Running-Magazine-Logo

Η σκοτεινή πλευρά του Πεδίον του Άρεως – Εδώ μου λες να τρέξω;

Pedion tou arews 9

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό το μέρος της Αθήνας συγκαταλέγεται στις λίστες για να τρέξεις ;

Ιστορία από την εφημερίδα Τα Νέα ακολουθεί για να μας δείξει μία άλλη όψη του “Παραδείσου σε Μακέτες” όπως τον ονόμαζαν.

 

Ακολουθούν σκληρές εικόνες από το φωτογραφικό φακό του Vice

Διασχίζει ασθμαίνοντας τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το μόνο που εύχεται είναι να μην έχουν κλειδώσει την κεντρική είσοδο. Αλλά ακόμα κι αν δεν την προλάβει ανοιχτή, θα σκαρφαλώσει στο μαρμάρινο πεζούλι, θα πηδήξει τα κάγκελα με επιδέξιες κινήσεις και θα βρεθεί μέσα στο πάρκο. Εκεί, πίσω από τις σκιές και μέσα στο σκοτάδι θα συναντήσει τον μικρέμπορο και με αντάλλαγμα 5 ευρώ θα αγοράσει τον παράδεισό του συμπυκνωμένο σε ένα κρυσταλλάκι σίσα.

 

Έχουν περάσει σχεδόν έξι χρόνια από τότε που το Πεδίον του Αρεως αποκαλούνταν «Παράδεισος σε μακέτες» και τέσσερα από τότε που η πολυαναμενόμενη ανάπλαση του πάρκου παραδόθηκε στο κοινό. Οι εργασίες υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη στοίχισαν 9.663.990 ευρώ, ενώ το μεγαλεπήβολο έργο χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ Κοινοτικό Πακέτο Στήριξης και εθνικούς πόρους. Οι  προσδοκίες για «το κόσμημα στην καρδιά της πόλης», όπως είχε χαρακτηριστεί τότε από τον Τύπο, γρήγορα διαψεύσθηκαν. Εξαιτίας της πολιτικής αδιαφορίας τα 277 στρέμματα πρασίνου αφέθηκαν στην εγκατάλειψη και την παρακμή. Τον περασμένο Νοέμβριο η Περιφέρεια Αττικής, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα περιστατικά εγκληματικότητας και βανδαλισμών, αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο Άλσος κατά τις νυχτερινές ώρες. Στις 16 συνολικά σιδερένιες πόρτες τοποθετήθηκαν πινακίδες που προειδοποιούν το κοινό ότι «μετά τις 23.00 οι πόρτες θα παραμένουν κλειστές».

 

Πίσω από αυτές τις κλειστές πόρτες ο Χάλεπ ετοιμάζεται να καπνίσει το σίσα που μόλις αγόρασε. Με ένα καλαμάκι τοποθετεί προσεκτικά τους διάφανους κρυστάλλους στο γυάλινο πιπάκι και με τη μυτερή φλόγα ενός ειδικού αναπτήρα καίει προσεκτικά το υλικό. Το σίσα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «η κοκαΐνη των φτωχών», γιατί κοστίζει ελάχιστα χρήματα, ενώ η επίδραση των μικροσκοπικών κρυστάλλων μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές, οι ίδιοι οι τοξικομανείς ωστόσο, αναφέρουν ότι το βασικό του συστατικό είναι η μεθαμφεταμίνη αναμεμειγμένη με υγρό μπαταρίας ή λάδι μηχανής. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΘΕΑ που δημοσιεύθηκε το 2012, το σίσα έχει δυσάρεστες παρενέργειες, όπως παραισθήσεις, επιθετικότητα και αϋπνία.

 

Το σίσα είναι γρήγορος θάνατος. Οι πληγές που ανοίγει στο σώμα δεν μπορούν να επουλωθούν και αφήνουν έκθετο τον χρήστη σε μολυσματικές ασθένειες. Πολλοί τοξικομανείς μάλιστα, επειδή έχουν συνηθίσει την επίδρασή του, το συνδυάζουν με ηρωίνη ή κοκαΐνη. Ή το παίρνουν με ένεση. «Αυτό είναι και το τέλος μας», μου λέει ο Χάλεπ. «Είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει κανείς από αυτό το τριπάκι. Τουλάχιστον στο πάρκο έχουμε την ησυχία μας. Και από την Αστυνομία και από τους περίεργους. Οι πιάτσες στο κέντρο της Αθήνας έχουν πια σπάσει. Εδώ μέσα μπορεί κανείς να βρει τα πάντα. Την ημέρα μόνο έρχονται αστυνομικοί με μηχανές και μας κυνηγούν. Και όποιον πιάσουν. Παλιότερα είχαμε και επιθέσεις από φασίστες. Έρχονταν το βράδυ ομάδες 10-20 ατόμων με σκυλιά και μας χτυπούσαν. Τώρα έχουν καιρό να εμφανιστούν».

 

Έχει ήδη αρχίσει να ξημερώνει και σε λίγο οι θαμώνες του πάρκου θα απομακρυνθούν, μόνο για να επιστρέψουν λίγες ώρες αργότερα αναζητώντας την επόμενη δόση. Το μόνο που θα έχει απομείνει να μαρτυρά τη νυχτερινή αυτή δραστηριότητα θα είναι χρησιμοποιημένες σύριγγες και σπασμένα πιπάκια στο πλακόστρωτο. Εδώ, μακριά από τα φώτα της πόλης και αψηφώντας τις κλειδωμένες πόρτες κρύβεται ένας πληθυσμός το ίδιο ζωντανός και δυναμικός, ωστόσο πολύ πιο επικίνδυνος.

 

Εδώ μου λες να τρέξω;;;

[justified_image_grid preset=11]

 

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X