Γράψου στο Newsletter για να λαμβάνεις πρώτος τους νέους αγώνες, άρθρα και tips για προπονήσεις και νέα για το τρέξιμο

Συλλέγουμε το Email σου ώστε να σου αποστέλνουμε ενημερωτικά newsletter. Παρακάτω μπορείς να δεις τους όρους χρήσης και την πολιτική συλλογής δεδομένων του Running Magazine
Please wait...

Τα ψάρια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και υγιεινών Ω-3 λιπαρών. Η συστηματική κατανάλωση ψαριού συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών παθήσεων όπως η καρδιοπάθεια και το Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο έκθεσης σε υδράργυρο λόγω της κατανάλωσης ψαριού.

Δες επίσης : Μάθε να επιλέγεις τα σωστά λιπαρά

Πώς μπορούμε να εντάξουμε το ψάρι στη διατροφή μας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας;

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποφεύγουμε το ψάρι και τα θαλασσινά. Το μυστικό βρίσκεται στη σωστή αναλογία. Ο βασικός κανόνας είναι ο εξής: Τα πάντα με μέτρο και με σωστό πρόγραμμα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Να τρώμε άφοβα ψάρι ή θαλασσινά 2 με 3 φορές την εβδομάδα, χωρίς όμως να τρώμε το ίδιο ψάρι/θαλασσινό πάνω από 2-3 φορές το μήνα. Επίσης, πρέπει να τρώμε εναλλάξ ένα ψάρι/θαλασσινό με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και ένα ψάρι/θαλασσινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Οι επιλογές είναι πολλές: γαρίδες, καβούρι, σολομός, χτένια, μπακαλιάρος, μύδια, πέστροφα, τόνος, σκουμπρί κ.α.

Καταναλώνοντας μία μερίδα ψάρι/θαλασσινό με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και μία μερίδα ψάρι/θαλασσινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο κατά την ίδια εβδομάδα, θα αποφύγουμε την υπερβολική έκθεση στο βαρύ μέταλλο καθώς ο οργανισμός μας θα είναι σε θέση να το απορρίψει πριν συσσωρευτεί.

Πηγή : Onmed