Running-Magazine-Logo

Πως το ποδήλατο θα σε κάνει καλύτερο δρομέα

podilato

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Πάμε για ορθοπεταλιές φίλοι Runners – Ποδηλασία για δρομείς

Πολλοί δρομείς στρέφονται στην ποδηλασία μετά από κάποιον τραυματισμό, δηλαδή αναγκάζονται να ανέβουν σε ποδήλατο για να μείνουν υγιείς καθώς βρίσκονται σε περίοδο αποκατάστασης μετά από κάποιο κάταγμα ή κάποιο πόνο σε άρθρωση. Σύντομα όμως αντιλαμβάνονται κάτι εντυπωσιακό όταν επιστρέφουν στο τρέξιμο…το ποδήλατο πραγματικά τους έκανε καλύτερους δρομείς από ότι ήταν.

Αν είσαι δρομέας, ακόμα και αν δεν είσαι τραυματισμένος, το να κάνεις ποδήλατο είναι μια καταπληκτική cross-training προπόνηση, η οποία μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σου στο τρέξιμο σημαντικά. Διάβασε παρακάτω γιατί.

1) Είναι πολύ καλή άσκηση για αποκατάσταση

Αν τρέξεις την μεγάλη σου διαδρομή την Κυριακή και έρθει η επόμενη μέρα, το σίγουρο είναι ότι δεν θες να κουνηθείς από τον καναπέ σου, πόσο μάλλον να τρέξεις ελαφρά. Για πολλούς δρομείς, ένα χαλαρό τρέξιμο χωρίς ένταση, την επόμενη μέρα από μια μεγάλη και δύσκολη διαδρομή, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο.

Αλλά, μια ενεργητική αποκατάσταση, όπως το να κάνεις χαλαρά μια βόλτα με το ποδήλατο, αυξάνει την ροή του αίματος στα πόδια, διώχνει τα συσσωρευμένα άλατα του γαλακτικού οξέος από την προηγούμενη ημέρα, μειώνει την δυσκαμψία των μυών και των αρθρώσεων και βοηθά γενικά να επανέλθεις πίσω στους δρόμους γρηγορότερα.

2) Θα δυναμώσεις συμπληρωματικές μυικές ομάδες

Αν η μοναδική σου προπόνηση είναι το τρέξιμο, τότε σίγουρα γυμνάζεις συγκεκριμένες μυικές ομάδες στο σώμα σου. Αν και οι μυικές ομάδες που γυμνάζονται κατά το τρέξιμο γίνονται όλο και δυνατότερες στην αρχή, από κάποια στιγμή και μετά έρχεται ο κορεσμός αφού η ίδια άσκηση κάθε μέρα στο τέλος θα σταματήσει να φέρνει αποτελέσματα.

Όταν αρχίσεις να κάνεις ποδήλατο, χρησιμοποιείς μυικές ομάδες στα πόδια σου και στον κορμό σου οι οποίες δεν γυμνάζονται με το τρέξιμο αλλά σε συνδυασμό με το τρέξιμο σε κάνουν δυνατότερο, περισσότερο αποδοτικό και πραγματικά, πιο γρήγορο δρομέα.

3) Το ποδήλατο θα αυξήσει τον ρυθμό τρεξίματος σου

Για να κάνεις πεντάλ στο ποδήλατο χρειάζεται διαρκής σταθερή κίνηση με ομαλό ρυθμό. Είναι ακριβώς ότι απαιτεί και το τρέξιμο. Οι καλύτεροι μαραθωνοδρόμοι ανά τον κόσμο έχουν ρυθμό περίπου 180 πατήματα το λεπτό. Έρευνες που έχουν γίνει στην προπονητική στο τρέξιμο υποδεικνύουν πως ο κατάλληλος ρυθμός για αποδοτικό, και χωρίς τραυματισμούς, τρέξιμο, είναι 174-180 πατήματα το λεπτό.

Ο ρυθμός στο ποδήλατο μπορεί να μεταφερθεί και στο τρέξιμο. Ξεκίνησε το ποδήλατο με στόχο 90 rpm (round per minute – περιστροφές το λεπτό) με εύκολη αντίσταση-ταχύτητα. Από την στιγμή που θα καταφέρεις να πιάνεις αυτό τον ρυθμό εύκολα, βάλε μεγαλύτερη αντίσταση-ταχύτητα και παρέμεινε στον ίδιο ρυθμό.

4) Οι αρθρώσεις σου θα σε ευγνωμονούν

Οι δρομείς και ειδικά αυτοί που τρέχουν μεγάλες αποστάσεις όπως Μαραθώνιους ή υπέρ-Μαραθώνιους, καταπονούν υπερβολικά το σώμα τους. Γι αυτό το λόγο είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις σε τέτοιους ρυθμούς προπόνησης και αποστάσεων χωρίς τραυματισμούς.

Η ποδηλασία μπορεί να σου προσφέρει μια πολύ καλή προπόνηση χωρίς τις επιπτώσεις του τρεξίματος. Ακόμα και αν δεν είσαι διατεθειμένος να αντικαταστήσεις μια ολόκληρη προπόνηση τρεξίματος με προπόνηση με ποδήλατο, υποκαθιστώντας ένα μέρος του τρεξίματος σου με το ποδήλατο, μπορεί να δώσει ζωή στις αρθρώσεις σου.

5) Νιώσε την χαρά του τρεξίματος χωρίς να τρέξεις

Το μυστικό για να πετύχεις τα ίδια συναισθήματα χαράς είναι η συνδυασμένη προπόνηση, όπου μπορείς να περάσεις από την προπόνηση με ποδήλατο κατευθείαν στο τρέξιμο χωρίς κάποιο διάλειμμα (όπως στο τρίαθλο). Αν δεν έχεις κάνει ποτέ τέτοια προπόνηση, θα πρέπει να ξεκινήσεις χαλαρά. Ξεκίνησε με 15 χιλιόμετρα ποδηλασία με μεγάλη ταχύτητα-αντίσταση και πέρνα κατευθείαν σε 2 χιλιόμετρα τρέξιμο. Θα νιώθεις τα πόδια σου υποτονικά σαν να έχεις τρέξει μια μεγάλη απόσταση αλλά χωρίς να έχεις υποστεί όλη την καταπόνηση από το τρέξιμο. Συγκεντρώσου σε ένα καλό ρυθμό και τελείωσε την συνδυαστική σου προπόνηση δυνατά. Αν η προπόνηση αρχίσει με τον καιρό να γίνεται εύκολη, αύξησε τα χιλιόμετρα και σε ποδηλασία και στο τρέξιμο διατηρώντας περίπου την ίδια αναλογία 15 : 2.

Επιπλέον κέρδος

Πρόσθεσε την κολύμβηση στην προπόνηση σου και κάνεις Τρίαθλο.

Συμβουλές για να ξεκινήσεις την Ποδηλασία

  • Δεν έχει σημασία αν έχεις ποδήλατο mountain ή ποδήλατο δρόμου ή ακόμα και στατικό ποδήλατο. Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνεις ποδήλατο με ότι σε βολεύει.

  • Αναγκαία εξαρτήματα: Χρειάζεσαι κράνος, γυαλιά, σορτσάκι ποδηλασίας (με προστατευτική επένδυση) και ένα βαλιτσάκι ποδηλάτου για σκασμένα λάστιχα.

  • Προαιρετικά εξαρτήματα : Γάντια ποδηλασίας, παπούτσια ποδηλασίας, υπολογιστής ποδηλάτου.

  • Πριν ξεκινήσεις για την πρώτη σου προπόνηση φρόντισε να ξέρεις πως αλλάζουν ένα σκασμένο λάστιχο.

  • Να πηγαίνεις με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και να σταματάς στα φανάρια και στα στοπ.

Καλές διαδρομές και καλές προπονήσεις.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X