Running-Magazine-Logo

Πώς επηρεάζουν οι ορμόνες την παχυσαρκία

zigaria

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Οι ορμόνες τελικά φαίνεται πως επηρεάζουν την παχυσαρκία, σύμφωνα με νέες μελέτες.

Μελέτη βρίσκει ότι τα παχύσαρκα άτομα ανακτούν το χαμένο βάρος μετά από εφαρμοσμένη δίαιτα λόγω των ορμονών.

Παγκοσμίως υπάρχουν περισσότερο από 1,5 δισεκατομμύριο υπέρβαροι ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων 400 εκατομμυρίων που είναι παχύσαρκοι. Στην Αυστραλία, εκτιμάται περισσότερο από το 50 τοις εκατό των γυναικών και το 60 τοις εκατό των ανδρών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Αν και ο περιορισμός της διατροφής οδηγεί συχνά στην αρχική απώλεια βάρους, περισσότερο από το 80 τοις εκατό των παχύσαρκων που εφάρμοσαν συγκεκριμένο διαιτολόγιο απέτυχαν να μειώσουν το βάρος τους.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα παχύσαρκα άτομα μπορεί να επανακτήσουν το βάρος τους παρά την εφαρμογή συγκεκριμένου διαιτολογίου λόγω των ορμονικών αλλαγών. Στην μελέτη συμμετείχαν 50 ενήλικες οι οποίοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με Δείκτη Μάζα σώματος μεταξύ 27 και 40, καθώς και με μέσο βάρος 95 κιλά.

Οι ενήλικες αυτοί συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους διάρκειας 10 εβδομάδων χρησιμοποιώντας διαιτολόγιο χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας. Τα επίπεδα όρεξης – ρύθμισης ορμονών μετρήθηκαν κατά την έναρξη, στο τέλος του προγράμματος και ένα χρόνο μετά την αρχική απώλεια βάρους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά την αρχική απώλεια βάρους περίπου 13 κιλών, τα επίπεδα των ορμονών που επηρεάζουν το αίσθημα της πείνας άλλαξαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσουν αύξηση της όρεξης.

Οι αλλαγές αυτές διατηρήθηκαν για τουλάχιστον ένα έτος. Οι συμμετέχοντες επανέκτησαν 5kg κατά τη διάρκεια της μονοετούς περιόδου της μελέτης. Ο καθηγητής Joseph Proietto από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης είπε ότι η μελέτη αποκάλυψε το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ορμόνες στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, καθιστώντας τις διατροφικές και τις συμπεριφορικές αλλαγές λιγότερο ικανές να λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα.

‘Η μελέτη μας παρέχει συμπεράσματα ως προς το γιατί οι παχύσαρκοι άνθρωποι που έχουν χάσει βάρος συχνά υποτροπιάζουν. Η υποτροπή αυτή έχει μια ισχυρή φυσιολογική βάση και δεν είναι απλά αποτέλεσμα της επανάληψης των παλιών συνηθειών’, τόνισε ο J.Proietto.

O Dr Proietto είπε ότι ενώ γίνονται εκστρατείες προώθησης της υγείας ώστε οι παχύσαρκοι άνθρωποι να υιοθετήσουν θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, και να αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα, αυτό θα ήταν μάλλον απίθανο να οδηγήσει στην αντιστροφή της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Σε τελική ανάλυση θα ήταν πιο αποτελεσματικό να εστιαστούν οι προσπάθειες της δημόσιας υγείας στην προσπάθεια πρόληψης των παιδιών από το φαινόμενο της παχυσαρκίας. Η μελέτη επίσης δείχνει ότι το αίσθημα της πείνας που δημιουργείται μετά την απώλεια βάρους πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε με μακροχρόνια θεραπεία με φάρμακα είτε με έλεγχο και χειραγώγηση των ορμονών, αλλά οι επιλογές αυτές πρέπει να ερευνηθούν.

Πηγή: iatronet.gr

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X