Τρέξε 8 χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις τα σημαντικότερα άρθρα για το τρέξιμο , αποτελέσματα αγώνων και νέους αγώνες

Please wait...

Μία μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της American College of Sports Medicine, έδειξε πως το να τρέχεις μεγάλες αποστάσεις κάθε εβδομάδα, βοηθά στη μακροζωία και την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων.

Πρόκειται για μία έρευνα ορόσημο για τα οφέλη του τρεξίματος. Εύκολα μπορεί να το καταλάβει κανείς από το τελικό συμπέρασμα της μελέτης: “Ακόμα και με 5-10 λεπτά χαλαρό τρέξιμο την ημέρα, μπορείτε να μειώσετε κατά πολύ τους κινδύνους να έχετε κάποιας μορφής καρδιοπάθεια.”

Οι κίνδυνοι μειώνονται ακόμα περισσότερο με το τρέξιμο περίπου 8 χιλιομέτρων κάθε εβδομάδα. Έτσι όσοι κάνουν καθιστική ζωή, ίσως παρακινηθούν από αυτό, με σκοπό να βελτιώσουν την υγεία τους. Με άλλα λόγια οι δρομείς που τρέχουν τέτοιες αποστάσεις κάθε εβδομάδα, έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν οποιαδήποτε αιτία θνησιμότητας και 45% περισσότερες πιθανότητες να μην πάθουν κάποια καρδιοπάθεια. Οι δρομείς που καταφέρνουν να τρέχουν αυτές τις αποστάσεις για 5,9 έτη κατά μέσο όρο, έχουν ακόμα περισσότερα οφέλη. Επίσης, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν περισσότερα οφέλη απ’ ότι οι άνδρες δρομείς.

Η ανάλυση βασίστηκε σε περισσότερους από 55.000 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 44 χρόνια. Ωστόσο, τα οφέλη κατά της θνησιμότητας ήταν λιγότερα για εκείνους που έτρεχαν πάνω από 3 ώρες την εβδομάδα. Ο επικεφαλής της έρευνας, Duck-chul Lee, αναφέρει πως εκείνοι που τρέχουν λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα, έχουν τα ίδια οφέλη με εκείνους που τρέχουν για περισσότερες από 3 ώρες.

Τα περισσότερα από τα άτομα που έλαβαν μέρος στη μελέτη και συγκεκριμένα το 65% δεν ήταν δρομείς, το 14% σταμάτησε το τρέξιμο, το 8% άρχισε το τρέξιμο και το υπόλοιπο 13% είχε ξεκινήσει παλαιότερα το τρέξιμο.

Τα άτομα που ανήκαν στο 13% είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στα ποσοστά θνησιμότητας. “Τα ευρήματα της μελέτης αυτής έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία,” αναφέρει ο Michael Joyner, ειδικός αντοχής στη Mayo Clinic. “Η υπερβολική άσκηση δεν επιφέρει περισσότερα οφέλη για τη δημόσια υγεία,” καταλήγει.

Author: Running Magazine Admin

Login

Lost your password?
Το Running Magazine στο Email σου
Το αγαπημένο σου δρομικό Portal στο Email σου με επιλεγμένα άρθρα
  • Άρθρα για τρέξιμο
  • Καλεντάρι Αγώνων Δρόμου / Βουνού
  • Αποτελέσματα αγώνων
  • Προπονητικές Συμβουλές
  • Tips Διατροφής και Υγείας
  • Προσφορές για Αθλητικά Παπούτσια και Ρούχα
* Τα Emails που γίνονται ανενεργά και δεν ανοίγουν τα Newsletters αφαιρούνται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση