11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Δεν πρέπει να καταναλώσεις ένα μεγάλο γεύμα πριν από την προπόνηση

 

Ας προσδιορίσουμε την έκφραση “μεγάλο γεύμα” σαν ένα γεύμα που περιέχει περισσότερες από 600 θερμίδες με μεγάλες δόσεις πρωτεΐνης ή κρέατος, υδατανθράκων, λαχανικών και επιδόρπιο, ένα κλασικό δείπνο ή μεγάλο μεσημεριανό γεύμα. Αν καταναλώσεις ένα γεύμα σαν αυτό, θα πρέπει να περιμένεις 3 με 4 ώρες πριν τρέξεις. Ο λόγος είναι γιατί μετά από ένα μεγάλο γεύμα, το σώμα χρειάζεται τον απαραίτητο χρόνο για να χωνέψει.

Η πέψη χρειάζεται ένα σχετικά μεγάλο ποσό από την ενέργεια του σώματος. Για να διευκολύνει αυτή την διαδικασία, το σώμα σου στέλνει περισσότερο αίμα στο στομάχι και στα υπόλοιπα εσωτερικά όργανα, με στόχο την ολοκλήρωσης της, και αποτελεί και ένα σοβαρό λόγο που συχνά νιώθεις νυσταγμένος μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Η αυξημένη ροή αίματος στα εσωτερικά όργανα σημαίνει μικρότερη ροή αίματος στις μεγάλες μυικές ομάδες όπως τα πόδια και τα χέρια. Όταν προπονείσαι συμβαίνει το αντίθετο, αυξάνεται η ροή του αίματος στις μεγάλες μυικές ομάδες και μειώνεται στα εσωτερικά όργανα του σώματος, ώστε να παρέχεται η απαραίτητη ενέργεια για τις μυικές συσπάσεις.

Όταν καταναλώσεις μια μεγάλη ποσότητα τροφής, το τρέξιμο είναι δύσκολο ή προκαλεί δυσφορία, γιατί το σώμα σου δεν είναι σχεδιασμένο να χωνεύει και να εκτελεί ασκήσεις ταυτόχρονα. Οι στομαχικές κράμπες, στομαχόπονος και η γαστρεντερική δυσφορία αποτελούν συνηθισμένα συμπτώματα όταν προσπαθείς να τρέξεις με γεμάτο στομάχι.

Κάποιοι αθλητές όμως μπορούν να τρέχουν και να τρώνε, όπως οι αθλητές αντοχής που προσπαθούν να προπονήσουν το σώμα τους να μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Ακόμα και σε μια διαδρομή όπως ο μαραθώνιος, οι δρομείς θα πρέπει να προσλαμβάνουν κάποια διατροφικά στοιχεία κατά την διάρκεια του αγώνα. Αν πειραματιστείς στην προπόνηση σου να τρως την ώρα που τρέχεις, στο τέλος θα καταλάβεις πόσο μπορείς να φας πριν από μια προπόνηση.

Για τα καλύτερα αποτελέσματα, άφησε ένα χρονικό περιθώριο στο σώμα σου, της τάξεως των 3 με 4 ωρών, μετά από ένα γεύμα πριν ξεκινήσεις να τρέχεις, ειδικά αν η προπόνηση ενδέχεται να είναι μεγάλης έντασης.

 

 

 

Συγγραφέας: Susan Paul. She has coached 1350 runners and is an exercise physiologist and program director for the Orlando Track Foundation.

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine