Running-Magazine-Logo

5 συστατικά για να προστατέψετε τα μάτια σας

salad

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Με αυτές τις πέντε θρεπτικές ουσίες θα προστατέψετε την υγεία των ματιών σας, εφόσον τις προσθέσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο:

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη

Το κύριο συστατικό των καρότων (βήτα-καροτίνη) θεωρείται ότι βελτιώνει την όραση. Πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, είναι ακόμη πιο ισχυρά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Βρείτε τα στα λαχανικά ακόμα και στα αυγά.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην απελευθέρωση της βιταμίνης Α από το ήπαρ, το οποίο με τη σειρά του υποστηρίζει την παραγωγή μελανίνης, η οποία είναι μια προστατευτική χρωστική ουσία στα μάτια. Αυτό το συστατικό βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στο μάτι, ειδικά στον αμφιβληστροειδή. Τα κόκκινα κρέατα, τα πουλερικά και τα αυγά παρέχουν μεγαλύτερες δόσεις ψευδαργύρου, αλλά μπορείτε ν τον βρείτε και σε φυτικές πηγές όπως στο φύτρο σιταριού, στους ξηρούς καρπούς και στα μαυρομάτικα φασόλια.

Βιταμίνη Ε

Τρώγοντας ξηρούς καρπούς με ένα φρούτο ή λαχανικό, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την τη λήψη της βιταμίνης Ε η οποία βοηθά στην πρόληψη των ελεύθερων ριζών στο σώμα, προστατεύοντας εύθραυστα κύτταρα και ιστούς ζωτικής σημασίας. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται κυρίως σε μαγειρικά έλαια όπως το σογιέλαιο και το καλαμπόκι.

Βιταμίνη C

Εκτός από την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία των ιστών, η βιταμίνη C μπορεί σας προστατέψει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την απώλεια της οπτικής οξύτητας. Βρείτε την σε εσπεριδοειδή όπως το γκρέιπφρουτ καθώς και τις φράουλες. Συνδυάστε την με τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο (όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά) για να ενισχύσετε την απορρόφησή της.

Λιπαρά οξέα 

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ειδικά το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) είναι αρκετά σημαντικά για την ανάπτυξη της όρασης και τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς. Εκτός από τα συμπληρώματα, μπορείτε να παίρνετε την ημερήσια δόση από τα υψηλότερα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί καθώς και από εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως τα αυγά και διάφορα είδη γάλακτος, ξηρούς καρπούς και καρύδια.

 

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X