
Τρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency
Τα ψάρια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και υγιεινών Ω-3 λιπαρών. Η συστηματική κατανάλωση ψαριού συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών παθήσεων όπως η καρδιοπάθεια και το Αλτσχάιμερ.
Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο έκθεσης σε υδράργυρο λόγω της κατανάλωσης ψαριού.
Δες επίσης : Μάθε να επιλέγεις τα σωστά λιπαρά
Πώς μπορούμε να εντάξουμε το ψάρι στη διατροφή μας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας;
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποφεύγουμε το ψάρι και τα θαλασσινά. Το μυστικό βρίσκεται στη σωστή αναλογία. Ο βασικός κανόνας είναι ο εξής: Τα πάντα με μέτρο και με σωστό πρόγραμμα.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Να τρώμε άφοβα ψάρι ή θαλασσινά 2 με 3 φορές την εβδομάδα, χωρίς όμως να τρώμε το ίδιο ψάρι/θαλασσινό πάνω από 2-3 φορές το μήνα. Επίσης, πρέπει να τρώμε εναλλάξ ένα ψάρι/θαλασσινό με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και ένα ψάρι/θαλασσινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Οι επιλογές είναι πολλές: γαρίδες, καβούρι, σολομός, χτένια, μπακαλιάρος, μύδια, πέστροφα, τόνος, σκουμπρί κ.α.
Καταναλώνοντας μία μερίδα ψάρι/θαλασσινό με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και μία μερίδα ψάρι/θαλασσινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο κατά την ίδια εβδομάδα, θα αποφύγουμε την υπερβολική έκθεση στο βαρύ μέταλλο καθώς ο οργανισμός μας θα είναι σε θέση να το απορρίψει πριν συσσωρευτεί.
Πηγή : Onmed