Running-Magazine-Logo

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα γόνατα σου

knee graphic

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Αν κάθε φορά που άκουγες “το τρέξιμο θα καταστρέψει τα γόνατα σου”, εμφανίζονταν μια μυική ίνα γρήγορης σύσπασης στα πόδια σου, θα μπορούσες να ξεπεράσεις σε ταχύτητα τον Usain Bolt. Και τα γόνατα σου θα αισθάνονταν καλά γιατί, παρ όλες τις καλοπροαίρετες αλλά τελείως λανθασμένες πληροφορίες που λαμβάνεις, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως το τακτικό τρέξιμο θα καταστρέψει τα πόδια σου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως τα γόνατα των δρομέων δεν έχουν ενοχλήσεις. Αλλά πολλά προβλήματα στα γόνατα σου, είναι αποτέλεσμα άλλων παραγόντων και μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν με κάποιες απλές αλλαγές.

Διάβασε 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα γόνατα σου.

1) Οι δρομείς δεν παθαίνουν αρθρίτιδα στα γόνατα πιο συχνά απ ότι αυτοί που δεν τρέχουν

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μακροχρόνιες έρευνες έχουν δείξει ότι αν είσαι δρομέας, αντιμετωπίζεις λιγότερα συμβάντα οστεοαρθρίτιδας. Μία έρευνα η οποία μελέτησε δρομείς και ανθρώπους που δεν είναι δρομείς για 18 χρόνια, έδειξε πως το 20% των δρομέων ανέπτυξαν αρθρίτιδα στα γόνατα, ενώ 32% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για αυτούς που δεν ήταν δρομείς. Μια άλλη, μεγάλη έρευνα η οποία μελέτησε ανθρώπους που έτρεχαν και ανθρώπους που περπατούσαν, έδειξε πως οι τακτικοί δρομείς είχαν σχεδόν το μισό ποσοστό αρθρίτιδας απ ότι αυτοί που περπατούσαν. Σε μια δεύτερη έρευνα, οι δρομείς με τον μεγαλύτερο χιλιομετρικό όγκο ανά εβδομάδα, παρουσίασαν τον μικρότερο ρυθμό αρθρίτιδας.

Έρευνα: Οι αρχάριοι μαραθωνοδρόμοι δεν κινδυνεύουν από τραυματισμό στα γόνατα

2) Η αρθρίτιδα στους δρομείς δεν εξαρτάται από την ηλικία

Κάποιοι ειδικοί γιατροί λένε πως η μείωση του χόνδρου από τις αρθρώσεις, όπως του γονάτου, είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο καθώς μεγαλώνεις. Αλλά δεν υπάρχει απόδειξη ότι το τρέξιμο επιταχύνει αυτή την μείωση. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα έδειξε πως, όταν άνθρωποι που είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αρθρίτιδα ξεκίνησαν μέτριας έντασης και όγκου τρέξιμο, τότε η υγεία του χόνδρου τους βελτιώθηκε, ενώ ο χόνδρος των ανθρώπων που δεν ξεκίνησαν τρέξιμο δεν βελτιώθηκε καθόλου.

3) Τα συμπληρώματα δεν θα δημιουργήσουν νέο αρθρικό υγρό

Παρ όλους τους ισχυρισμούς, κανένα διατροφικό συμπλήρωμα δεν έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον χόνδρο. Τα ποιο δημοφιλή συμπληρώματα, όπως η γλουκοζαμίνη, μπορεί να βοηθάει στην οστεοαρθρίτιδα προστατεύοντας τον αρθρικό χόνδρο και μαζί μπορεί να να βοηθάει και στην λίπανση της άρθρωσης. Μια έρευνα που μελέτησε την πρόσληψη βιταμίνης D μέσω συμπληρώματος σε ανθρώπους που είχαν αρθρίτιδα στο γόνατο, έδειξε πως είχαν τα ίδια επίπεδα πόνου και μείωση αρθρικού χόνδρου μετά από 2 χρόνια, σε σχέση με ανθρώπους που δεν πήραν βιταμίνη D.

4) Το γόνατο του δρομέα (Runner’s knee) οφείλεται συνήθως αλλού

Διάβασε πλήρες αφιέρωμα για το γόνατο του δρομέα

Ο ποιο συνηθισμένος τραυματισμός στο γόνατο είναι το “γόνατο του δρομέα”, δηλαδή το σύνδρομο επιγονατιδιομηριαίου πόνου ή αλλιώς είναι γνωστό ως χονδροπάθεια επιγονατίδας. Πρόκειται για μια φλεγμονή του χόνδρου, κάτω από την επιγονατίδα. Μεταξύ ειδικών αθλητικών γιατρών, υπάρχει η άποψη, την οποία όλο και περισσότεροι την υποστηρίζουν, ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από το γόνατο του δρομέα, έχουν λίγα κοινά, βιοχημικά προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν αδύνατους γοφούς και γλουτούς που μεταφράζεται ως αστάθεια σε όλο το μήκος των ποδιών, αδύναμους τετρακέφαλους, γεγονός που δυσκολεύει την επιγονατίδα να μετακινηθεί σωστά και τέλος σφιχτά hamstrings, όπου μεταφέρουν πολλά από τα αντίκτυπα του τρεξίματος στο γόνατο σου.

5) Απλοί τρόποι να κρατήσεις τα γόνατα σου χαρούμενα

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, η αδυναμία ή σκληρότητα κάποιον σημείων στα πόδια σου μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στα γόνατα σου. Πρέπει λοιπόν να δυναμώσεις τα πόδια σου.

Το επιπλέον σωματικό βάρος, ασκεί τεράστιες επιβαρυντικές δυνάμεις στα γόνατα. Το American College of Sports Medicine υποστηρίζει πως ένα έξτρα κιλό σωματικού βάρους ασκεί δύναμη 4 κιλών στο κάθε γόνατο. Το γεγονός ότι το μακροχρόνιο τρέξιμο έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του σωματικού βάρους στους δρομείς, ίσως αποτελεί το κύριο παράγοντα για την μειωμένη συχνότητα οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα τους.

Τρέξε σε επίπεδες επιφάνειες για να μειώσεις τις πιέσεις που δέχονται τα γόνατα.

Αν έχεις ιστορικό πόνου στα γόνατα, από οποιαδήποτε αιτία, προσπάθησε να αλλάξεις το πάτημα σου όταν τρέχεις και να πατάς με το μεσαίο και μπροστινό μέρος του ποδιού σου. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως μεγαλύτερο αντίκτυπο στα γόνατα έχει το πάτημα με το πίσω μέρος του ποδιού, ενώ το πάτημα με το μπροστινό μέρος του ποδιού επηρεάζει περισσότερο τους αστραγάλους.

 

Κατασκευή και επιμέλεια: Runningmagazine

 

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X