11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Μια μεγάλη έρευνα από το Επιδημιολογικό ερευνητικό πρόγραμμα στο American Cancer Society στην Ατλάντα, με επικεφαλή τον Eric Jacobs, έδειξε πως ο κίνδυνος θανάτου κάθε χρόνο αυξάνεται αν έχεις αυξημένη περιφέρεια κοιλίας – όσο μεγαλύτερη κοιλιά, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Οι ερευνητές επίσης βρήκαν πως μια αύξηση στην περίμετρο της κοιλιάς κατά την διάρκεια μιας περιόδου 10 ετών, αύξησε τον κίνδυνο θανάτου κατά τουλάχιστον 25%. Αυτή η έρευνα είναι μοναδική, αφού συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 ανθρώπους, και έδειξε πως η αυξημένη περίμετρο κοιλιάς είναι επικίνδυνη ακόμα και αν έχεις χαμηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI).

Ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος (ο λόγος του βάρους προς το ύψος) χρησιμοποιείται ευρέως σαν ένα απλό μέτρο της σύνθεσης του σώματος. Οι περισσότεροι ειδικοί για την υγεία κάνουν την εξής ταξινόμηση:

  • BMI < 18,5 τότε χαρακτηρίζεσαι λιποβαρής

  • 18,5 < BMI < 24,9 τότε έχεις ιδανικό βάρος

  • 25 < BMI < 29,8 τότε χαρακτηρίζεσαι ως υπέρβαρος

  • BMI > 30 τότε χαρακτηρίζεσαι ως παχύσαρκος

Η έρευνα έδειξε πως η μεγάλη περίμετρος μέσης αύξησε τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και σε όλες τις ομάδες ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος. Αν έχεις μεγάλη περίμετρο μέσης αλλά κανονικό δείκτη μάζας σώματος τότε έχεις τον μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

 

 

 

Πηγή: Archives Internal Medicine, 170: 1293-1301

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine