Running-Magazine-Logo

Το γεύμα μετά την άσκηση παχαίνει – 3 Έρευνες από Αμερική το αποδεικνύουν!

treksimo apogeuma

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Το γεύμα μετά την άσκηση παχαίνει!

Μήπως μετά από κάθε επίσκεψη στο γυμναστήριο έχεις ασυγκράτητη όρεξη για φαγητό;

Μάλλον θα πρέπει να αντισταθείς στην πείνα σου για κανονικό γεύμα για τουλάχιστον για 3 ώρες! Αυτό υποστηρίζουν 3 νέες αμερικανικές μελέτες, οι οποίες παραθέτουν αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία μόνο οι αθλητές πρέπει να παίρνουν θερμίδες μετά από οποιαδήποτε άσκηση.


Επιστημονικά δεδομένα

Είναι απόλυτα λογικό για κάθε άνθρωπο που γυμνάζεται, μετά το τέλος της άσκησης να νιώθει έντονο το αίσθημα της πείνας. Νέες όμως αμερικανικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν σε 3 επιστημονικά περιοδικά «Journal Applied Physiology», «Nutrition and Metabolism» και «Journal Applied Physiology» από τον B.S. Brown, Διευθυντή του Εργαστηρίου Μεταβολισμού της Ενέργειας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, αλλάζουν τα δεδομένα. Σύμφωνα με τον B.S. Brown, «όσοι θέλουν να ωφελούν την υγεία τους με τη βοήθεια της γυμναστικής, δεν πρέπει να καταναλώνουν τις θερμίδες που καίνε αμέσως μετά το τέλος της προπόνησης, ούτε μέσα σε δύο ώρες, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να ακυρώσει εντελώς όλα τα οφέλη του ιδρώτα που έριξαν στο γυμναστήριο. Πρέπει να διατηρήσουν το έλλειμμα των θερμίδων που τους προκάλεσε η γυμναστική για τουλάχιστον 3 ώρες. Για τους επαγγελματίες αθλητές είναι σωστό να αναπληρώνουν αμέσως ότι καίνε, αλλά για το υπόλοιπο 99,99% του κόσμου είναι λάθος».

Οι μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης τόσο σε αθλητές όσο και απλούς ανθρώπους που ακολουθούσαν κάποιο είδος άσκησης, έδειξαν ότι ενώ οι αθλητές ωφελούνταν όταν αναπλήρωναν την ενέργεια που είχαν χάσει με τη γυμναστική, οι υπόλοιποι εθελοντές που κατανάλωναν μέσα σε 3 ώρες μετά την άσκηση ροφήματα ή γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες, έχαναν τα οφέλη που παρείχε η γυμναστική στο μεταβολισμό τους. Αντίθετα, όσοι έμεναν νηστικοί ή έστω κατανάλωναν ένα γεύμα με ελάχιστους υδατάνθρακες και θερμίδες δεν είχαν σοβαρές συνέπειες στο μεταβολισμό τους.

Νέες έρευνες που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά της Αμερικής υποστηρίζουν ότι μόνο οι αθλητές πρέπει να τρώνε μετά την προπόνηση για να αναπληρώσουν τη χαμένη ενέργεια, καταρρίπτοντας τις μέχρι τώρα αντιλήψεις γυμναστών και διατροφολόγων!

Όχι γεύμα μετά την άσκηση!

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην ακολουθήσει γεύμα μετά την γυμναστική, γιατί το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να γεμίζουμε θερμίδες και να μετατρέπεται όλη η τροφή σε λίπος, μιας και ο οργανισμός είναι εξαντλημένος. Για την ακρίβεια, τα σημεία που έχουν γυμναστεί περισσότερο, συνεχίζουν μετά το πέρας της άσκησης να κάνουν καύσεις και είναι αυτά που θα απορροφήσουν το φαγητό και αντί να βελτιώνεται η σιλουέτα παχαίνουμε.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να μείνετε εντελώς νηστικοί. Μπορείτε να φάτε ένα μικρό σνακ αμέσως μετά τη γυμναστική και να ενισχύσετε τα αποτελέσματα, καθώς ο οργανισμός θα «κάψει» τριπλάσια ποσότητα μονοακόρεστου λίπους, σε σχέση με το κορεσμένο λίπους που καίει μισή ώρα μετά την άσκηση. Επιλέξτε να φάτε κάτι ελαφρύ, με βάση τους υδατάνθρακες, όπως ένα κράκερ και μισή μπανάνα ή μια φρυγανιά και τυρί με χαμηλά λιπαρά κ.ο.κ. Προσοχή, μιλάμε πάντα για μικρή ποσότητα, γιατί αν φάτε πολύ θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Tips

-Μη ξεχνάτε τα οφέλη του νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι πολύ σημαντικό να αναπληρώνετε τα νερά που χάνετε με τον ιδρώτα. Επίσης μπορεί να σας δημιουργήσει και την αίσθηση του κορεσμού και να μην πεινάσετε άμεσα.

– Εάν σας αρέσει να ασκείστε το πρωί, πριν πάτε στο γυμναστήριο προσπαθήστε να φάτε κάτι για να αποφύγετε τη ζάλη και το αίσθημα της πείνας.

– Αποφύγετε να καταναλώσετε πολύ λίπος ή πρωτεΐνη, δεδομένου ότι αυτά θέλουν αρκετό χρόνο για να χωνευτούν. Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως ο χυμός απορροφώνται πιο γρήγορα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν μια γρήγορη αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα, η οποία θα μπορούσε να σας καταστήσει κουρασμένους. Προτιμήστε ένα από τα παρακάτω: παξιμαδένια κουλούρια, σταφίδες, μπανάνες, ή ένα υγρό ρόφημα, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την άσκηση σας

Ένα energy bar ή ένα ισοτονικό ποτό είναι αυτά που συστήνουν οι ειδικοί στους αθλητές, ώστε να αναπληρώνουν τη χαμένη ενέργεια.
Της Ιωάννας Ράπτη

Πηγή : Iator.gr

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X