11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Ο Μύθος λέει πως ο αρχαίος ήρωας, ο Μίλων ο Κροτωνιάτης, γιος του Διοτίμου, παλαιστής από την Μεγάλη Ελλάδα, είχε στεφανωθεί σε 6 Ολυμπιάδες. Η καθημερινή διατροφή του, αναφέρεται πως αποτελούνταν από 10 κιλά κρέας, 10 κιλά ψωμί και 9 λίτρα κρασί.

Από τότε όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Επιστήμονες, όπως ο George Brooks από το Πανεπιστήμιο του Berkeley, μας λέει ότι οι υδατάνθρακες είναι το πιο σημαντικό “καύσιμο” για τις προπονήσεις υψηλής έντασης όπως η Διαλειμματική προπόνηση (HIIT) πάνω από το 65% της μέγιστης ικανότητας και προσπάθειας. Μια έκθεση της Ολυμπιακής επιτροπής το 2010, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η πρόσληψη υδατανθράκων πρέπει να ταιριάζει με τις ανάγκες της προπόνησης και μπορεί να διαφέρει για κάθε διαφορετικό οργανισμό. Επίσης, είναι γεγονός πως, ακολουθώντας μια λογική, υψηλής απόδοσης δίαιτα, θα είσαι καλύτερος αθλητής.

Διάβασε παρακάτω 6 γενικούς διατροφικούς κανόνες που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την απόδοση σου.

  1. Κατανάλωσε υψηλής διατροφικής αξίας υδατάνθρακες (φρούτα, ολικής άλεσης κ.λ.π.) αντί για απλούς υδατάνθρακες με μικρή διατροφική αξία.
  2. Η πρόσληψη πρωτεΐνης θα πρέπει να κυμαίνεται από 1.2 έως 1.7 gr ανά κιλό σωματικού βάρους.
  3. Καταναλώνοντας επιπλέον πρωτεΐνη μετά την άσκηση, προωθείς την αύξηση της μυικής σου μάζας και της μυικής αποκατάστασης από την προπόνηση. Αν βέβαια η καθημερινή σου πρόσληψη πρωτεΐνης είναι η βέλτιστη, τότε η επιπλέον πρόσληψη δεν σου προσφέρει παραπάνω οφέλη.
  4. Η θερμιδική πρόσληψη πρέπει να ανταποκρίνεται και να αντικατοπτρίζει τις μεταβολικές ανάγκες του σώματος σου, ανάλογα με την άσκηση.
  5. Η Βιταμίνη D είναι σημαντική για τις μυικές σου ομάδες και την υγεία των οστών σου και σίγουρα αποτελεί πολύ σημαντικό διατροφικό στοιχείο αν η έκθεση σου στον ήλιο είναι περιορισμένη.
  6. Τόσο οι τροφές όσο και τα συμπληρώματα διατροφής όπως η μονοϋδρική κρεατίνη, ο χυμός παντζαριού και η Βήτα – αλανίνη (αμινοξύ που περιέχεται σε τροφές όπως το κρέας, ψάρια και πουλερικά), παρουσιάζουν δυνατότητες βελτίωσης της απόδοσης σου.

 

 

 

 

Πηγή: Nutrition Today, 46: 197-202, (2011)