαίνει:

  • Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να συμβεί τις πρώτες εβδομάδες χρήσης ενός ΜΣΑΦ, και ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο συνεχίζεται η χρήση αυτού.
  • Αυξημένες δόσεις ΜΣΑΦ, αυξάνουν τον κίνδυνο.
  • Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν αντιμετωπίζεις ήδη κάποια θέματα με την καρδιά σου, ή έχεις κάποιο προηγούμενο καρδιακό επεισόδιο.
  • Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας με την χρήση ΜΣΑΦ.

Κάποιοι δρομείς, και όχι μόνο, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ΜΣΑΦ για να μειώσουν τον μυοσκελετικό πόνο. Μπορεί να μην ξέρουν τους κινδύνους που διατρέχουν όσον αφορά τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet το 2013, κατέληξε πως τα ΜΣΑΦ αυξάνουν τους αγγειακούς και γαστρεντερικούς κινδύνους σε διαφορετικό βαθμό.

Το περιοδικό Lancet έδωσε μια υπόδειξη για όποιον είναι εξαρτημένος από τα ΜΣΑΦ: Το Naproxen-Naprosyn δείχνει μια καλύτερη επιλογή από το diclofenac, το ibuprofen και άλλα παρόμοια ΜΣΑΦ.

“Η ανάλυση μας υποδεικνύει πως το naproxen μπορεί να μην σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μεγάλων αγγειακών επεισοδίων”, καταλήγουν οι συγγραφείς του Lancet.

Ο Dr William Roberts, ένας τακτικός αρθρογράφος στο Runner’s World, λέει πως το θέμα “ΜΣΑΦ” είναι δύσκολο για κάποιους δρομείς. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και να σου επιτρέψουν να συνεχίσεις την άσκηση, με όλα τα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη που μπορεί να έχει.

“Αποτελούν πλέον τα πιο περιζήτητα φάρμακα των δρομέων”, γράφει ο Roberts. “Σε γενικές γραμμές συμβουλεύω να μην γίνεται χρήση προφύλαξης και χρήση κατά την διάρκεια των αγώνων, λόγω των καρδιακών και νεφρικών κινδύνων. Χρειάζεσαι ένα εξατομικευμένο σχέδιο ώστε να καθορίσεις αν τα ΜΣΑΦ αξίζουν τελικά τον κόπο”.

Επιπρόσθετα, μια πρόσφατη ανάλυση στο British Medical Journal έδειξε πως η παράλληλη χρήση ΜΣΑΦ και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας. Ένα καθαρό μήνυμα για τους αγοραστές φαρμάκων: Επειδή ένα φάρμακο είναι διαθέσιμο σε μεγάλες ποσότητες στα φαρμακεία χωρίς την ανάγκη συνταγογράφησης, δεν σημαίνει πως είναι απόλυτα ασφαλές. Όλα τα φάρμακα περιέχουν κινδύνους και παρενέργειες. Αν ένα φάρμακο βελτιώνει μια κατάσταση, όπως ο πόνος, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε μια άλλη κατάσταση.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως οι θάνατοι που σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα, κατά την διάρκεια μαραθωνίων, είναι πολλοί λίγοι. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δρομείς και γιατροί δεν θέλουν να μειώσουν περισσότερο αυτό το ποσοστό. Ο ειδικός στον μαραθώνιο της Βοστόνης, Art Siegel, MD, υποστηρίζει πως η κατανάλωση μιας ασπιρίνης μικρής δόσης (81 mgr) πριν τον μαραθώνιο, μπορεί να βοηθήσει.

Στο ηλεκτρονικό ιατρικό περιοδικό OpenHeart, ο Siegel γράφει: “Μια ασπιρίνη μικρής δόσης πριν τον μαραθώνιο, προστατεύει επιδεκτικούς δρομείς από υψηλό, αν είναι παροδικό, κίνδυνο καρδιακής ανακοπής κατά την διάρκεια των αγώνων”. Ορίζει ως επιδεκτικούς τους άνδρες δρομείς πάνω από τα 40 και λέει πως οι ασπιρίνες χαμηλής δόσης δεν πρέπει να είναι εντερικά επικαλυμμένες.

“Ο στόχος είναι να μειωθεί ο κίνδυνος μόνο σε επιδεκτικούς μεσήλικες άνδρες”, λέει ο Siegel. “Η ασπιρίνη έχει αποδειχθεί πως προλαμβάνει και δεν υπάρχει κίνδυνος κάποιας παρενέργειας όταν αυτή λαμβάνεται σε χαμηλές δόσεις”.

Ο ειδικός καρδιολόγος μαραθωνοδρόμων, Dr Paul Thompson και ο Dr Aaron Baggish δίνουν μια άλλη οπτική γωνία για την χρήση της ασπιρίνης. Και οι δύο σημειώνουν πως δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες που να δείχνουν πως η χρήση της ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τους θανάτους δρομέων στους μαραθωνίους.

Αναφέρουν επίσης την ευρέως γνωστή σχέση της ασπιρίνης με την γαστρορραγία, με τον Baggish να προσθέτει πως η αλλεργία στην ασπιρίνη δεν είναι μια τετριμμένη ασθένεια. Για τον λόγο αυτό, ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατανάλωση ασπιρίνης πριν από ένα μαραθώνιο, από ανθρώπους που δεν έχουν καταναλώσει ξανά ασπιρίνη. Όπως ισχύει και με τα αθλητικά ποτά, τις ενεργειακές μπάρες και τα τζελ, δοκίμασε μικρές δόσεις ασπιρίνης πριν τις προπονήσεις σου.

Ο Baggish πιστεύει πως δεν υπάρχουν ισχυρά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως μια ασπιρίνη την ημέρα του αγώνα έχει κάποια οφέλη. Ο Thompson πλησιάζει περισσότερο στην άποψη του Siegel. “Πιστεύω πως το τρέξιμο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων κατά την ξεκούραση μετά”, λέει, “άρα ο μειωμένος κίνδυνος με την κατανάλωση μια ασπιρίνης πριν τον αγώνα μπορεί να ωφελήσει ορισμένους δρομείς”.

 

 

 

Συγγραφέας: Amby Burfoot

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X