Running-Magazine-Logo

Έρευνα: Οι αρχάριοι μαραθωνοδρόμοι δεν κινδυνεύουν από τραυματισμό στα γόνατα

Marathoners

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως οι μαραθωνοδρόμοι που δεν τρέχουν πολλά χρόνια, δεν κινδυνεύουν από τραυματισμούς στα γόνατα.

Όλοι πιστεύουν ότι το τρέξιμο είναι κακό για τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα γόνατα, ακόμα και αν ένας αριθμός από μελέτες έχουν δείξει πως τα αυξημένα προβλήματα στο γόνατο δεν έχουν καμία σχέση με τους δρομείς. Σήμερα, η σύγχρονη άποψη υποστηρίζει ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος και η υπερβολικά λίγη άσκηση είναι οι μεγάλοι ένοχοι για τους τραυματισμούς στα γόνατα.

Οι νέες τεχνολογίες απεικόνισης υπόσχονται καλύτερη απόδειξη της φθοράς στα γόνατα. Υπάρχουν και ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι αρχάριοι μαραθωνοδρόμοι που προετοιμάζονται να τρέξουν τα 42,195 μέτρα. Τι γίνεται όμως με τα υψηλά ποσοστά τραυματισμών;

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Knee Surgery, Sports Traumatology & Arthroscopy ασχολήθηκε ακριβώς με αυτό. Και παρήγαγε αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν: τα γόνατα των δρομέων παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα από την εκπαίδευση και την ολοκλήρωση ενός πρώτου μαραθωνίου.

Η μελέτη περιελάμβανε πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες που πέρασαν έξι μήνες εκπαίδευσης για τον πρώτο τους μαραθώνιο. Είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, μέσο όρο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) 25,9 και έτρεχαν περίπου 20 μίλια την εβδομάδα πριν από την έναρξη του μαραθωνίου.

Ερευνητές από το Freiburg University Hospital της Γερμανίας μέτρησαν τον όγκο και το πάχος του χόνδρου των δρομέων πριν από την περίοδο των προπονήσεων και μία ημέρα μετά το μαραθώνιο. Χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη ποσοτική μαγνητική τομογραφία, μια νέα και εξαιρετικά ακριβή τεχνολογία απεικόνισης. “Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την ανίχνευση των πιο ανεπαίσθητων αλλαγών στη μορφολογία του χόνδρου σε σύγκριση με τα συμβατικές μεθόδους,” ανέφεραν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πολύ μικρές διαφορές στις εικόνες πριν από την έναρξη των προπονήσεων και μετά από τον μαραθώνιο.

Η ομάδα των ερευνητών πίστευε ότι θα μπορούσε να βρει μεγαλύτερο πάχος στους χόνδρους στις εικόνες μετά τον μαραθώνιο, καθώς η χαμηλή πίεση στο γόνατο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την υγεία των χόνδρων.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δε διαπιστώθηκε ποτέ. “Ως εκ τούτου, η μελέτη μας ενισχύει την υπόθεση ότι ο χόνδρος δεν μπορεί να αυξήσει τη μάζα του ιστού ως αποτέλεσμα της μηχανικής διέγερσης,” γράφουν οι ερευνητές.

Αλλά ούτε να βλάψει το χόνδρο του γονάτου. Η νέα μελέτη δείχνει και πάλι ότι οι περισσότεροι δρομείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για βλάβη των αρθρώσεων.

Πηγή: runnersworld.com

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X