Running-Magazine-Logo

Έρευνα : Κρεατίνη και Μυική Ανάπτυξη

kreatini

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Πολλές έρευνες έχουν γίνει στον χώρο της κρεατίνης και των συμπληρωμάτων. Η πλειοψηφία των ερευνών έχει μελετήσει τα αποτελέσματα της κρεατίνης στην δύναμη, στην μυική ανάπτυξη και την υπερτροφία. Δόθηκαν συμπληρώματα κρεατίνης σε ανθρώπους που έκαναν προπονήσεις με βάρη. Η δύναμη και η μυική ανάπτυξη αξιολογήθηκαν πριν και μετά την χορήγηση του συμπληρώματος και συγκρίθηκαν ανθρώπους στους οποίους δόθηκε εικονικό φάρμακο. Τέτοιου είδους έρευνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποδείξουν αν τα συμπληρώματα κρεατίνης αυξάνουν την δύναμη και την μυική ανάπτυξη περισσότερο, απ ότι η προπόνηση με βάρη από μόνη της. Ωστόσο, αυτού του είδους οι έρευνες δεν μας δείχνουν πως ακριβώς γίνεται η διαδικασία στο μυικό κύτταρο, ώστε να έχεις μεγαλύτερα μυικά κέρδη.

Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της κρεατίνης σε δορυφόρα κύτταρα στα πρόβατα. Τα δορυφόρα κύτταρα είναι πολύ σημαντικά για τα μυικά κύτταρα και την μυική ανάπτυξη. Για να υποβληθούν τα μυικά κύτταρα σε υπερτροφία, οι μυικές ίνες πρέπει να αποκτήσουν κυτταρικό πυρήνα από τα δορυφόρα κύτταρα. Τα δορυφόρα κύτταρα φυσιολογικά βρίσκονται μεταξύ των στρωμάτων των μεμβρανών των μυικών κυττάρων και είναι συνήθως ανενεργά. Αυτό σημαίνει πως είναι ζωντανά αλλά δεν κάνουν καμία διεργασία που να σχετίζεται με την μυική ανάπτυξη. Όταν τα δορυφόρα κύτταρα ενεργοποιηθούν, πολλαπλασιάζονται και συγχωνεύονται με τα κύτταρα των μυικών ινών με αποτέλεσμα την συσσώρευση (πύκνωση) του DNA. Η συσσώρευση του DNA είναι αναγκαία για την μυική ανάπτυξη. Το τελικό συμπέρασμα είναι πως αν βρεθεί κάτι που να ενεργοποιήσει τα δορυφόρα μυικά κύτταρα, τότε πολύ πιθανό είναι αυτά να συντελέσουν στην μυική υπερτροφία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι η μονοϋδρική κρεατίνη αύξησε τον πολλαπλασιασμό των δορυφόρων κυττάρων σε σύγκριση με το εικονικό. Οι ερευνητές κατέληξαν πως τα αποτελέσματα παρέχουν τα αρχικά στοιχεία για το πως η κρεατίνη μπορεί να συντελέσει στην μυική υπερτροφία, σε κυτταρικό επίπεδο και τελικά και στην αύξηση της δύναμης. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε πλήρως να καταλάβουμε πως τα συμπληρώματα κρεατίνης αυξάνουν την μυική ανάπτυξη και την δύναμη. Πάντως, τα αποτελέσματα της έρευνας παρέχουν μια φυσιολογική εξήγηση για το πώς μπορεί να συμβαίνει.

Πηγή: Med & Sci in Sports & Exerc, 35: 769-776

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X