11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Διασχίζουμε την πεδιάδα του Ευρώτα σε μία μοναδική διαδρομή στον 2ο Ημιμαραθώνιο του Ευρώτα στις 18 Ιανουαρίου 2015

2ος Ημιμαραθώνιος Ευρώτα 21,1χλμ.
& Αγώνας Δρόμου 8χλμ. ΄΄2ος Δρόμος Διάσχισης Σκάλας΄΄

18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015, Περιστέρι Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, ώρα 11.00 π.μ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστερίου του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, ο Δήμος Ευρώτα και η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Μαζικού Αθλητισμου & Υπεραποστάσεων(ΕΟΣΛΜΑ – Υ),
προκηρύσσουν τον
2ο Ημιμαραθώνιο Ευρώτα 21,1 χλμ.
και αγώνα δρόμου 8χλμ. ΄΄2ος Δρόμος Διάσχισης Σκάλας΄΄
που θα διεξαχθεί στο Περιστέρι Δήμου Ευρώτα Λακωνίας στις 18 Ιανουαρίου 2015, στις 11.00 π.μ..

O αγώνας διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΟΣΛΜΑ – Υ και έχει καταχωρηθεί στο επίσημο καλεντάρι της.

KATHΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Ημιμαραθώνιος Ευρώτα: Λαϊκός Αγώνας Δρόμου, συνολικής απόστασης 21.100 μέτρων που θα διασχίσει κυκλικά το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας του Ευρώτα. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι: Περιστέρι – Φιλίσι – Αγ,Γεώργιος – Σκάλα – Λεήμονας – Έλος – Βλαχιώτης – Αγ. Γεώργιος – Περιστέρι(τερματισμός). Όριο τερματισμού: 3 ώρες(μέχρι τις 14.00)

2ος Δρόμος Διάσχισης Σκάλας: Λαϊκός Αγώνας δρόμου μήκους 8χλμ. που θα διασχίσει την Σκάλα δύο φορές Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι η: Περιστέρι – Φιλίσι – Αγ.Γεώργιος – Σκάλα(συνεχίζουμε ίσα στην διχάλα που οδηγεί για Λεήμονα) – Αγ.Γεώργιος – Περιστέρι(τερματισμός). Όριο τερματισμού: 1 ½ ώρα(μέχρι τις 12.30)

*Σημ.: Και οι 2 αγώνες θα έχουν κοινή έναρξη από την ίδια αφετηρία(Περιστέρι), θα ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή μέχρι και την Σκάλα, όπου εκεί σε κατάλληλο σημείο, οι δρομείς των 8χλμ.θα επιστρέψουν διανύοντας ξανά την Σκάλα για να τερματίσουν και πάλι στο Περιστέρι, ενώ οι δρομείς του Ημιμαραθωνίου θα ακολουθήσουν τον δρόμο για Λεήμονα και Έλος προκειμένου να ολοκληρώσουν τον αγώνα τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

09.00: Άνοιγμα γραμματείας και μοίρασμα αριθμών
09.30: Προβλεπόμενη άφιξη εκδρομής από Αθήνα
11.00:Εκκίνηση αγώνων Ημιμαραθωνίου και αγώνα 8χλμ.
12.30:Τερματισμός χρονικού ορίου αγώνα των 8χλμ.
14.00: Τερματισμός χρονικού ορίου αγώνα των 21,1χλμ.
14.05: Απονομές επάθλων

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Εκκίνηση-Τερματισμός: Και οι 2 αγώνες, θα ξεκινήσουν από την Κεντρική πλατεία του Περιστερίου Δήμου Ευρώτα Λακωνίας. Η ώρα έναρξης και των δύο αγώνων είναι η ενδεκάτη πρωινή(11.00 πμ.) Οι τερματισμοί θα γίνουν ακριβώς πάνω στην ίδια πλατεία.

Δικαίωμα συμμετοχής: Όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Όλοι οι δρομείς τρέχουν με δική τους ευθύνη και πρέπει να έχουν υποβληθεί σε πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις.

Ιατρική κάλυψη: Πάνω στην διαδρομή του αγώνα θα υπάρχουν έμπειροι διασώστες καθώς και γιατρός, ενώ στο Περιστέρι θα υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί. Ενώ θα υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό και φυσιοθεραπευτές.

Έπαθλα-Δώρα: Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν μετάλλια, διπλώματα, χυμοί, αναψυκτικά, καθώς και μία σακούλα με αναμνηστικά δώρα που παραπέμπουν στα σπάνια και μοναδικά προϊόντα της γης της Πεδιάδας του Ευρώτα(πορτοκάλια, λάδι, ελιές) καθώς και αναμνηστικό t – shirt.

Μοίρασμα αριθμών: Οι αριθμοί θα δωθούν την ημέρα του αγώνα, από τις 09.00 το πρωί, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

ΕΠΑΘΛΑ ΤΟΥ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΓΩΝΑ

Κύπελλα θα δοθούν στους 3 πρώτους άνδρες και στις 3 πρώτες γυναίκες της γενικής
κατηγορίας, ενώ θα δοθούν έπαθλα στους 3 πρώτους και στις 3 πρώτες των ηλικιακών κατηγοριών. Οι κατηγορίες που θα βραβευτούν στους άντρες είναι:
-Μέχρι 29 ετών
-30-39 ετών
-40-49 ετών
-50-59 ετών
-60 & άνω

Ενώ στις γυναίκες οι κατηγορίες που θα βραβευτούν θα είναι:
-Mέχρι 39 ετών
-40 ετών και άνω

Οι δρομείς που θα βραβευτούν στην γενική κατηγορία, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΣ.

ΕΠΑΘΛΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ 8χλμ.

Κύπελλα θα δοθούν στους 3 πρώτους άνδρες και στις 3 πρώτες γυναίκες της γενικής κατηγορίας. Στον εν λόγω αγώνα δεν θα απονεμηθούν ηλικιακά έπαθλα.

Επίσης θα βραβευτούν ο πρεσβύτερος δρομέας και η πρεσβυτέρα δρομέας που θα λάβουν μέρος. Τιμητικές ειδικές πλακέτες θα δοθούν σε διάφορους φορείς και πρόσωπα, ανάλογα που θα κρίνει η οργανωτική επιτροπή.

Φύλαξη πραγμάτων: Πλησίον της αφετηρίας του αγώνα, θα υπάρξει ειδικά διαμορφωμένος χώρος, για την φύλαξη των προσωπικών σας αντικειμένων.

Γεύμα

Στους συμμετέχοντες αθλητές θα προσφερθεί, από τους διοργανωτές,ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, μετά το τέλος του αγώνα, γεύμα πάνω στην Κεντρική πλατεία του Περιστερίου.

Πληροφοριές Διαδρομής: Και οι 2 αγώνες, τόσο του Ημιμαραθωνίου, όσο και των 8 χλμ. είναι κυκλικοί. Η διαδρομή είναι εντελώς επίπεδη, αν εξαιρέσετε περίπου 200 μέτρα πριν τον τερματισμό , οπότε όπως καταλαβαίνετε ενδείκνυται η εν λόγω διαδρομή για ρεκόρ. Ο Ημιμαραθώνιος αγώνας διαπερνάει πάνω από 2 διαφορετικές γέφυρες του Ευρώτα και ο αγώνας των 8 χλμ. περνάει 2 φορές πάνω από την κεντρική γέφυρα του Ευρώτα στην έξοδο της Σκάλας. Στην διαδρομή θα υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός, ασθενοφόρο, καθώς και αστυνομική δύναμη όπου χρειάζεται, προκειμένου να ρυθμίζει την κυκλοφορία. Μπροστά από τον πρώτο δρομέα θα υπάρχει όχημα όπου θα δείχνει τον δρόμο στον προπορευόμενο δρομέα. Χιλιομέτρηση θα υπάρχει σε κάθε χιλιόμετρο του αγώνα.

Οι σταθμοί ανεδοδιασμού θα είναι στα κάτωθι σημεία:
-στο 5ο χλμ (σταθμός Αγ.Γεωργίου) με νερό – ισοτονικό
-στο 7ο χλμ (γήπεδο Σκάλας) με νερό-ισοτονικό
-στο 10,5 χλμ.(πλατεία Λεήμονα) με νερό-ισοτονικό
-στο 12,5 χλμ.(πλατεία Έλους), με νερό, ισοτονικό
-στο 16ο χλμ.(πλατεία Βλαχιώτη), με νερό, ισοτονικό
-στο 19οχλμ.(πλατεία Αγ.Γεωργίου) με νερό, ισοτονικό(ο εν λόγω σταθμός είναι ο ίδιος που συναντάμε και στο 5ο χλμ.)
Καθώς και στον τερματισμό στην πλατεία του Περιστερίου.

Χρονομέτρηση του αγώνα: Θα υπάρξει ηλεκτρονική χρονομέτρηση, με τσιπάκι που τοποθετείται στο παπούτσι του δρομέα. Το εν λόγω cheap είναι επιστρεφόμενο, και θα επιστρέφεται μετά το τέλος του αγώνα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για συμμετοχές μπορείτε να δηλώσετε με τους εξής τρόπους:
-ηλεκτρονικά στο https://results.chronolog.gr/registration.aspx?h=c5d482979a60b11bdfcb7e68b1111882
– στα τηλέφωνα: 6989783350(Θεοδώρα Φιφλή) και 6909389162(Παύλος Γορανίτης)

Δηλώσεις συμμετοχής την ημέρα του αγώνα θα γίνουν για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και μέχρι πριν μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα. Όλοι οι δρομείς τρέχουν αποκλειστικά με δική τους ευθύνη και πρέπει να έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Φέτος θεσμοθετείται αγώνας παιδιών 1 χλμ. που θα ξεκινήσει στις 10.45 και ουσιαστικά θα αποτελέσει έναν πλήρη γύρο του Περιστερίου.Σε όλα τα παιδιά και των 2 αγώνων θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα, ενώ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΚΥΠΕΛΛΑ στα πρώτα παιδιά, καθώς θεωρούμε ότι όλα τα παιδάκια που συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου είναι όλα ίδια και δεν τα αναλώνουμε στην κυπελλοθηρία.
Δηλώσεις για τον αγώνα των παιδιών θα γίνουν δεκτές πριν τον αγώνα, και μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα παιδιά μέχρι και την 2η τάξη Λυκείου.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ

Θα μπουν εκδρομές από Συλλόγους της Αθήνας, όσο και από κάποιες επαρχιακές πόλεις. Οι εν λόγω εκδρομές θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες από τους ενδιαφερόμενους συλλόγους

Θα ήταν χαρά μας, να σας υποδεχτούμε στο χωριό μας και να τρέξετε σε μία όμορφη κυκλική διαδρομή στην πεδιάδα του Ευρώτα,αντικρύζοντας έχοντας ως φόντο τα αγέρωχα βουνά του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Ημιμαραθωνίου Ευρώτα

 

Λίγα λόγια για τον Ευρώτα

Ποταμός Ευρώτας

Ο ποταμός Ευρώτας αποτελεί σύμβολο, σημείο αναφοράς, ιστορικό μνημείο και πάνω απ’ όλα ένα ζωντανό οργανισμό που «τρέφει» το Νομό Λακωνίας. Πηγάζει από το αρκαδικό οροπέδιο, νότια της Μαντινείας, κοντά στην Μεγαλόπολη, και διερχόμενος μεταξύ τωνοροσειρών Ταϋγέτου και Πάρνωνα, εισέρχεται στη Λακωνία. Κατόπιν περνά δίπλα από τη Σπάρτη διασχίζοντας το Νομό Λακωνίας από Βορρά προς Νότο, χωρίζοντάς τον στα δύο και εκβάλλει στον Λακωνικό Κόλπο. Ο ιστορικός ποταμός της Πελοποννήσου έχει μήκος που προσεγγίζει τα 82χλμ. και το όνομά του σημαίνει καλή ροή, μα στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Ίρις.
Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ευρώτας ήταν ο τρίτος μυθικός βασιλιάς της Λακωνίας. Είχε μία κόρη, την Σπάρτη από την οποία πήρε το όνομα της η ομώνυμη πόλη. Θέλοντας να δώσει διέξοδο στα λιμνάζοντα νερά γύρω από τη Σπάρτη, άνοιξε διώρυγα και διοχέτευσε τα νερά προς τη θάλασσα. Έτσι δημιουργήθηκε το ποτάμι, που πήρε το όνομα του, Ευρώτας. Μία άλλη όμως παράδοση αναφέρει ότι ο Ευρώτας, ύστερα από μια ήττα από τους Αθηναίους, έπεσε στο ποτάμι και πνίγηκε και έτσι πήρε το όνομα του.
Το Δέλτα του ποταμού και ιδιαίτερα η περιοχή Διβάρι, όπου το νερό είναιυφάλμυρο με εκτάσεις από παλιούς ρυζότοπους, την άνοιξη κατακλύζεται με νερά και γίνεται παράδεισος για χιλιάδες υδρόβια και παρυδάτια πουλιά. Στον ίδιο χώρο βρίσκουμε σημαντικά είδη αρπακτικών άλλα μόνιμα και άλλα μεταναστευτικά, που έχουν το Δέλτα για τόπο διατροφής τους αλλά και αναπαραγωγής τους.
Είναι το σημαντικότερομέρος ξεκούρασης και διατροφής για ένα τεράστιο αριθμόμεταναστευτικών πτηνών στη Νότια Ελλάδα, αποτελεί τόπο ωοτοκίαςγια σημαντικό αριθμό πτηνών και ψαριών και τόπο διαβίωσης ενδημικών οργανισμών και απειλούμενων ειδών πανίδας. Πάνω από 210 είδη σπάνιων πουλιών που έχουν καταγραφεί, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Tο Δέλτα του ποταμού Ευρώτα είναι ένας από τους τελευταίους σημαντικούς υδροβιότοπους στη Νότια Ελλάδα. Η περιοχή περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA, στον ευρωπαϊκό κατάλογο περιοχών υπό προστασία «ΦΥΣΗ 2000», στην οποία ολοκληρώθηκε το κοινοτικό πρόγραμμα LIFE-Nature. Στο πλαίσιο αυτό του προγράμματος εκπονήθηκε Διαχειριστικό Σχέδιο για την παράλια ζώνη και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, με σκοπό να διασωθεί αυτό το πολύτιμο και μοναδικό, για τον άνθρωπο και τη φύση, οικοσύστημα.