Running-Magazine-Logo

Κάψε Λίπος με το Νέο Φόρο “Fat Tax”

lipos

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Κάψε Λίπος με τον Νέο Fat Tax – Ετοιμάσου να γίνουμε “φέτες”

Eπανέρχεται το σενάριο για «fat tax» σε ανθυγιεινά τρόφιμα, που περιλαμβάνεται στην ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων.

Ένα λεπτό του ευρώ -τουλάχιστον- πρόσθετος φόρος στα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη και λίπος (ή ακόμα και αλάτι) φέρεται να περιλαμβάνεται στη λίστα των μέτρων που συζητά τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος πρόκειται ουσιαστικά για το «φόρο λίπους» στα ανθυγιεινά τρόφιμα που έχει εφαρμοστεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά αφορά κυρίως υπερκαταναλωτικές κοινωνίες που προσπαθούν να στρέψουν τις κοινωνίες τους σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η πρόταση για «φόρο λίπους» δεν είναι πάντως καινούργια. Το καλοκαίρι του 2014 στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση Σαμαρά, το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών φέρεται να είχε προτείνει στο οικονομικό επιτελείο να υπολογίσει πόσα θα ήταν το δημόσια έσοδα από μια τέτοια αύξηση σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών, όπως το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι κρέμες, η πίτσα κλπ. 

Ο σχεδιασμένος φόρος δεν θα αφορά προϊόντα όπως κρέας και ψάρι.

Ο συγκεκριμένος φόρος είναι άγνωστος στην Ελλάδα, αλλά εφαρμόζεται σε άλλες χώρες.

Στη Δανία ο φόρος αφορά σε προϊόντα µε ποσοστό κορεσµένων λιπαρών πάνω από 2,3%, όπως είναι το βούτυρο, το τυρί, η πίτσα, το κρέας, ακόµη και το γάλα και ανέρχεται σε 2,15 ευρώ ανά κιλό τέτοιων λιπαρών.

Ακόμη χώρες όπως η Ουγγαρία και η Γαλλία φορολογούν τα τρόφιµα που έχουν πάνω από 2,3% κορεσµένα λιπαρά, ενώ η Γαλλία έχει επιβάλει φόρο λίπους στις σάλτσες (κέτσαπ και µαγιονέζες), όπως επίσης και στα αναψυκτικά µε υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (όχι στα 0% και light).

Οι χώρες αυτές επέβαλαν τον συγκεκριµένο φόρο µε το πρόσχηµα ότι προστατεύουν τον πληθυσµό από την παχυσαρκία.

Φόρος που προκαλεί… ανεργία
Πάντως ο φόρος…λίπους έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε χώρες που έχει εφαρμοστεί. Για παράδειγμα στη Δανία, η κυβέρνηση έχει σκεφτεί να καταργήσει τον «fat tax», ο οποίος ισχύει από το 2011, καθώς οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας.

Η αύξηση της τιμής των συγκεκριμένων προϊόντων, είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να στραφούν σε φθηνότερα από γειτονικές χώρες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην ανεργία χιλιάδες Δανοί.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ένα από τα αποτελέσματα της φορολογίας λίπους ήταν ότι αρκετοί Δανοί είχαν αρχίσει τη διέλευση των συνόρων στη Γερμανία για να αγοράζουν τα τρόφιμα που ήθελαν από τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το δανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και Φαρμάκων, το 47% των Δανών είναι υπέρβαροι και το 13% είναι παχύσαρκοι.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X