11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Για περισσότερα από 50 χρόνια οι ειδικοί σε συμβουλεύουν να μειώσεις την πρόσληψη αλατιού για να μειώσεις τους κινδύνους αυξημένης αρτηριακής πίεσης, καρδιακών νοσημάτων και στεφανιαίας νόσου. Από την άλλη, μειωμένη πρόσληψη ποτάσιου (μεγάλη περιεκτικότητα στις μπανάνες) επίσης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια έρευνα από το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων έδειξε πως ο συνδυασμός υψηλής πρόσληψης αλατιού και χαμηλής πρόσληψης ποτάσιου αυξάνει επιπλέον τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει ετησίως τον κίνδυνο κατά 20% ενώ υψηλή πρόσληψη ποτάσιου μειώνει τον κίνδυνο ετησίως κατά 20%. Τα αποτελέσματα αυτά δεν επηρεάστηκαν από το φύλο, φυλή, δείκτη μάζας σώματος ή αρτηριακής πίεσης. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 12000 ενήλικοι στην Αμερική για περίπου 15 χρόνια.

Να καταναλώνεις λιγότερο αλάτι και περισσότερο ποτάσιο

Τροφές με υψηλά επίπεδα ποτάσιου είναι το αβοκάντο, ο χυμός από δαμάσκηνο, το γιαούρτι χωρίς λιπαρά, η σόγια και το βερίκοκο καθώς και οι μπανάνες.

Archives Internal Medicine, 171: 1183-1191