Running-Magazine-Logo

Sport Science: Πως επηρεάζει η Αφυδάτωση τους αθλητές

dehydrated runner

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Μια νέα έρευνα υποδεικνύει πως όσο καλύτερη είναι η φυσική σου κατάσταση, τόσο λιγότερο παίζει ρόλο η ενυδάτωση

Είναι γνωστό πως η αφυδάτωση επηρεάζει αρνητικά την απόδοση και αυξάνει την θερμορυθμιστική τάση κατά την διάρκεια της άσκησης, τουλάχιστον στο εργαστήριο της επιστήμης της άσκησης. Αλλά στην πραγματικότητα, οι αθλητές αντιμετωπίζουν, σχεδόν καθημερινά, μέτρια επίπεδα αφυδάτωσης στην προπόνηση τους και στους αγώνες χωρίς κάποια φαινομενική μείωση της απόδοσης τους. Μπορεί η αφυδάτωση να σε επηρεάζει, στην απόδοση κατά την προπόνηση, λιγότερο αν είσαι γυμνασμένος και με καλή φυσική κατάσταση;

Διάβασε Επίσης : 6 Λάθη ενυδάτωσης πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα

Διάβασε Επίσης : Αφυδάτωση και οι επιπτώσεις στον οργανισμό μας ( γράφημα )

Διάβασε Επίσης : 13 τροφές με τις οποίες θα παραμείνεις ενυδατωμένος

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Otago στην Νέα Ζηλανδία, πρόσφατα απεύθυναν αυτή την ερώτηση σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα. 6 γυμνασμένα και 6 μη γυμνασμένα άτομα ολοκλήρωσαν 2 ασκήσεις σε διαφορετικές περιστάσεις. Και στις 2 ασκήσεις, έκαναν στατικό ποδήλατο για 40 λεπτά στο 70% της VO2max και μετά έκαναν όσο περισσότερο μπορούσαν για άλλα 40 λεπτά π.χ. κάλυψαν όση περισσότερη απόσταση μπορούσαν). Αλλά εκτέλεσαν τις ασκήσεις, την πρώτη φορά σε αφυδατωμένη κατάσταση και την δεύτερη φορά σε πλήρη ενυδατωμένη κατάσταση.

Κατά ένα πολύ ενδιαφέρον τρόπο, η καρδιακή συχνότητα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στα αγύμναστα άτομα κατά την άσκηση στην αφυδατωμένη κατάσταση, απ ότι στην ενυδατωμένη κατάσταση, ενώ στα γυμνασμένα άτομα δεν υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στις δυο καταστάσεις. Η απόδοση, στο τμήμα της μέγιστης απόδοσης της άσκησης, ήταν αρνητικά επηρεασμένη από την αφυδάτωση του οργανισμού και στις 2 ομάδες ανθρώπων της έρευνας. Όμως τα αποτελέσματα ήταν μεγαλύτερα κατά το διπλάσιο στα αγύμναστα άτομα σε σχέση με τα γυμνασμένα.

Βασιζόμενοι σε αυτά τα αποτελέσματα, οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο, στην 6η έκδοση του Βρετανικού Acta Physiologca, κατέληξε: “Ήπια αφυδάτωση επιδείνωσε την καρδιαγγειακή και θερμορυθμιστική τάση του οργανισμού και έτεινε να βλάψει την απόδοση στην αντοχή, αλλά η καλή αεροβική κατάσταση εξασθένησε τα φυσιολογικά αποτελέσματα”.

Επιμέλεια: Matt Fitzgerald

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X