11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Θα αντικαταστήσει το μεταλλικό γόνατο – Είναι κατάλληλη για πρόσφατες βλάβες κυρίως για αθλητές που έχασαν τμήμα αρθρικού χόνδρου λόγο τραυματισμού

Πρωτοποριακή αρθροσκοπική μέθοδος αποκατάστασης βλαβών αρθρικού χόνδρου στο γόνατο με εμφύτευση αυτόλογων χονδροκυττάρων που καλλιεργήθηκαν στη διάρκεια της επέμβασης, εφαρμόστηκε πρόσφατα (στις 5/9) στη Θεσσαλονίκη σε μία 30χρονη αθλήτρια και σε έναν 45 αθλούμενο, από την ιατρική ομάδα του TheMIS η οποία απαρτίζεται από τους ορθοπαιδικούς χειρουργούς Αριστοτέλη Σιδερίδη, Εμμανουήλ Παπακώστα και Ιωάννη Τερζίδη.

Μέχρι τώρα για να γίνει αποκατάσταση των βλαβών του αρθρικού χόνδρου με μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων έπρεπε να γίνει μια επέμβαση προκειμένου να ληφθούν τα χονδροκύτταρα τα οποία στέλνονταν στο εξωτερικό για να απομονωθούν και να πολλαπλασιασθούν σε συνθήκες εργαστηρίου και στη συνέχεια, με δεύτερη χειρουργική επέμβαση γινόταν τοποθέτηση του «μοσχεύματος» για την κάλυψη της βλάβης.

«Με την τεχνική που εφαρμόσαμε εμείς η καλλιέργεια έγινε από βιολόγους που ήρθαν από την Ολλανδία γι αυτό το σκοπό μέσα σε 70 λεπτά, την ώρα του χειρουργείου σε εργαστήριο που είχε στηθεί δίπλα στο χειρουργείο. Ετοιμάστηκε δηλαδή το «μόσχευμα» με τα χονδροκύτταρα του ασθενούς. Αυτά απομονώθηκαν στο φορητό εργαστήριο από το εξειδικευμένο προσωπικό, με πιστοποιημένο και πατενταρισμένο τρόπο, και τοποθετήθηκαν σε ειδική μεμβράνη – φορέα η οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην περιοχή της βλάβης. Η όλη επέμβαση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και το κόστος ήταν πολύ μικρότερο. Δηλαδή αποκατάσταση της βλάβης του αρθρικού χόνδρου με δύο επεμβάσεις κοστίζει γύρω στις 17.000 ευρώ ενώ με τη νέα τεχνική κοστίζει γύρω στις 3.500-4.000 ευρώ. Έτσι, ο ασθενής εκτός από το ότι αποφεύγει τη δεύτερη επέμβαση επιβαρύνεται λιγότερο οικονομικά, γιατί αυτές οι επεμβάσεις δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σιδερίδης.

Η μέθοδος αυτή, όπως εξήγησε ο κ. Σιδερίδης, είναι κατάλληλη για πρόσφατες βλάβες κυρίως για αθλητές που έχασαν τμήμα αρθρικού χόνδρου λόγο τραυματισμού. Οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου αποτελούν το προστάδιο της αρθρίτιδας η οποία αντιμετωπίζεται μόνο με μεταλλικό γόνατο.

 

πηγή: protothema.gr