Running-Magazine-Logo

7 μυστικά για να αποφύγεις του τραυματισμούς

treksimo travmatismoi

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Τουλάχιστον οι μισοί από όλους τους δρομείς έχουν να αντιμετωπίσουν έναν τραυματισμό τον χρόνο, και 25% των δρομέων τραυματίζονται σε οποιαδήποτε στιγμή.

Δεν υπάρχει ένας καλός λόγος που να εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί αθλητές τραυματίζονται, κι όμως αυτό συμβαίνει συνέχεια, κυρίως γιατί οι περισσότεροι δεν προπονούνται έξυπνα ή ακολουθούν ένα πρόγραμμα που είναι κατά βάση λανθασμένο.

Οι τραυματισμοί συμβαίνουν γιατί η φυσική καταπόνηση του σώματος είναι τόση που δεν μπορεί να την αντέξει το σώμα εκείνη τη στιγμή. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να προσαρμοστεί και να αντέξει την κούραση και το στρες της στιγμής, φτάνει αυτό να γίνεται σε μικρές δόσεις. Όταν η κούραση από την εξάσκηση είναι μεγάλη και σε μικρό χρονικό διάστημα, το σώμα αντί να προσαρμοστεί καταρρέει.

Κάθε φορά που το πόδι ακουμπά το έδαφος, απορροφά 2 με 3 φορές το βάρος σου. Πολλαπλασίασε το με τον αριθμό των βημάτων που κάνεις για τρέξεις 5 χιλιόμετρα και πολλαπλασίασε το με το πόσες φορές τρέχεις την εβδομάδα και θα καταλάβεις πόσο επιβαρύνονται τα πόδια σου.

Οι κύριοι δείκτες για την πρόβλεψη των τραυματισμών είναι οι εξής:

  1. Τα χιλιόμετρα: Το πόσα χιλιόμετρα τρέχεις την εβδομάδα είναι ο κύριος δείκτης για τους τραυματισμούς. Ωστόσο, είναι δύσκολο να πούμε πόσα χιλιόμετρα την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο ενδεχόμενων τραυματισμών, γιατί διαφέρει στον κάθε οργανισμό. Μπορεί εσύ να μπορείς να διαχειριστείς 50 χιλιόμετρα την εβδομάδα και κάποιος άλλος να τραυματιστεί με 30 χιλιόμετρα. Κάποιοι δρομείς, (called Olympians), μπορούν να τρέξουν και 100 χιλιόμετρα την εβδομάδα χωρίς να τραυματιστούν. Στο περίπου, ο κίνδυνος τραυματισμού είναι 2 με 3 φορές μεγαλύτερος όταν τρέχεις 40 χιλιόμετρα και πάνω την εβδομάδα.
  2. Προηγούμενοι τραυματισμοί: Αν είχες τραυματισμό στο παρελθόν, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να ξανατραυματιστείς, καθώς υπάρχει σημείο στο σώμα σου που είναι πιο ευάλωτο.
  3. Έλλειψη εμπειρίας: Αν είσαι νέος δρομέας, έχεις υψηλό κίνδυνο ενδεχόμενου τραυματισμού, επειδή το σώμα σου δεν έχει συνηθίσει ακόμα το στρες από το τρέξιμο.

Ακολούθησε τα 7 μυστικά που ακολουθούν και έχεις πολλές πιθανότητες να σταματήσεις να τραυματίζεσαι:

  1. Προπονήσου έξυπνα

Για να προπονείσαι έξυπνα, εξασκήσου σε πιο αποτελεσματικά επίπεδα ώστε να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα. Σκοπός της εξάσκησης είναι να έχεις το μέγιστο όφελος, ενώ θα έχεις επιφέρει όσο το δυνατόν λιγότερο στρες στο σώμα σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τρέξεις όσο αργά θέλεις, φτάνει να πληρείται ο σκοπός της άσκησης και να έχεις το αποτέλεσμα που θες. Ακολούθησε ένα συστηματικό και προοδευτικό πρόγραμμα προπόνησης

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X