Μην υποτιμάς τις φθινοπωρινές τροφές γιατί αυτές θα σου δώσουν τη μέγιστη απόδοση στο τρέξιμο!
Μήλα
Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη. Μία ιαπωνική έρευνα έδειξε πως τα μήλα περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τους μυικούς τραυματισμούς και συγκεκριμένα αυτούς που προκαλούνται από το ορεινό τρέξιμο, ειδικά στην κατάβαση.
Συμβουλή: Φάτε ένα μήλο μετά το τρέξιμο.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών αποτελούν μέλος μία αρκετά σημαντικής ποικιλίας λαχανικών μαζί με το λάχανο και το μπρόκολο, τα οποία περιέχουν στοιχεία που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Τα λαχανάκια περιέχουν τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία.
Συμβουλή: Μαγειρέψτε τα στον ατμό και σερβίρετέ τα ως συνοδευτικά μαζί με λίγο ελαιόλαδο.
Μάραθο
Ένα φλιτζάνι μάραθο παρέχει το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C, για τον οργανισμό σας. Σε μία πρόσφατη έρευνα, οι δρομείς που ενίσχυσαν τη διατροφή τους με μάραθο, είχαν λιγότερες βλάβες στους πνευμονικούς ιστούς ύστερα από τρέξιμο σε θάλαμο με “μολυσμένο” με όζον αέρα.
Συμβουλή: Ψιλοκόψτε το μάραθο και σοτάρετε μαζί με σέσκουλο ή χρησιμοποιήστε το ωμό σε μία σαλάτα με σπανάκι και λωτούς.
Λωτός
Αυτό το θαυματουργό φρούτο είναι πλούσιο σε καροτονοειδή και κατεχίνες, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στην αποθεραπεία μετά από σκληρή προπόνηση.
Συμβουλή: Δοκιμάστε τους λωτούς σε smoothies ή βάλτε τους στη σαλάτα σας.
Ρόδι
Οι σπόροι του ροδιού παίρνουν το χρώμα τους από τις ανθοκυανιδίνες. Αυτά τα συστατικά κρατούν χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, καταπολεμούν το Αλτσχάιμερ και σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας, μειώνουν τον πόνο μετά το τρέξιμο.
Συμβουλή: Προσθέστε σπόρους ροδιού στο γιαούρτι.
Σπόροι κολοκύθας (πασατέμπος)
Μία ουγγιά από σπόρους κολοκύθας ή τα γνωστά σε όλους πασατέμπος παρέχουν χαλκό, ψευδάργυρο, σίδηρο και μαγνήσιο – ζωτικής σημασίας συστατικά για το μεταβολισμό.
Συμβουλή: Ψήστε φρέσκους σπόρους κολοκύθας και προσθέστε τους σε ζεστά δημητριακά.
Σέσκουλο
Αυτό το σκουροπράσινο λαχανικό διαθέτει βιταμίνη Κ που βοηθά στη διατήρηση των οστών. Μία κούπα από σέσκουλο παρέχει το 700% της ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Κ! Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως περιέχει και ένα φλαβονοϊδές που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Συμβουλή: Κόψτε τα φύλλα και σοτάρετε με σκόρδο και κόκκινο πιπέρι.
Καρύδια
Τα καρύδια είναι εμπλουτισμένα σε μεγάλο ποσοστό από αλφαλινολενικό οξύ, ένα είδος Ωμέγα-3 που βοηθά την καρδιά. Μία έρευνα έδειξε πως τα καρύδια αλλά και το λάδι τους, χαλαρώνουν τη ροή του αίματος και ρίχνουν την πίεση.
Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε λάδι καρυδιού (όχι καρύδας..) στο dressing της σαλάτας σας.