Running-Magazine-Logo

Έρευνα : Υπερβολική άσκηση και ποσοστά θνησιμότητας

dromeas

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Νέα έρευνα μελέτησε τα ποσοστά θνησιμότητας και βρήκε ότι η υπερβολική άσκηση δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

Ερευνητές μελέτησαν 661.000 ενήλικες, συμπεριλαμβανομένου και 4.000 που έτρεχαν περίπου 80 km την εβδομάδα.

Μια νέα και πολύ μεγάλη ανάλυση των επιπέδων άσκησης και των αποτελεσμάτων θνησιμότητας έρχεται να ενισχύσει το συμπέρασμα πως, μέτρια ποσότητα άσκησης μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη και ότι υψηλά επίπεδα άσκησης εμφανίζονται να μην έχουν επιπρόσθετους κινδύνους.

Η έρευνα πρώτα δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, “Τα ευρήματα περιέχουν σημαντικές πληροφορίες για ανθρώπους που βρίσκονται και στα δύο άκρα του φάσματος φυσικής κατάστασης. Παρέχουν σημαντικά στοιχεία για μη δραστήριους ανθρώπους, δείχνοντας ότι μέτριος όγκος δραστηριότητας παρέχει ουσιώδη οφέλη, ενώ καθησυχάζει τους πολύ δραστήριους ανθρώπους ότι δεν έχει σχέση η ποσότητα της άσκησης με την θνησιμότητα”.

Ειδικά, τα αναλυτικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα 661.137 ανδρών και γυναικών, έδειξαν ότι η άσκηση στα επίπεδα που συνιστώνται από τις ομοσπονδιακές “Οδηγίες δραστηριότητας για Αμερικανούς” του 2008 (“Physical Activity Guidelines for Americans), μείωσε κατά 20% τον κίνδυνο θνησιμότητας, σε σύγκριση με αυτούς που δεν ασκούνται. Αυτοί που ασκήθηκαν 3 με 5 φορές των προτεινόμενων οδηγιών, βίωσαν την μέγιστη μείωση του κινδύνου, κατά 39%, ενώ αυτοί που ασκήθηκαν 10 φορές την συνιστώμενη ποσότητα, επίσης διατήρησαν το υψηλότερο ποσοστό μείωσης του κινδύνου.

Η ανάλυση αυτή χρησιμοποίησε μονάδες μέτρησης τις ώρες/εβδομάδα για τα επίπεδα άσκησης των ομάδων, ένα μέτρο που μπορεί να μετατραπεί σε km/εβδομάδα. Για παράδειγμα, η άσκηση 3 φορές τις συνιστώμενες οδηγίες, ισοδυναμεί με 25 km/εβδομάδα, 5 φορές είναι ισοδύναμο με 40 km/εβδομάδα ενώ 10 φορές της συνιστώμενη ποσότητα ισοδυναμεί με 80 km/εβδομάδα (βλ. πίνακα παρακάτω).

Το ερώτημα για την “υπερβολική προπόνηση” έχει συζητηθεί πολύ σε επιστημονικά περιοδικά για την άσκηση και για την υγεία, τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας σοβαρούς δρομείς να αναρωτιούνται για την ασφάλεια της, υψηλού όγκου χιλιομέτρων, προπόνησης.

Οι ερευνητές προηγούμενων άρθρων υπέφεραν από το ίδιο πρόβλημα, πως μπορείς να έχεις έγκυρα συμπεράσματα για υψηλού επιπέδου άσκησης ανθρώπους όπως οι μαραθωνοδρόμοι, όταν είναι τόσο λίγοι σε σχέση με τους υπόλοιπους δρομείς;

Το ουσιώδες μέγεθος αυτής της έρευνας υπερνίκησε αυτό το φράγμα. Ενώ μόνο το 6% των συμμετεχόντων στην έρευνα έφτασε τις 10 φορές την συνιστώμενη ποσότητα, πρόκειται για ένα μεγάλο απόλυτο νούμερο και πρόκειται για 4.077 δρομείς. 212 από αυτούς απεβίωσαν κατά την διάρκεια της 14,2 ετών, έρευνας. Λίγες έρευνες είχαν τόσους πολλούς συμμετέχοντες.

Το άρθρο περιλαμβάνει διαφορετικές αναλύσεις για θανάτους που οφείλονται στον καρκίνο και για θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο συνέχισε να μειώνεται από τα χαμηλότερα επίπεδα άσκησης έως τα υψηλότερα. Ο ρυθμός θανάτου που οφείλεται σε καρδιαγγειακές νόσους, πραγματικά εκμηδενιστικέ στις ομάδες που προπονήθηκαν 3 με 5 φορές την συνιστώμενη ποσότητα και αυξήθηκε ελάχιστα στις ομάδες που προπονήθηκαν στα πάνω όρια.

Πίνακας: Κίνδυνος Θνησιμότητας πάνω από 14,2 έτη για όλα τα επίπεδα άσκησης.

Ώρες/εβδομάδα

0

0 – 7,5

7,5 – 15

15 – 22,5

22,5 – 40

40 – 75

75+

Κίνδυνος θνησιμότητας

1.0

0,8

0,69

0,63

0,61

0,61

0,69

Σημείωση: 7,5 ώρες/εβδομάδα είναι ισοδύναμες με 8 km αργού τρεξίματος την εβδομάδα

Η ερευνητική ομάδα συμπεριέλαβε ειδικούς της δημόσιας υγείας και επιδημιολόγους από το National Cancer Institute, το Johns Hopkins και από το Harvard Medical School μεταξύ άλλων. Οι συγγραφείς της έρευνας λένε πως η ανάλυση τους παρήγαγε 3 κρίσιμα ευρήματα.

1) Τα προτεινόμενα μεγέθη χρονικής διάρκειας της φυσικής δραστηριότητας παρέχουν τα περισσότερα από τα οφέλη της μακροβιότητας.

2) Το κατώφλι των οφελών της μακροβιότητας εμφανίζεται περίπου στις 3 με 5 φορές το ελάχιστο της συνιστώμενης φυσικής δραστηριότητας, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

3) Δεν εμφανίζεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας με τα χρονικά διαστήματα φυσικής δραστηριότητας να ξεπερνάνε τις 10 φορές το ελάχιστο της συνιστώμενης ποσότητας άσκησης.

 

 

 

Συγγραφέας: Amby Burfoot

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X