11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Τα νεφρά σου είναι σημαντικά όργανα του σώματος, υπεύθυνα για την φροντίδα της διαδικασίας ούρησης, φιλτράροντας τα απόβλητα του σώματος και την περίσσεια του νερού. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα τόσο σημαντικά, πολλοί δεν τα φροντίζουμε και εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από νεφρική νόσο.

Υπάρχουν συνήθειες οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα νεφρά. Εδώ είναι μια λίστα με μερικές συνήθειες που πρέπει να αποφύγεις για να έχεις υγιή νεφρά:

1. Μη επαρκής κατανάλωση νερού

Η μη αρκετή κατανάλωση νερού είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας καταστροφής των νεφρών σου καθημερινά. Η κύρια εργασία των νεφρών είναι να στραγγίζουν τα μεταβολικά απόβλητα από το σώμα και να ρυθμίζουν την ισορροπία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν δεν μένεις σωστά ενυδατωμένος, η νεφρική ροή του αίματος μειώνεται, με τελικό αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξινών στο αίμα.

2. Μακροχρόνια γεμάτη ουροδόχο κύστη

Μια συνήθεια είναι η καθυστέρηση στην κλήση της φύσης. Όταν αφήνεις την κύστη γεμάτη ούρα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, διάφορες επιπλοκές στο ουροποιητικό σύστημα μπορούν να προκύψουν. Υπερτροφία του εξωστήρα μυός είναι ένα παράδειγμα αυτών των επιπλοκών, που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό εκκολπωμάτων. Η υδρονέφρωση (αύξηση της πίεσης των ούρων στα νεφρά) είναι ένα άλλο παράδειγμα το οποίο προκαλείται από τη χρόνια πίσω πίεση στα νεφρά, οδηγώντας τελικά σε νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα και ανάγκη για αιμοκάθαρση.

3. Υπερκατανάλωση νατρίου

Ο μεταβολισμός του νατρίου που καταναλώνεις είναι μια ακόμη δουλειά για τα νεφρά μας. Το αλάτι που τρως είναι η κύρια πηγή νατρίου και η πλειοψηφία της πρόσληψης νατρίου πρέπει να αποβάλλεται. Όταν τρως υπερβολικό αλάτι, τα νεφρά είναι απασχολημένα με την αποβολή νατρίου, η οποία μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιο άγχος για τα νεφρά.

4. Υπερκατανάλωση καφεΐνης

Όταν αισθάνεσαι διψασμένος συχνά επιλέγεις ροφήματα, όπως αναψυκτικά και σόδες, παρά νερό. Πολλά από αυτά τα ροφήματα περιέχουν καφεΐνη. Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και η υψηλή αρτηριακή πίεση μεταφέρει την πίεση στα νεφρά και μπορεί να τα βλάψει.

5. Κατάχρηση παυσίπονων

Λαμβάνοντας παυσίπονα με τον παραμικρό πόνο είναι μια κακή συνήθεια. Τα περισσότερα παυσίπονα έχουν σοβαρές παρενέργειες και μπορούν να βλάψουν διάφορα όργανα, όπως τα νεφρά. Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη χαπιών για τον πόνο μακροπρόθεσμα μειώνει τη ροή του αίματος και χειροτερεύει την λειτουργία των νεφρών.

6. Υπερκατανάλωση πρωτεΐνης

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και άλλων τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση κατεστραμμένων νεφρών. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες είναι βασικά υγιής, εκτός εάν πάσχεις από νεφρική βλάβη και ο γιατρός, σου συνιστά μια διατροφή περιορισμένη σε πρωτεΐνες. Η πάρα πολύ πρωτεΐνη αυξάνει το μεταβολικό φορτίο στα νεφρά.

7. Πάρα πολύ κατανάλωση αλκοόλ

Όταν πίνεις αλκοόλ συχνά αγνοείς τη σωστή ποσότητα που είναι κατάλληλη για καλή υγεία. Η πάρα πολύ μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι μια συνήθεια που βλάπτει τα νεφρά. Το αλκοόλ περιέχει τοξίνες που μεταφέρουν άγχος στα νεφρά σου και τα καταστρέφουν.

8. Το κάπνισμα

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το κάπνισμα είναι κακό για σχεδόν κάθε όργανο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και της νεφροπάθειας.

9. Η αδιαφορία για τα κρυολογήματα και τη γρίπη

Αγνοώντας το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη είναι μια συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν νεφρική νόσο έχουν επίσης ιστορικό αποφυγής ανάπαυσης, ενώ ήταν άρρωστοι.

10. Αϋπνία

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν κοιμάσαι, λαμβάνει μέρος ανανέωση των ιστών των οργάνων. Ως εκ τούτου, όταν δεν έχεις υγιή ύπνο, αυτό διακόπτει τη διαδικασία ανανέωσης, με αποτέλεσμα βλάβη στα νεφρά και άλλα όργανα.

Πηγή: organichealth