11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Μεγάλη ιστορία για το μήκος του Μαραθωνίου δρόμου

Γράψου στο newsletter του Running Magazine για να μη χάνεις τα Running Νέα

Θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας για την οριστικοποίηση της συνεργασίας

Please wait...

Όταν ο Σπύρος Λούης κέρδισε στον πρώτο μαραθώνιο δρόμο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η απόσταση που έτρεξε ήταν 40 χιλιόμετρα. Ουσιαστικά, όση και η διαδρομή από τον Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό στάδιο.
Πώς, λοιπόν, μας προέκυψαν τα 42χλμ και 195 μέτρα, που συνιστούν εδώ και χρόνια την επίσημη απόσταση διεθνώς του μαραθωνίου δρόμου…
Θα έλεγε κανείς ότι το γεγονός θα έχει άμεση σχέση με την Ελλάδα και οι ρίζες του θα φθάνουν μέχρι την αρχαία μας ιστορία.
Δηλαδή με τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την μάχη του Μαραθώνα και έπειτα.

 

Η απόσταση των 42,195 μέτρων καθορίστηκε αρχικά κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου του 1908. Η απόσταση των 42 χιλιομέτρων είναι η απόσταση μεταξύ των ανακτόρων του Ουίνδσορ και του Ολυμπιακού σταδίου στο Shepherd’s Bush στα δυτικά του Λονδίνου. Η απόσταση καθορίστηκε στα 42 χιλιόμετρα και επίσης ένα γύρο του σταδίου το οποίο κατέληξε να είναι 42,195 μέτρα, παίρνοντας υπόψη και την καλύτερη θέση για την βασιλική οικογένεια. Στον αγώνα ο Dorando Pietri μπήκε πρώτος στο Στάδιο για τον τελευταίο γύρο αλλά παραπαίοντας, έπεσε 7 φορές μέσα στο στάδιο και τελικά υποβοηθήθηκε από τους διαιτητές να περάσει τη γραμμή του τερματισμού πριν τον Αμερικανό Johnny Hayes, ο οποίος πλησίασε στα λίγα μέτρα. Τελικα ο Pietri αποκλείστηκε αλλά η κούρσα πήρε το όνομα η “Kούρσα του Aιώνα” και ο Pietri πήρε ένα αναμνηστικό κύπελλο από την Βασίλισσα Αλεξάνδρα της Δανίας.

Για τους επόμενους Ολυμπιακούς η απόσταση καθορίστηκε στα 40,2 χλμ και μετά στα 42.75 χλμ για τους ολυμπιακούς του 1920. Αλλά έγινε ξανά τα 42,195 το 1924 έπειτα από την απόφαση της Ολυμπιακής επιτροπής το 1921. Ένας μεγάλος λόγος ίσως να είναι η θρυλική κούρσα του 1908 στο Λονδίνο.

Πηγή : Wikipedia