Running-Magazine-Logo

Επίθεση Σκυλιού σε Δρομείς : Πως να την αποφύγεις – Συμβουλές από το Cesar

treksimo skiloi

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Ίσως θα έχει πάρει το αυτί σου για μία 63χρονη γυναίκα η οποία πέθανε από επίθεση 4 σκύλων στην Καλιφόρνια ενώ έκανε jogging..

Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας και δε χρειάζεται να τρομοκρατείσαι..

Πάμε λίγο να αναλύσουμε μερικούς τομείς οι οποίοι αφορούν τους σκύλους και το τρέξιμο

Γιατί τα σκυλιά επιτίθενται ;

Στην περίπτωση των δρομέων , η κίνηση μας , αποσπά την προσοχή των σκύλων. Όμως , δεν αποφασίζει έτσι απλά κάθε σκύλος να επιτεθεί και να δαγκώσει ένα δρομέα που κινείται γρήγορα.

Όσα σκυλιά έχουν μάθει έτσι συνήθως οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. Ξεκινάει με το σκυλί να γαβγίζει για να υπερασπιστεί την περιοχή του καθώς ο δρομέας περνάει από αυτήν.

Γιατί το σκυλί γαβγίζει; Ο λόγος είναι για να σε διώξει από την περιοχή του. Φεύγεις και το σκυλί “κέρδισε” .

Καθώς αυτό συμβαίνει το σκυλί αποκτά ένα ενθουσιασμό ότι το γάβγισμα του “πετυχαίνει” . Έτσι , ο αυξημένος ενθουσιασμός μπορεί να οδηγήσει στο να γίνεται πιο επιθετικό και να κατευθύνεται προς το μέρος του δρομέα απλά , ή να αποφασίσει να τον κυνηγήσει. Ο αυξημένος ενθουσιασμός και μία ανισορροπία στην ενέργεια του μπορεί να οδηγήσει στην επίθεση.

Πως να αποφύγεις να σε δαγκώσει το σκυλί ενώ τρέχεις;

Όταν ένας σκύλος αποφασίσει να γίνει επιθετικός απέναντι σου, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι το εξής : ” Να παραμείνεις ήρεμος ”

Ο σκύλος θέλει να σε αγχώσει πριν σου επιτεθεί , να σε δει ως “θύμα του” .
Αν καταφέρεις να μείνεις ήρεμος και δείξεις ότι έχεις τον έλεγχο της κατάστασης θα τον ηρεμήσεις και το πιο πιθανό είναι να φύγει μακρυά σου.

Μία καλή συμβουλή είναι να αποφύγεις την κατευθείαν επικοινωνία με τα μάτια με το σκύλο. Απομακρύνσου με το σώμα σου να είναι λίγο λοξό ώστε να φαίνεσαι “στενότερος” αλλά ταυτόχρονα να έχεις επαφή με την περιφερειακή σου ματιά.

Μόλις έχεις καταφέρει να ηρεμήσεις , προσπάθησε να αποκτήσεις το χώρο σου. Εαν κρατάς κάτι στα χέρια σου πχ μία ομπρέλα χρησιμοποίησε την για να φαίνεσαι ότι πιάνεις περισσότερο χώρο και είσαι πιο μεγάλος από ότι φαίνεσαι με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι αυτός ο χώρος είναι δικός σου.

Ουσιαστικά, με άλλα λόγια, θέλεις να πεις στο σκυλί

Δεν θέλω το χώρο σου , θέλω όμως αυτόν που είμαι εδώ” διατηρώντας μία κατηγορηματική ενέργεια.

Αυτό δεν αλλάζει , είναι ο χώρος μου πάει και τελείωσε. Έτσι θα δημιουργήσεις ένα φράγμα στην ψυχολογία του σκυλιού ότι μέχρι εκεί είναι, απαιτώντας το σεβασμό του και δείχνοντας του ταυτόχρονα ότι δε φοβάσαι.

Μόλις το σκυλί αντιληφθεί ότι δεν το απειλείς αλλά και ότι δεν μπορεί να σε απειλήσει το πιο πιθανό είναι να χάσει το ενδιαφέρον του και να αποκλιμακωθεί το γεγονός.

Αυτό όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει…

Πως να αντιδράσεις σε ενδεχόμενη επίθεση

Ένα πρόβλημα που συμβαίνει στους δρομείς, είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην αντιληφθείς όλη αυτήν την κατάσταση που προαναφέραμε αλλά , να σου επιτεθεί το σκυλί απευθείας από ένα στενό ή από μία ανοιχτή πόρτα απευθείας χωρίς προειδοποίηση.

Μπορεί επίσης να μην αντιληφθείς καν ότι υπάρχει σκύλος στην περιοχή που τρέχεις.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι να δαγκώσει κάτι το σκυλί που δεν είσαι εσύ!

Για παράδειγμα, εαν φοράς μία μπλούζα μακρυμάνικη , τράβηξε το χέρι σου και δώσε στο σκυλί να φάει το μέρος που δεν είναι το χέρι σου.

Αν το δαγκώσει, προσπάθησε να το βγάλεις και να του το αφήσεις. Αυτό θα σου δώσει αρκετό χρόνο(αν και λίγο) ώστε να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις μία κατάσταση ασφαλή για εσένα.

Μία καλή συμβουλή είναι να έχεις γύρω από τη μέση σου μία ζακέτα ώστε να μπορείς να εφαρμόσεις αυτήν την τακτική!

Αν έχεις αρκετό χρόνο το αθλητικό σου παπούτσι θα σου φανεί χρήσιμο για να το πετύχεις αν δεν έχεις μπλούζα. ( Το ξέρω ακούγεται κάπως να σου φάει το καλό σου το παπούτσι, αλλά καλύτερα από το να φάει εσένα! )

Σε κάθε περίπτωση ο άγραφος νόμος της ασφάλεια μας λέει

Κάλυψε το πρόσωπο σου , το στήθος σου και το λαιμό σου

Αν σε δαγκώσει σε κάποιο μέρος του σώματος , προσπάθησε να αποφύγεις την ενστικτώδη κίνηση να τραβήξεις το χέρι ή το πόδι σου. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κάνει τον τραυματισμό σου χειρότερο γιατί θα τραβήξεις ουσιαστικά τη δική σου σάρκα πάνω στα δόντια του σκύλου.

Χωρίς να σου φανεί κίνηση Kung Fu , αλλά όταν συμβεί αυτό προσπάθησε να πιάσεις το σκυλί από τα πίσω πόδια και να το ρίξεις κάτω. Μην ασχοληθείς με το στόμα του , χαμένος χρόνος!

Προσπάθησε να του χαλάσεις την ισορροπία!

Επειδή όπως διαβάζεις το άρθρο μπορεί να σου έχουν δημιουργηθεί άσχημα συναισθήματα για τα σκυλιά να θυμάσαι το παρακάτω : Τα σκυλιά δεν επιτίθενται από τη φύση τους στον άνθρωπο. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις πάντα γιατί παντού υπάρχουν ανεύθυνοι ιδιοκτήτες σκύλων!

Εμείς, μπορούμε με τη γνώση μας να είμαστε εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε μία ενδεχόμενη κατάσταση.

Γράψε κι εσύ την εμπειρία σου παρακάτω στα σχόλια αν πιστεύεις ότι μπορεί να προσφέρει κάτι σε όλους εμάς που αγαπάμε και τα σκυλιά και το τρέξιμο!

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X