11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Ο χαμηλότερος δείκτης νοημοσύνης σχετίζεται με μια τάση κατανάλωσης περισσότερου αλκοόλ, άρα και κινδύνου αλκοολισμού, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την Δρ Σάρα Σιέλουντ, ανέλυσαν στοιχεία για 49.321 άνδρες, που είχαν υποβληθεί σε τεστ νοημοσύνης, όταν κατατάχθηκαν στο στρατό. Οι επιστήμονες συσχέτισαν τις επιδόσεις του καθενός με τις συνήθειές του όσον αφορά το αλκοόλ, τη συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης.

Όσο χαμηλότερη βαθμολογία είχαν συγκεντρώσει στο τεστ ΙQ οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ σε βάθος χρόνου, αλλά και περιστασιακά, έκαναν.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι, ο υψηλότερος δείκτης νοημοσύνης σχετίζεται γενικότερα με πιο υγιεινές επιλογές, κάτι που αφορά και τον περιορισμό του αλκοόλ. Από την άλλη, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι για μερικούς ανθρώπους ισχύει η αντίστροφη σχέση, δηλαδή η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σταδιακά σε υποβάθμιση των νοητικών επιδόσεων.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο χαμηλός δείκτης νοημοσύνης δεν αφορά μόνο την ίδια τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά μπορεί να συμβαδίζει με άλλα μειονεκτήματα, όπως τα κοινωνικοοικονομικά και ψυχικά προβλήματα. Τα τελευταία μπορεί να εξηγούν σε σημαντικό βαθμό  γιατί ένας άνθρωπος ρέπει προς την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Φάλκστεντ, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, «σε μια χώρα με αδύναμο δίχτυ κοινωνικής ασφαλείας για τους πολίτες και με υψηλή ανεργία, είναι αναμενόμενο ότι θα καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ τα άτομα που παράλληλα έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης».

Πηγή : in.gr