5) Αυγά
Τα αβγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και για αυτό ακριβώς αποτελεί μέτρο σύγκρισης και αξιολόγησης όλων των άλλων τροφίμων σε σχέση με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Για καιρό είχαν κακή φήμη λόγω της υψηλής χοληστερίνης και συγκεκριμένα στον κρόκο τους. Αλλά μετά από έρευνες όμως διαπιστώθηκε ότι περίπου το 50% των λιπαρών του δεν ήταν «ανθυγιεινά» κορεσμένα λιπαρά. Ένα αβγό μέτριου μεγέθους (60 gr) παρέχει περίπου 7 gr πρωτεϊνών, οι οποίες είναι πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα και αποδίδει περίπου 60 θερμίδες. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης), ενώ επίσης περιέχει μολυβδένιο, βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D.
Αφήστε μας τα σχόλια σας