Running-Magazine-Logo

Γιατί Ντοπάρονται οι Ερασιτέχνες Δρομείς της Αθήνας;

xapia

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Ντόπινγκ και σε ερασιτεχνικό επίπεδο πλέον…

Στο ντουλαπάκι της κουζίνας ο Θάνος κρύβει αυτά που αποκαλεί «τσιμπολογήματα»: ένα κουτί Astralean με τη δραστική ουσία κλενβουτερόλη προερχόμενο από τη μαύρη αγορά της Ινδίας, ένα σπρέι Aerolin κλεμμένο από εργαζόμενο σε δημόσιο νοσοκομείο και ένα κουτί Eca, τον τριπλό συνδυασμό εφεδρίνης- καφεΐνης- ασπιρίνης αγορασμένο από κάποιον μποντιμπίλντερ. Δεν προορίζονται για δική του κατανάλωση. Τα πουλάει σε ερασιτέχνες δρομείς οι οποίοι δεν διστάζουν να πάρουν απαγορευμένες ουσίες για να στεγνώσουν από περιττά κιλά και να βελτιώσουν ελάχιστα τους ήδη αργούς χρόνους τους στον μαραθώνιο.

Ο Θάνος ασχολείται χρόνια με τον στίβο. Δεν μετέχει πλέον ανταγωνιστικά στα πανελλήνια πρωταθλήματα, αλλά θα τον συναντήσεις σχεδόν σε κάθε λαϊκό αγώνα δρόμου. Από το 2012 έχει προμηθεύσει με απαγορευμένες ουσίες πέντε δρομείς. Όχι πρώτα ονόματα του στίβου, αλλά ερασιτέχνες άνω των 30 ετών και μετρίου επιπέδου. Με επιδόσεις κοντά στις τρεις ώρες και 30 λεπτά στον μαραθώνιο ή λίγο πιο κάτω από 50 λεπτά στα δέκα χιλιόμετρα δεν έχουν καμία ελπίδα να μπουν στη δεκάδα του πανελληνίου πρωταθλήματος. Ακόμα και στους λαϊκούς αγώνες που διοργανώνονται τις Κυριακές σε διάφορα μέρη της χώρας δεν μπορούν να τερματίσουν στις πρώτες θέσεις. Ζητούν όμως από τον Θάνο βρογχοδιασταλτικά και εφεδρίνη για να αδυνατίσουν.

«Διεγερτικά τσιμπάει αβέρτα ο κόσμος. Έχει να κάνει με τη νοοτροπία. Είναι τύποι που βαρέθηκαν το γυμναστήριο, ξεκίνησαν το τρέξιμο, αλλά κράτησαν την ίδια νοοτροπία», μου λέει ο Θάνος όταν τον συναντάω στο σπίτι του στην Αθήνα. Ζητά να μη δημοσιεύσω το πραγματικό του όνομα, αλλά δέχεται να μου δείξει την πραμάτεια του. «Αγοράζω τη συσκευασία της κλενβουτερόλης 40 ευρώ τα 100 χάπια και την πουλάω δέκα ευρώ παραπάνω. Δεν το κάνω για το κέρδος. Είναι γνωστοί μου αυτοί που τα ζητούν. Με πρήζουν και τους τα φέρνω», λέει.

Ακολουθώντας με καθυστέρηση την τάση που διαμορφώθηκε στις ΗΠΑ και στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια το τρέξιμο γνωρίζει μεγάλη διάδοση και στην Ελλάδα. Φέτος, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο θα διεξαχθούν 52 αγώνες δρόμου σε όλη τη χώρα σε αποστάσεις που ξεκινούν από τα 5.000 μέτρα και φτάνουν μέχρι και τα 42.195 μέτρα του μαραθωνίου. Τον περασμένο Νοέμβριο 8.300 δρομείς τερμάτισαν στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, ενώ το 2003 δεν ξεπέρασαν τους 2.676. Μεγάλες εταιρείες αθλητικών ειδών διοργανώνουν προπονητικές εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας και το πακέτο των αγώνων πέρα από μετάλλιο για κάθε τερματίσαντα περιλαμβάνει μπλουζάκι ή κάποιο άλλο αναμνηστικό και ηλεκτρονική χρονομέτρηση με ειδικά τσιπάκια.

Η μόδα του τρεξίματος όμως συνοδεύεται και από τη νέα -περιορισμένη αλλά ανησυχητική- τάση χρήσης απαγορευμένων ουσιών από ερασιτέχνες δρομείς. Κάποιοι από περιέργεια, άλλοι παρακινούμενοι από τη ματαιοδοξία των επιδόσεων, καταναλώνουν σκευάσματα αδιαφορώντας για τις παρενέργειες. Ο Κώστας, 40 ετών, είναι ένας από αυτούς που δοκίμασαν κλενβουτερόλη. «Μου το πρότεινε κάποιος μποντιμπίλντερ. Μου είπε ότι θα μου δώσει περισσότερη ενέργεια και ότι θα κάψω περισσότερο λίπος. Ήξερε ότι τρέχω. Έβλεπε ότι αφιέρωνα χρόνο στο διάδρομο στο γυμναστήριο, έβλεπε και φωτογραφίες στο Facebook από αγώνες», μου λέει. Ο Κώστας έχει τρέξει τρεις μαραθωνίους με καλύτερη επίδοση τις τρεις ώρες και δέκα λεπτά. Και αυτός μου ζήτησε να μη δημοσιεύσω το πραγματικό του όνομα καθώς είναι αρκετά γνωστός στις τάξεις των ερασιτεχνών δρομέων. Στη βασική περίοδο προετοιμασίας τρέχει 110 χιλιόμετρα την εβδομάδα, ενώ οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι στη χώρα μας συμπληρώνουν 160- 200 χιλιόμετρα. Προερχόμενος από το χώρο των γυμναστηρίων ο Κώστας είχε πάρει παλιότερα ένα λιποδιαλυτικό σκεύασμα που περιείχε εφεδρίνη. «Δεν το γνώριζα τότε. Κατάλαβα ότι είχα υπερένταση. Έβλεπα ότι σε κατάσταση ηρεμίας είχα 110 παλμούς. Η εφεδρίνη με κρατούσε στην τσίτα. Αργότερα η εταιρεία κατήργησε το σκεύασμα», λέει.

astralean

Πήρε τα βρογχοδιασταλτικά με τη δραστική ουσία κλενβουτερόλη δωρεάν. «Ο μποντιμπίλντερ μου έδωσε μια καρτέλα με δέκα χάπια για να τη δοκιμάσω. Μου είπε ότι θα έβρισκε και άλλα εάν ήθελα», λέει. Θα έπαιρνε δύο την ημέρα, ενώ ο προμηθευτής του κατανάλωνε έξι σε ένα 24ωρο.

«Στους κύκλους του γυμναστηρίου δεν υπάρχει κάτι απαγορευμένο. Όλα επιτρέπονται.

Τα πιο απλά σκευάσματα είναι σε χάπια. Τα περισσότερα είναι ενέσιμα. Αυτός που μου έδωσε τα χάπια έπαιρνε την ίδια ουσία και σε ενέσιμη μορφή, το clenject», προσθέτει ο ερασιτέχνης δρομέας.

Ο Κώστας λέει ότι δεν πρόλαβε να δει παρενέργειες από τη χρήση της κλενβουτερόλης. Ο Γιάννης Αράπης, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Σωτηρία, εξηγεί ότι η αλόγιστη χρήση βρογχοδιασταλτικών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. «Προκαλούν ταχυκαρδία, ταχύπνοια και νευρικότητα. Κάνουν τον χρήστη πιο ευέξαπτο. Ακόμα και ασθματικοί ασθενείς για τους οποίους προορίζονται αυτά τα φάρμακα φτάνουν σε εμάς με προβλήματα υπερβολικής χρήσης. Παραπονιούνται για ταχυκαρδία και τρέμουλο. Τόσο πολύ που δεν μπορούν να πιάσουν ένα ποτήρι. Αντί για δύο εισπνοές ανά εξάωρο μπορεί να έχουν κάνει οκτώ εισπνοές σε μία ώρα», λέει.

Η κλενβουτερόλη βρίσκεται στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες που συντάσσει κάθε χρόνο η Παγκόσμια Υπηρεσία Κατά του Ντόπινγκ (WADA). Ανήκει στην κατηγορία των β-2 αγωνιστών. Από αυτόν τον κατάλογο εξαιρείται η ουσία σαλβουταμόλη εφόσον χορηγείται σε εισπνεόμενη μορφή σε θεραπευτικές δόσεις που δεν ξεπερνούν τα 1.600 μικρογραμμάρια το 24ωρο.

Σαλβουταμόλη περιέχει το Aerolin που έχει αποκτήσει παράνομα από εργαζόμενο σε δημόσιο νοσοκομείο ο Θάνος. Χρήση του κάνουν δρομείς που δεν είναι ασθματικοί.

«Αυτοί που τα παίρνουν έχουν πάθει νοητική ανοσία. Τους νοιάζει μόνο το παρόν. Όχι τι θα γίνει αύριο», λέει.

«Τα παίρνουν συστηματικά χωρίς να ξέρουν ή αδιαφορούν για τις επιπτώσεις. Μακροπρόθεσμα μπορεί να σου δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στα πνευμόνια και στην καρδιά».

Στην ελληνική αγορά του ντόπινγκ ο Θάνος είναι ένας μικρός έως και ασήμαντος παίκτης. Εάν σχεδιάζαμε τη διάρθρωση του εμπορίου απαγορευμένων ουσιών σε ομόκεντρους κύκλους ο Θάνος θα βρισκόταν στην άκρη μαζί με τους ερασιτέχνες δρομείς. Προχωρώντας προς τα μέσα θα συναντούσαμε πρώην αθλητές πανελληνίου επιπέδου και νυν προπονητές στίβου. Προμηθεύουν δρομείς επιπέδου βαλκανικών αγώνων με αμφεταμίνες και φάρμακα για υποθυρεοειδισμό που ανεβάζουν τον μεταβολισμό. Φτάνοντας στον πυρήνα θα βρούμε τύπους σαν τον Σ., διακινητή αναβολικών μέσω του διαδικτύου.

Προτού εισάγει παράνομα σκευάσματα από Ταϊλάνδη και Μαλαισία ο Σ. στα νιάτα του ήταν εθελοντής στο πλευρό των Σέρβων στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Το 1994 σε ηλικία 26 ετών υπηρέτησε στους «Λύκους του Ζβόρνικ» και αργότερα στις «Τίγρεις» του Αρκάν ο οποίος κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου. «Το μόνο που με φοβίζει είναι να μην τραυματιστώ και μείνω για πάντα ανάπηρος», είχε δηλώσει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» τον Ιούλιο του 1994. Εννέα χρόνια αργότερα πιάστηκε με 100 χάπια εφεδρίνης πάνω του καθώς παραλάμβανε δέμα με αναβολικά από το ταχυδρομείο.

Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ βρήκε στο σπίτι του και άλλες αναβολικές ουσίες τις οποίες διακινούσε μέσω διαδικτύου, ένα πιστόλι, αλλά και δεκάδες φωτογραφίες από σφαγές αμάχων στη Βοσνία. Ο Σ. υποστήριξε ότι δεν βρισκόταν ο ίδιος μπροστά στις εκτελέσεις. Παρά τη σύλληψή του όμως τότε δεν αποσύρθηκε από το εμπόριο αναβολικών.

Το 2012 πιάστηκε ξανά για τον ίδιο λόγο. Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ εντόπισε σε δέματα με παραλήπτη τον Σ. 3.000 χάπια μεθανδιενόνης, 10.000 χάπια με την ένδειξη anabol, 40 ενέσιμες αμπούλες τεστοστερόνης, πέντε αλοιφές αναβολικών και άλλα πολλά που θα μπορούσαν να εφοδιάσουν στρατιές από μποντιμπίλντερ. Σε έρευνα στο σπίτι του Σ. βρέθηκαν 19 σελίδες στις οποίες αναγράφονταν 121 ταχυδρομικές αποστολές αναβολικών σε Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία και Ολλανδία. Στο γκαράζ του είχε μια Porsche με βουλγάρικες πινακίδες, ενώ κατά τη σύλληψή του οδηγούσε μια μηχανή Ducati και αυτή με βουλγάρικο αριθμό κυκλοφορίας.

Ο Σ. χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο Σλοβενίας είχε πάρει ΑΦΜ από τη ΔΟΥ Νέας Σμύρνης και χρησιμοποιώντας το ενοικίασε δύο ταχυδρομικές θυρίδες σε διαφορετικά καταστήματα των ΕΛΤΑ. Σε αυτές εισήγαγε παράνομα τις ουσίες δηλώνοντας ότι περιείχαν βότανα, έγγραφα και αναμνηστικά.

Η περίπτωση του Σ. δεν είναι η μόνη που δείχνει ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα διακίνησης αναβολικών. Πριν από το 2008 ο Καναδός συγγραφέας Γκεγκ Ντέιβιντσον έγινε πειραματόζωο για τις ανάγκες βιβλίου του. Αγόρασε μέσω διαδικτύου και έκανε χρήση αναβολικών. Κάποια από τα σκευάσματα που έλαβε έφτασαν στο σπίτι του από την Ελλάδα. «Τα είχα παραγγείλει από μια αμερικάνικη ιστοσελίδα που δεν είναι προσβάσιμη στον καθένα. Πρέπει να πληρώσεις συνδρομή, να γίνεις μέλος και έτσι έχεις πρόσβαση», μου έγραψε σε e-mail.

Ο Θάνος έχει κρατηθεί μακριά από τις σκληρές ουσίες που πήρε ο Ντέιβιντσον και από αυτές που διακινούσε ο Σ. Μία φορά όμως έδωσε μεθαμφεταμίνες σε έναν γνωστό του. Τις βρήκε όπως μου λέει από κάποιον παλιό αθλητή του στίβου. «Είναι πολύ ισχυρό. Σε κάνει ταύρο. Μπορεί να μην κοιμηθείς και δύο μέρες. Δεν χρειαζόταν και πολύ ψάξιμο για να το βρω», λέει. «Ήταν 12 ευρώ η δόση, δύο χάπια. Αυτά έδωσα, χύμα. Δεν ξέρω την προέλευσή τους. Τα έδωσα σε έναν τύπο γυμναστηρίου που τρέχει και σε αγώνες δρόμου. Δεν του άρεσε γιατί στην αρχή του έδωσαν δύναμη και μετά τον κρέμασαν πολύ άσχημα», προσθέτει.

Τον ρωτάω γιατί το κάνει. Γιατί προμηθεύει γνωστούς του με ουσίες ενώ σκοπός του όπως λέει δεν είναι το κέρδος και γνωρίζει ο ίδιος τις παρενέργειες. «Τους προϊδεάζω ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό. Δεν είμαι έμπορος ναρκωτικών, δεν τους τα προωθώ. Μόνο άμα μου ζητήσει κάποιος επίμονα το κάνω», λέει. Μετάνιωσε όπως υποστηρίζει για τις μεθαμφεταμίνες. «Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Με την κλενβουτερόλη και τις εφεδρίνες δύσκολα θα τεζάρει κάποιος εκτός κι αν πάρει όλο το κουτάκι. Άλλο οι μακροχρόνιες επιπτώσεις και άλλο να σου μείνει κάποιος στον τόπο».

Πηγή : Vice.com

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X