11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Μπήκε νερό στο αυτί μου .. και τώρα;;

Οι βουτιές είναι πολύ δημοφιλείς το καλοκαίρι. Μπορούν όμως να γίνουν η αφετηρία μιας τουλάχιστον ενοχλητικής κατάστασης.

1. Τι πρέπει να κάνω αν μπει νερό στο αφτί μου;
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να γυρίσετε λίγο στο πλάι. Αν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τα αφτιά σας, το νερό θα φύγει.

2. Υπάρχει περίπτωση να μην βγει το νερό;
Αν υπάρχει κάποια ανατομική ανωμαλία, όπως όταν ο ακουστικός πόρος σχηματίζει μια «σακουλίτσα» κοντά στο τύμπανο, το νερό εγκλωβίζεται και είναι δύσκολο να βγει από το αφτί. Επίσης, αν υπάρχει συσσωρευμένη κυψελίδα (κερί), όταν μπαίνει νερό, η κυψελίδα φουσκώνει και το αφτί βουλώνει και βουίζει, με συνέπεια όσο η κατάσταση επιμένει η ακοή να είναι μειωμένη.

3. Τι να κάνω αν το νερό δεν βγαίνει;
Μπορείτε να επέμβετε μόνοι σας στην περίπτωση της ανατομικής ανωμαλίας, όχι όμως και σε αυτήν της συσσωρευμένης κυψελίδας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ρίξετε 10 σταγόνες καθαρό οινόπνευμα στο αφτί σας και μετά να γυρίσετε στο πλάι για να αδειάσει. Το νερό που υπάρχει στο αφτί αναμειγνύεται με το οινόπνευμα και εξατμίζεται πιο εύκολα.

4. Τι μπορεί να συμβεί αν το νερό μείνει στο αφτί μου για μεγάλο διάστημα;
Αν το νερό έχει παραμείνει στο αφτί λόγω ανατομικής ανωμαλίας, εξατμίζεται μόνο του μέσα σε λίγες ώρες, οπότε δεν δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Στην περίπτωση όμως που έχει φουσκώσει η κυψελίδα μπορεί να προκληθεί φλεγμονή (εξωτερική ωτίτιδα) με πόνο, η οποία απαιτεί ιατρική αντιμετώπιση.

5. Πώς αντιμετωπίζεται ιατρικά;
Η ιατρική αντιμετώπιση συνίσταται στον καθαρισμό του αφτιού και στοχεύει στην αφαίρεση της κυψελίδας. Αν ωστόσο έχει δημιουργηθεί φλεγμονή που προκαλεί πόνο, μπορεί να χρειαστεί και λήψη αντιβιοτικών.

Tip

Επισκεφτείτε τον γιατρό αν μέσα σε 2-3 ώρες το αφτί σας δεν έχει ξεβουλώσει.

Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Αναστασάκη, ωτορινολαρυγγολόγου, διδάκτορα του ΑΠΘ