Running-Magazine-Logo

Μυικός πόνος: Ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης

Turmeric

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Ο Μυικός πόνος μετά από μια επίπονη προπόνηση και η καταπολέμηση του με ένα μοναδικό καρύκευμα

Σίγουρα πολλές φορές έχεις πιέσει τον εαυτό σου λίγο πιο σκληρά κατά την διάρκεια μιας προπόνησης. Αμέσως μετά, παρόλο που είσαι εξουθενωμένος νιώθεις καταπληκτικά, αλλά όταν κάτσεις να ξεκουραστείς στον καναπέ σου, νιώθεις τις μυικές σου ομάδες να πονάνε και επιστρατεύεις παγοκύστες και σακουλάκια με κατεψυγμένο αρακά.

Ο πόνος που εμφανίζεται μετά από μια υψηλής έντασης άσκηση, αναφέρεται στην βιβλιογραφία σαν καθυστερημένη έναρξη πόνου των μυών (Delayed Onset Muscle Soreness – DOMS). Ευτυχώς μια πρόσφατη έρευνα στο European Journal of Applied Physiology, δείχνει έναν εύκολο τρόπο το καταπολεμήσεις τον μυικό πόνο μετά την άσκηση.

Η λύση είναι η ουσία κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη είναι ένα εκχύλισμα από την ρίζα του φυτού κουρκουμά. Ο κουρκουμάς είναι το καρύκευμα με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και την θερμή, πικρή και ελαφρώς στυφή γεύση που θυμίζει τζίντζερ. Αυτό το εκχύλισμα χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κινέζικη και Ινδική ιατρική λόγω των αντιφλεγμονωδων, αντικαρκινικών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του.

Σε αυτή την έρευνα, οι ερευνητές έδωσαν σε 17 άνδρες συμπλήρωμα κουρκουμίνης (2,5 gr) ή εικονικό φάρμακο, 2 φορές την ημέρα για 2-3 μέρες. Μετά οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν στην αντίδραση του οργανισμού τους, μετά από άσκηση πρέσας με το ένα πόδι (single leg press), σχεδιασμένη για να προκαλέσει μυικό πόνο. Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν αν κατανάλωσαν το συμπλήρωμα κουρκουμίνης ή το εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές βρήκαν πως το συμπλήρωμα κουρκουμίνης μείωσε τον πόνο των μυών μετά την άσκηση. Μείωσε επίσης τους δείκτες στο αίμα για τις μυικές βλάβες και μείωσε και τις φλεγμονές στο σώμα. Τα αποτελέσματα αυτά δηλώνουν πως η κουρκουμίνη βοηθάει στην μυική αποκατάσταση από τις βλάβες τις άσκησης. Τα συμπληρώματα κουρκουμίνης μπορούν να προσφέρουν ένα τρόπο να μειώσεις τα επίπονα αποτελέσματα του DOMS και να βοηθήσουν να βελτιώσεις την απόδοση σου και τις προπονήσεις σου, καθώς και στην πρόληψη τραυματισμών.

Η έρευνα προτείνει πως η κατανάλωση ενός συμπληρώματος κουρκουμίνης καθημερινά, βοηθάς το σώμα σου να καταπολεμήσει τον μυικό πόνο. Μπορείς όμως να ωφεληθείς από τις ιδιότητες της κουρκουμίνης, χρησιμοποιώντας τον κουρκουμά στην μαγειρική. Πρόσθεσε σκόνη κουρκουμά στα ψητά λαχανικά ή στην ομελέτα σου, βάλε μια κουταλιά στο τσάι σου αλλά και στις σούπες σου και στα ψητά σου.

 

 

Συγγραφέας: Liz Applegate, Ph.D.

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X