Γράψου στο Newsletter για να λαμβάνεις πρώτος τους νέους αγώνες, άρθρα και tips για προπονήσεις και νέα για το τρέξιμο

Συλλέγουμε το Email σου ώστε να σου αποστέλνουμε ενημερωτικά newsletter. Παρακάτω μπορείς να δεις τους όρους χρήσης και την πολιτική συλλογής δεδομένων του Running Magazine
Please wait...

AfterBurn Effect : Το να καις θερμίδες ακόμη και μετά την άσκηση

Δεν αφορά τη μέτρια άσκηση , η οποία οδήγησε τους ερευνητές στο ότι το afterburn effect είναι μύθος.

Παρ’όλα ταύτα νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια δείχνοντας ότι υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ της έντασης της άσκησης και του αριθμού των θερμίδων που καις κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξίσωση μαθηματική που να σου υπολογίζει τις θερμίδες που καις μετά την άσκηση

Διάβασε Επίσης : Τρέχεις και δε χάνεις Βάρος – Τρόποι να το πετύχεις

Πως λειτρουγεί το AfterBurn Effect. 

Η έντονη άσκηση δημιουργεί έλλειψη οξυγόνου. Το AfterBurn Effect το οποίο επίσης είναι γνωστό ως υπέρβαση στην πρόσληψη οξυγόνου μετά την άσκηση δημιουργείται όταν το σώμα σου συνεχίζει να καίει θερμίδες μετά την άσκηση ώστε να αναπληρώσει τις αποθήκε οξυγόνου στους μύες ενώ αποκαθίστανται. Αυτή η διαδικασία αυξάνει το μεταβολισμό σου , η οποία συνοδεύεται ως αύξηση στη ροή του αίματος , όταν το σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του στα επίπεδα προ-άσκησης. 

Όσο μεγαλύτερης έντασης είναι η άσκηση σου, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται το σώμα για την αποκατάσταση του.

Θερμίδες που θα μπορούσες να κάψεις

Η Amy A. Knab του Appalachian State University και μία ομάδα ερευνητών προσπάθησε να ορίσει το ποσό των θερμίδων που μπορεί να κάψει ένας άνθρωπος μετά από μία έντονη άσκηση. Οι συμμετέχοντες κατάφεραν να κάψουν 420 θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το AfterBurn Effect μετρήθηκε σε ένα μεταβολικό θάλαμο όπου οι συμμετέχοντες για περισσότερες από 14 ώρες έκαψαν 190 θερμίδες ακόμη. Σύμφωνα με τον Claude Bouchard, συγγραφέα του “Physical Activity and Obesity, Second Edition,” οι άνθρωποι που ποδηλατούν σε επίπεδα 70-75 της VO2 μπορούν να κάψουν μετά την άσκηση 300-700 θερμίδες με το 700 να είναι πάρα πολύ σπάνιο.

AfterBurn Effect σε άσκηση με αντιστάσεις

Το AfterBurn Effect δεν περιορίζεται. Ερευνητές από το Department of Sport and Movement Science σημείωσαν ότι η άσκηση με αντιστάσεις όπως τα βάρη μπορούν να ανεβάσουν το μεταβολισμό σου μέχρι και 2 μέρες μετά.

Διάβασε Επίσης : Τρέξιμο και Βάρη για μέγιστη απώλεια λίπους

Τι ονομάζουν οι ερευνητές έντονη άσκηση.

Ονομάζουν την άσκηση στο 70-80% των μέγιστων καρδειακών σου σφιγμών. Χοντρικά με τον κανόνα 220-ηλικία για τους άντρες : Για έναν άντρα 30 ετών υπολογίζουμε το 70% του 190 = 133 και το μέγιστο στους 152.

Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις έναν παλμογράφο για να μετράς τους παλμούς σου για να μπορείς να υπολογίσεις

Δες επίσης : Νέοι Παλμογράφοι από την Epson Χωρίς Ζώνη