Running-Magazine-Logo

Ποια άσκηση επηρεάζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

running anosopoitiko

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Ποία πρέπει να είναι η διάρκεια της άσκησης,και όχι ποια πρέπει να είναι η ένταση της, για να ανταποκριθεί το ανοσοποιητικό σύστημα σου;

Η άσκηση βοηθά να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, αλλά η υπερπροπόνηση το εξασθενεί. Ποίοι όμως είναι οι παράγοντες που προσδιορίζουν τη σωστή διάρκεια; Μια νέα έρευνα από τον Neil Walsh στο Πανεπιστήμιο του Bangor αναλύει και απαντά στο παραπάνω ερώτημα αλλά και σε πολλά άλλα.

Ο Walsh λέει: “Ενώ εκατοντάδες έρευνες μελέτησαν την σύνδεση μεταξύ της άσκησης και της ανοσοποιητικής διαδικασίας, σχεδόν όλες χρησιμοποίησαν τρωκτικά ή προσπάθησαν να προσεγγίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την αντίδραση του, μετρώντας συγκεκριμένους δείκτες στο αίμα ή στο σάλιο. Όμως το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολυδιάστατο δίκτυο σε όλο σου το σώμα το οποίο περιλαμβάνει νευρωνικές και ορμονικές αποκρίσεις. Έτσι, μελετώντας τις αποκρίσεις μερικών κυττάρων σε δοκιμαστικούς σωλήνες δεν μπορείς να έχεις μια αξιόπιστη πρόβλεψη της συμπεριφοράς του ανοσοποιητικού συστήματος σε σχέση με την άσκηση”

Στην έρευνα αυτή,που δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in sports & Exercise, ο Walsh και η ομάδα του χορήγησε την ουσία Διφαινυλοκυκλοπροπενόνη (diphenylcyclopropenoneDPCP),μέσω ενός έμπλαστρου στο κάτω μέρος της πλάτης, 20 λεπτά μετά την άσκηση, κάθε φορά διαφορετική σε ένταση και διάρκεια. Η ουσία DPCP είναι ένα αντιγόνο που πυροδοτεί την ανάπτυξη μιας νέας απόκρισης του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Η δύναμη αυτής της ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού μπορεί να αξιολογηθεί εφαρμόζοντας και άλλη ουσία DPCP στο δέρμα, 4 εβδομάδες αργότερα και μετρώντας την ερυθρότητα και την διόγκωση του δέρματος.

Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, οι ερευνητές σύγκριναν 30 λεπτά μέτριας έντασης τρεξίματος σε διάδρομο, 30 λεπτά έντονου τρεξίματος (σε σημείο που να μην μπορείς να συνομιλήσεις), 120 λεπτά μέτριας έντασης τρεξίματος και μια ομάδα ατόμων που δεν έτρεξαν καθόλου. Παρακάτω βλέπεις τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ανοσοποιητικής διαδικασίας μέσω της διόγκωσης του δέρματος, όπου MI είναι η μέτριας έντασης άσκηση και HI είναι η υψηλής έντασης άσκηση.

immune_in_vivo (1)

Στο παραπάνω γράφημα, το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Η μεγάλης διάρκειας άσκηση (120 λεπτά) προκαλεί μια προσωρινή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η μικρής διάρκειας και υψηλής έντασης άσκηση (30 λεπτά HI) δεν προκαλεί τέτοια αποτελέσματα. Πόσο όμως μπορείς να γενικεύσεις αυτά τα αποτελέσματα; Είναι δύσκολο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα.

Για παράδειγμα, οι μεγάλες διαδρομές με ποδήλατο, που κατά κύριο λόγο καταπονούν λιγότερο το σώμα, αν συγκριθούν με μεγάλης διάρκειας τρέξιμο, θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα; Ποιος είναι ο ρόλος της συνολικής φυσικής κατάστασης και οι αθλητικές συνήθειες του αθλητή; Όλες οι πτυχές της ανοσοποιητικής διαδικασίας ακολουθούν το ίδιο μοτίβο όπως το παραπάνω που μετρήθηκε στην έρευνα; Είναι τελικά η 120 λεπτών μέτριας έντασης άσκηση δυσκολότερη από την 30 λεπτών υψηλής έντασης άσκηση; Όλα αυτά είναι ανοιχτά ερωτήματα στα οποία δεν μπορείς εύκολα να δώσεις μια απλή απάντηση. Είναι όμως μια ενδιαφέρουσα νέα προσέγγιση να εξετάζεις τα αποτελέσματα της άσκησης στο ανοσοποιητικό σου σύστημα και προσφέρει τροφή για σκέψη το πως η ένταση και η διάρκεια της άσκησης επηρεάζουν την ανοσοποιητική διαδικασία του οργανισμού σου.

Πηγη: Alex Hutchinson

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X