Running-Magazine-Logo

Η σημασία του πρωινού στη διατροφή σου

proino

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Τρως πρωινό; Αν όχι, μάθε γιατί θα έπρεπε.

 

Τώρα, πιο πολύ από ποτέ, υπάρχουν περισσότερες δίαιτες, θεωρίες, προγράμματα και τμήματα εξοπλισμού ασκήσεων που σε βομβαρδίζουν καθημερινά. Ωστόσο η παχυσαρκία εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απόκτηση και την απώλεια του βάρους, όπως το επίπεδο δραστηριότητας, οι πολιτισμικές συνήθειες, ο γενετικός παράγοντας και ούτω καθεξής.

Ωστόσο, ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η ενεργειακή πρόσληψη (δηλαδή το φαγητό). Μπορεί να ασκείσαι πολλές ώρες την ημέρα και κάθε ημέρα. Ωστόσο, ποτέ δεν θα αποκτήσεις six pack κοιλιακούς αν το παρακάνεις καθημερινά με το φαγητό.

Στον αγώνα για τον επόμενο θαυματουργό τρόπο καύσης λίπους, υπάρχουν δύο που έχουν κρατήσει γερά για αρκετό διάστημα τώρα. Αυτοί είναι:

• Φάε ένα καλό πρωινό για να “Εκκινήσεις” το μεταβολισμό σου.

• Μην τρως αργά το βράδυ γιατί όλα όσα τρως θα αποθηκευτούν ως λίπος.

Ποια είναι η αλήθεια;

Και οι δύο έχουν εξηγήσεις και λογική σκέψη πίσω τους, αλλά ανεξάρτητα από το πώς θα καταλήξεις στο συμπέρασμα, είναι στο επίκεντρο οι ίδιες. Αλλά είναι αλήθεια; Ενώ είναι αλήθεια ότι η πέψη της τροφής απαιτεί ενέργεια και δημιουργεί θερμογόνο δράση, το ερώτημα είναι : Αν τρως πρωινό, θα έχεις ως αποτέλεσμα μια υψηλότερη 24-ωρη δαπάνη ενέργειας ή αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων;


Η δεύτερη θεωρία, ότι η κατανάλωση μετά από μια καθορισμένη χρονική στιγμή (που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 6-8μμ) έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση κάθε θερμίδας που τρως, είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία που προβληματίζει πολύ κόσμο εδώ και αρκετό καιρό. Η άποψη ότι μετά τις 6μμ το σώμα σου αλλάζει τον τρόπο που επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά είναι κάπως συναρπαστική.

Λέγεται οτι κατά κάποιο τρόπο και για κάποιο λόγο, μετά τις 6μμ η μεταβολική μοίρα όλων των θρεπτικών συστατικών (κυρίως των υδατανθράκων) είναι να αποθηκεύονται ως λίπος. Αυτά τα δύο μικρά αποσπάσματα της διατροφικής λαογραφίας, έχουν κρατήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και αυτό σε οδηγεί στο να τα ξεκαθαρίσεις μια και καλή. Έτσι, το μεγαλύτερο ερώτημα που τίθεται είναι: “Είναι αλήθεια;” Πρόσφατες έρευνες έχουν διαπιστώσει την απάντηση και στα δύο από αυτά!

867 άτομα που αποτελούνται από άνδρες και γυναίκες, μελετήθηκαν για την πρόσληψη τροφής σε διάφορους χρόνους κατά την διάρκεια της ημέρας και για αρκετές ημέρες. Ούτε οι ίδιοι, ούτε οι ερευνητές και οι διαιτολόγοι οι οποίοι ανέλυσαν τα τρόφιμα για την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά, γνώριζαν ποια γεύματα θα αναλυθούν και σε ποια χρονική στιγμή της ημέρας. Αυτό έγινε για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο, τα άτομα να καταναλώσουν λιγότερο ή περισσότερο φαγητό, ή να πουν ψέματα για την πραγματική του πρόσληψη.

Η πρόσληψη τροφής εξετάστηκε για την πυκνότητα της (θερμίδες ανά γραμμάριο) και για ποια χρονική στιγμή της ημέρας είχε καταναλωθεί. Τα κριτήρια για ένα “γεύμα” ήταν ότι έπρεπε να είναι τουλάχιστον 50 θερμίδες και να απέχει 45 λεπτά από την προηγούμενη λήψη τροφής. Είχαν επίσης αναλυθεί για ένα δείκτη κορεσμού με βάση τις θερμίδες ανά λεπτό.

Το μέτρο αυτό δίνει μια ιδέα για το πόσο άσχημα αυτοί οι άνθρωποι έτρεφαν τον εαυτό τους και ποια χρονική στιγμή της ημέρας. Και πάρε ως σημείωση ότι το μέσο βάρος των συμμετεχόντων ήταν 68-70 κιλά, οπότε δεν επρόκειτο για υπέρβαρα άτομα που είχαν συνηθίσει στην υπερκατανάλωση τροφής.

Το πρώτο σημείο:
Το αποτέλεσμα ήταν ενδιαφέρον για να πούμε το λιγότερο. Το πρώτο σημαντικό σημείο ήταν ότι καθώς η ημέρα προχωρούσε το μέγεθος του γεύματος αυξήθηκε και ο χρόνος μεταξύ των γευμάτων μειώθηκε. Έτσι οι άνθρωποι έτρωγαν περισσότερο φαγητό, πιο συχνά! Εδώ είναι που εισέρχεται ο δείκτης κορεσμού.

Για κάποιο λόγο, φαίνεται να αισθάνεσαι όλο και περισσότερο πεινασμένος καθώς η ημέρα περνάει και φυσικά τρως μέχρι να νοιώσεις πλήρης. Ποτέ όμως δεν πρέπει να είσαι πεινασμένος!

Το δεύτερο σημείο:
Το επόμενο σημείο πραγματικά βοηθά να απαντηθεί το ερώτημα σχετικά με τη λήψη ενός καλού πρωινού. Υπήρξε μια πολύ ισχυρή και αρνητική συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους του γεύματος νωρίς το πρωί και του γεύματος αργά το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια το πρωί, έτρωγαν λιγότερες θερμίδες την υπόλοιπη μέρα και το αντίθετο. Οι άνθρωποι που δεν έτρωγαν αρκετά το πρωί, στην πραγματικότητα κατέληξαν να τρώνε περισσότερο φαγητό το υπόλοιπο της ημέρας.

Μεταξύ 18:00 και 23:00 η πρόσληψη θερμίδων ανά γεύμα εκτινάχθηκε στα ύψη από 525 θερμίδες σε 720 θερμίδες ανά γεύμα. Και μην ξεχνάς ότι οι άνθρωποι έτρωγαν περισσότερα γεύματα συχνότερα αυτό το διάστημα. Όχι μόνο αυτό, αλλά και η πυκνότητα των θερμίδων επίσης αυξήθηκε.

Έτσι, αυτοί οι άνθρωποι έτρωγαν υψηλών θερμίδων αλλά χαμηλού όγκου ή βάρους τροφές. Αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σας λένε πάντα ότι δεν τρώνε πολύ, αλλά δεν μπορούν να χάσουν βάρος. Συν τοις άλλοις, κατά την ίδια περίοδο η λήψη υδατανθράκων αυξήθηκε από 35 γραμμάρια ανά γεύμα σε 72 γραμμάρια ανά γεύμα. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο!

Αυτό υποδηλώνει ότι τείνεις να υποτιμάς ακριβώς πόσες θερμίδες τρως και αυτό είναι μάλλον ένα άμεσο αποτέλεσμα του να αισθάνεσαι όλο και πιο πεινασμένος καθώς η ημέρα περνάει. Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν την πείνα, όχι μόνο η ποσότητα του φαγητού που βρίσκεται στο στομάχι σου. Τα πράγματα που βλέπεις και μυρίζεις, το τι ακούς, απλά και μόνο κάποιον να μιλά για φαγητό. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να σε κάνουν να πεινάσεις. Και όσο περνά η ημέρα δίνονται μόνο περισσότερες ευκαιρίες για ένα από αυτά για να εμφανιστεί και να σε κάνει να πεινάσεις.

Έτσι το συμπέρασμα είναι: Μπορεί η κατανάλωση πρωινού να “Εκκινήσει” το μεταβολισμό σου; Όχι, ο λόγος που η κατανάλωση πρωινού μπορεί να είναι ένας παράγοντας για ένα δομημένο πρόγραμμα αδυνατίσματος είναι επειδή τρως συνολικά λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και το δεύτερο ερώτημα: Περιορίζοντας το φαγητό (ειδικά τους υδατάνθρακες) μετά από μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, θα σε εμποδίσει από το να πάρεις λίπος; Και πάλι όχι.

Για κάποιο λόγο, η συνολική θερμιδική πυκνότητα των τροφίμων που συνήθως επιλέγεις να τρως σε αυτές τις περιόδους, ανεβαίνει στα ύψη. Και πέρα απ’ αυτό, τα τρόφιμα που επιλέγεις φαίνεται να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Αν θέλεις να κόψεις τους υδατάνθρακες μετά τις 18:00, θα πρέπει να αφαιρέσεις ένα μεγάλο κομμάτι από την συνολική πρόσληψη τω θερμίδων σου.

Πρόσθεσε ένα καλό πρωινό και είναι πιθανό να τρως ακόμα λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια χαμηλότερη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, του μηνός ή του έτους δεν αποτελεί κάποια μαγική συνταγή μεταβολισμού για την απώλεια λίπους. Είναι απλά ένας ακόμη τρόπος να σεαναγκάσει” να τρώτε λιγότερο.

Γενικό συμπέρασμα:

Στο σύγχρονο κόσμο του σήμερα, η μέση διάρκεια της ημέρας έχει αυξηθεί δραματικά. Πριν από την εφεύρεση του απλού λαμπτήρα, ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τελείωναν κατά τη δύση του ηλίου. Τώρα έχεις τη δυνατότητα να είσαι ξύπνιος ακόμη και όλες τις ώρες της νύχτας, αν θέλεις. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παραμένεις και δραστήριος.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάθονται έως αργά παρακολουθώντας διαφημίσεις και σκέφτονται πώς να αγοράσουν ένα νέο όργανο γυμναστικής για να φτιάξουν τη σιλουέτα τους ενώ ταυτόχρονα μασουλούν κάποιο απολαυστικό σνακ. Το θέμα είναι πολύ απλό. Δεν φταίνε οι υδατάνθρακες και ούτε η ώρα της ημέρας.

Δεν υπάρχει μαγική αναλογία, συνδυασμός ή σούπερ χάπι που θα σε αδυνατίσει. Το ζητούμενο είναι να είσαι βέβαιος ότι γνωρίζεις τον ακριβή αριθμό των θερμίδων που καταναλώνεις καθημερινά.

 

 

 

Πηγή: Bodybuilding.com

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X