Running-Magazine-Logo

Οι 10 απαραίτητες τροφές για τους δρομείς

food runner

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Ας υποθέσουμε πως στην κουζίνα σας θα έπρεπε να έχετε μόνο 10 τροφές. Ως δρομέας, ποιες θα πρέπει να επιλέξετε; 

Ακολουθεί η λίστα με τις 10 ιδανικές τροφές για τους δρομείς:

Σολομός

salmon

30 γραμμάρια άγριου σολομού περιέχουν πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη D. Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την καλή υγεία της καρδιάς και βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Κεράσια

cherries

Τα κεράσια είναι τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα στη γη. Περιέχουν ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις ενός τύπου αντιοξειδωτικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Τα αντιοξειδωτικά αυτά παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, από τη διατήρηση υγιών αιμοφόρων αγγείων μέχρι την πρόληψη καρκινικών όγκων.Βοηθούν επίσης στην αθλητική απόδοση.

Λαχανίδες

kale

Περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμινών Α, Β6, C και Κ, σίδηρο, ασβέστιο και είναι ένα από τα πλέον πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανικά. Επίσης έχουν ισχυρή αντι-φλεγμονώδη δράση. Οι φλεγμονές που προκύπτουν από την άσκηση είναι μια καθημερινή ενόχληση για πολλούς δρομείς και μπορεί να γίνουν ένα χρόνιο πρόβλημα σε ορισμένες περιπτώσεις. Διατηρώντας μια διατροφή που είναι πλούσια σε αντι-φλεγμονώδεις τροφές θα μειώσετε και τον κίνδυνο αυτού του προβλήματος.

Γάλα

milk

Το αποβουτυρωμένο γάλα είναι ότι πιο ιδανικό για την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι αποθήκες γλυκογόνου των μυών αναπληρώνονται και οι ιστοί των μυών “επισκευάζονται” ταχύτερα όταν οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες καταναλώνονται μαζί, μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης. Μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα διαπίστωσε ότι το αποβουτυρωμένο γάλα “ξεπέρασε” σε αξία ένα δημοφιλές συμπλήρωμα αποκατάστασης.

Μπανάνες

bananas

Οι μπανάνες αποτελούν ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για τους δρομείς πριν τον αγώνα. Μια μεγάλη μπανάνα περιέχει περισσότερα από 30 γραμμάρια υδατάνθρακες, μόλις 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και κανένα ίχνος λίπους. Έχουν επίσης εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (400 mg), η οποία χάνεται με τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Σόγια

soy

Η σόγια αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης  και μπορείτε να την απολαύσετε στα εξής τρόφιμα: τόφου, γάλα σόγιας, μπιφτέκι σόγιας και ενεργειακές μπάρες. Η σόγια παρέχει μια σειρά από αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι μειώνει τη χοληστερόλη, τα αρνητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Αποτελεί επίσης, μια εξαιρετική πηγή για έναν τύπο αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα. Πάνω από όλα αυτά, η σόγια είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης και προωθεί την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση.

Βρώμη

oatmeal

Οι διατροφολόγοι συνιστούν πως οι δρομείς πρέπει να πάρουν περίπου το 60 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων τους από υδατάνθρακες για να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους. Ο μέσος δρομέας παίρνει λιγότερο από το 50 τοις εκατό των θερμίδων του από υδατάνθρακες. Ξεκινώντας την ημέρα σας με ένα πρωινό υψηλό σε υδατάνθρακες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη συνολική πρόσληψη τους.

Πράσινο τσάι

green-tea

Το πράσινο τσάι περιέχει μια υψηλή συγκέντρωση της τάξης των αντιοξειδωτικών που ονομάζονται κατεχίνες. Μελέτες έδειξαν ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αυξάνει την αντοχή. Επίσης υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού θα μπορούσε να επιβραδύνει την κόπωση κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης μέτριας έντασης.Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στον μυϊκό ιστό κατά τη διάρκεια άσκησης. Και η καφεΐνη στο πράσινο τσάι είναι επίσης ευεργετική για τους δρομείς.

Ντομάτες

tomatoes

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και αρκετά φυτικά συστατικά όπως το λυκοπένιο και η ντοματιδίνη. Το λυκοπένιο παίζει καταλυτικό ρόλο στην υγεία των οστών μας. Οι ντομάτες είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και ανόργανων συστατικών που είναι χρήσιμες για τους δρομείς, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης B6.

Ζυμαρικά

pasta

Τα ζυμαρικά παρέχουν πολλούς υδατάνθρακες, καθιστώντας τα μια μεγάλη τροφή, όταν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τις αποθήκες γλυκογόνου των μυών, αλλά και μετά από μεγάλες προπονήσεις, όταν θέλετε να τις αναπληρώσετε. Όμως, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως αποτελούν μια καλύτερη επιλογή, καθώς παρέχουν φυτικές ίνες,οι οποίες προωθούν τον κορεσμό και βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X