Running-Magazine-Logo

Ντομάτες – Ένας διατροφικός θησαυρός

ntomates

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Οι ντομάτες διαθέτουν μερικά αξιοσημείωτα διατροφικά οφέλη:

Θρεπτικά συστατικά

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και αρκετά φυτικά συστατικά όπως το λυκοπένιο και η ντοματιδίνη. Αυτά τα στοιχεία έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που καταπολεμούν ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Γερά οστά

Το λυκοπένιο παίζει καταλυτικό ρόλο στην υγεία των οστών μας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, μελέτησαν την απουσία του εν λόγω συστατικού σε γυναίκες που βρίσκονταν σε εμμηνόπαυση. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές απώλειες οστικών στοιχείων. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου στον οργανισμό μπορούν να οδηγήσουν σε κακή άμυνα των κυττάρων στα οστά.

Προστάτης της καρδιάς

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως τρώγοντας 2 ντομάτες ημερησίως για 4 εβδομάδες, αυξάνονται τα επίπεδα της HDL χοληστερίνης. Η HDL ή αλλιώς “καλή” χοληστερίνη καταπολεμά την LDL (“κακή” χοληστερίνη) και την κρατά μακρυά από τις αρτηρίες.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Η ντομάτα βοηθά στη μείωση της πιθανότητας προσβολής από καρκίνο του προστάτη στους άνδρες, χάρη στα αντιοξειδωτικά στοιχεία (λυκοπένιο, αλφα-ντοματίνη). Όσον αφορά τις γυναίκες, έχουν μειωμένες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, οι μαγειρεμένες ντομάτες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ ότι οι φρέσκες (προσθέτοντας και λίγο ελαιόλαδο αυξάνεται η απορρόφησή τους).

– Οι ντομάτες είναι αρκετά ευαίσθητες καθώς αν μείνουν εκτεθειμένες στον ήλιο θα ωριμάσουν πολύ γρήγορα. Εάν μπουν στο ψυγείο τα κυτταρικά τους τοιχώματα θα αρχίσουν να φθείρονται, με αποτέλεσμα να γίνουν πολύ μαλακές και ευαίσθητες. Η καλύτερη λύση είναι να τοποθετηθούν μακρυά από το φως του ήλιου και σε θερμοκρασία δωματίου.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X