11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Πιθανόν έχεις ακούσει να λέγεται ότι η άσκηση είναι φάρμακο. Δεν είναι απλά ένα ρητό, είναι η αλήθεια!

Υπάρχει μια σειρά από επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η τακτική άσκηση, (150 λεπτά την εβδομάδα, η οποία είναι περίπου 30 λεπτά – 5 φορές την εβδομάδα) – και ειδικότερα το τρέξιμο, έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, της καρδιακής ασθένειας, της υψηλής πίεσης του αίματος,του εγκεφαλικού επεισοδίου, ορισμένων μορφών καρκίνου, και ένα πλήθος από άλλες δυσάρεστες ασθένειες.

Επίσης οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το τρέξιμο βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα της συναισθηματικής και ψυχικής μας υγείας, και μας βοηθά να ζούμε περισσότερο.

Το τρέξιμο σε κάνει χαρούμενο

Αν έχεις τρέξει ήδη σε τακτά χρονικά διαστήματα θα το έχεις ανακαλύψει. Δεν έχει σημασία πόσο καλά ή άσχημα νιώθεις σε μια δεδομένη στιγμή. Η άσκηση θα σε κάνει γενικά να αισθανθείς καλύτερα με τη πάροδο του χρόνου. Σε μια μελέτη του 2006, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και άσκηση 30 λεπτών στο διάδρομο, θα μπορούσε να αλλάξει αμέσως τη διάθεση κάποιου που πάσχει από κατάθλιψη. Σε μια μελέτη του 2013 οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σωματική δραστηριότητα ήταν πιο αποτελεσματική λύση για την θεραπεία της κατάθλιψης από ότι τα φάρμακα.

Το τρέξιμο σε βοηθάει να παραμένεις αδύνατος

Γνωρίζεις ότι όταν τρέχεις καις θερμίδες. Το πλεονέκτημα και αυτό που ίσως δεν ξέρεις όμως  είναι ότι ο οργανισμός σου συνεχίζει να καίει θερμίδες και μετά το τρέξιμο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση ενισχύει το AfterBurn” -δηλαδή, τον αριθμό των θερμίδων που καις μετά την άσκηση. Αυτό συμβαίνει όταν τρέχεις λίγο πιο έντονα από τον χαλαρό ρυθμό σου και λίγο πιο ήρεμα από ρυθμό μαραθωνίου.

Το τρέξιμο δυναμώνει τα γόνατα σου

Είναι γνωστό πλέον ότι το τρέξιμο βοηθάει στην αύξηση της οστικής μάζας, δυναμώνει τις αρθρώσεις, τα οστά και βοηθάει στην αύξηση της οστικής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία. Πιθανόν να έχεις ακούσει και εσύ να λένε άτομα από τον περίγυρο σου πως το τρέξιμο βλάπτει τα γόνατα. Η επιστήμη έχει αποδείξει ακριβώς το αντίθετο. Στην πραγματικότητα οι μελέτες δείχνουν ότι το τρέξιμο βελτιώνει την υγεία του γόνατος (Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης, από τον David Felson.)

running

Το τρέξιμο κρατάει το μυαλό σου σε ”φόρμα”

Πέρα από τα άλλα οφέλη, το τρέξιμο κάνει καλό και στον εγκέφαλο μας. Μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική άσκηση βοηθάει ήπια την διανοητική ικανότητα του ατόμου που η μείωση της σχετίζεται με την ηλικία του. Επίσης διαπίστωσαν ότι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που ασχολούνταν με το τρέξιμο απέδωσαν καλύτερα σε νοητικά τεστ από εκείνους που δεν είχαν βάλει την άσκηση στην καθημερινότητα τους. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε σημαντικές βελτιώσεις” στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη μεγαλύτερη βελτίωση στην προσοχή, στη συγκέντρωση, τον προγραμματισμό και την οργάνωση.

Το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου

Ίσως το τρέξιμο δεν θεραπεύει τον καρκίνο αλλά υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι βοηθάει στην πρόληψη του.

Μια μεγάλη ανασκόπηση από 170 επιδημιολογικές μελέτες από τη Journal of Nutrition έδειξαν ότι η τακτική σωματική άσκηση σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το τρέξιμο προσθέτει χρόνια στη ζωή σου

Ακόμα και αν η δραστηριότητα σου στο τρέξιμο είναι μικρή, θα ζήσεις περισσότερο. Οι μελέτες δείχνουν τα οφέλη του τρεξίματος σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων.

Οι καπνιστές πρόσθεσαν 4,1 χρόνια, οι μη καπνιστές κέρδισαν 3 χρόνια. Οι καρκινοπαθείς επέκτειναν τη ζωή τους κατά 5,3 χρόνια και εκείνοι που έπασχαν από κάποια καρδιακή νόσο κέρδισαν 4,3 χρόνια.