Running-Magazine-Logo

Έρευνα: 2 λεπτά sprint καίνε τόσο λίπος όσο 30 λεπτά προπόνησης

sprint

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Διάβασε επιπλέον 17 άρθρα για καύση λίπους

Υπάρχουν πολλές έρευνες που λένε για τα οφέλη της γρήγορης και υψηλής έντασης προπόνηση. Μια νέα έρευνα στο International Journal Sport Nutrition and Exercise Metabolism, κοίταξε λίγο βαθύτερα στο θέμα και συγκρίνει την κατανάλωση οξυγόνου, ένας δείκτης μεταβολικής ταχύτητας, μεταξύ αθλητών που εκτέλεσαν sprints και αθλητών που έτρεξαν ή έκαναν άσκηση αντοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Έρευνα

Οι ερευνητές ζήτησαν από 8 ενήλικους άνδρες, φοιτητές, να συμμετέχουν σε άσκηση κάνοντας 30 λεπτά ποδήλατο με σταθερό ρυθμό, να εκτελέσουν 4 ποδηλατικά sprints, διάρκειας 30 δευτερολέπτων το καθένα, με 4 λεπτά ενεργή αποκατάσταση μεταξύ των sprints, και να μην έχουν καμία αθλητική δραστηριότητα 3 φορές την εβδομάδα. Η έρευνα διήρκεσε 6 εβδομάδες και οι ερευνητές μέτρησαν την κατανάλωση οξυγόνου (VO2) κατά την διάρκεια αλλά και στο τέλος της έρευνας, για 3 διαφορετικές, 24 ωρών, περιόδους. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν πως η κατανάλωση οξυγόνου ήταν 150% μεγαλύτερη κατά την διάρκεια της άσκησης αντοχής, απ ότι στα sprints. Αλλά μετά από 24 ώρες, το συνολικό οξυγόνο που είχε καταναλωθεί μεταξύ των αθλητών και των 2 τύπων ασκήσεων, ήταν σχεδόν πανομοιότυπο.

Όταν πρόκειται για μεταβολισμό και άσκηση, η έρευνα προτείνει ότι η ένταση της άσκησης μπορεί να είναι τόσο σημαντική, όσο όταν βγαίνεις να τρέξεις στον δρόμο. Αν δεν έχεις 30 λεπτά να ξοδέψεις, 2 λεπτά υψηλής έντασης sprints, με ένα κατάλληλο ζέσταμα και περίοδο αποκατάστασης μετά, θα εκτοξεύσει αποτελεσματικά τον μεταβολισμό σου, ακόμα και την επόμενη μέρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η υψηλής έντασης άσκηση ήταν πλαισιωμένη από σημαντικές περιόδους άσκησης, λιγότερης έντασης.

Συμπερασματικά, η άσκηση υψηλής έντασης είναι περισσότερο αποτελεσματική και εκτοξεύει τον μεταβολισμό, απ’ ότι η σταθερού ρυθμού αεροβική άσκηση, αλλά μόνο έως ένα βαθμό. Επίσης τα αποτελέσματα αυτά βασίστηκαν σε ένα πολύ μικρό δείγμα, το οποίο αποτελούνταν μόνο από άνδρες. Πέρα από τις επισημάνσεις και τις προειδοποιήσεις, υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που υποστηρίζουν πως η αεροβική άσκηση σε κάνει πιο υγιή και χαρούμενο. Πρέπει να καταφέρεις να προσθέσεις λίγη cardio άσκηση στο καθημερινό σου πρόγραμμα, όσο και αν αυτή διαρκεί.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X