Running-Magazine-Logo

Ληψη Ηλεκτρολυτων και ισοτονικων ποτων

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Κάθε άνοιξη και καλοκαίρι όλοι οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων είναι υποχρεωμένοι να ενυδατώνονται και να κάνουν λήψη ηλεκτρολυτών μέσω ισοτονικών ποτών, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση η οποία με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει τον δρομέα σε άσχημες και ανθυγιεινές παρενέργειες, όπως το να αισθανθεί γρήγορη κόπωση, πονοκεφάλους, μυικές κράμπες ακόμη και θερμοπληξία.

Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης για τον αθλητή, είναι σημαντική για την αποφυγή αφυδάτωσης και διαταραχών ηλεκτρολυτών, που επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και στην απόδοση.

Με τον ιδρώτα, το σώμα μας χάνει μεγάλες ποσότητες νερού και ηλεκτρολυτών, που βρίσκονται στο ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο χώρο και συμβάλλουν στην διατήρηση της ισορροπίας στο κύτταρο. Αν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, το κύτταρο δεν λειτουργεί σωστά και προκαλούνται διάφορες δυσλειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό που συμβαίνει ακριβώς είναι ότι σε καταστάσεις έντονης εξάντλησης, και κυρίως με την απουσία ηλεκτρολυτών, οι οποίοι απαιτούνται για τα νευρικά σήματα, πέρα από το ότι ο αθλητής αδυνατεί να δώσει ισχυρό σήμα συστολής στους μύες (εξάντληση), επίσης διαταράσσεται η ενημέρωση του εγκεφάλου για την μυϊκή δραστηριότητα, και πολλές φορές αποτυγχάνει να δώσει σήμα χαλάρωσης στους μύες όταν αυτοί το χρειάζονται (κράμπες). Οι ηλεκτρολύτες λοιπόν, κρίνονται απαραίτητοι για την ομαλή συνεργασία νευρικού και μυϊκού συστήματος. Το καλοκαίρι, κατά το οποίο με την εφίδρωση ο αθλητής χάνει χρήσιμους ηλεκτρολύτες, κρίνεται απαραίτητη η αναπλήρωσή τους μέσω της τροφής, ή μέσω σκευάσματος (ισοτονικά ποτά) κατά την προπόνηση διαρκείας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αδυναμίας ή κράμπες.

treksimo kai enydatosi

Άρα, πέρα από μια σωστή διατροφή, ένας αθλητής πρέπει να φροντίσει να κρατάει σε καλή ισορροπία και τους ηλεκτρολύτες του. Η ρύθμιση της σωστής ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στο σώμα, βοηθά στη σύσπαση των μυών, ρυθμίζει την ενυδάτωση του σώματος, μέσω των κυτταρικών μεμβρανών, αλλά και στην καλή λειτουργία των νεφρών. Τα ισοτονικά ποτά είναι διαλύματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες και παρέχουν ενέργεια με τη μορφή υδατανθράκων. Αυτά τα διαλύματα αναπληρώνουν τους υδατάνθρακες που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης μέχρι κάποιο σημείο , ( την ενέργεια του ο δρομέας την καλύπτει με άλλου είδους σκευάσματα η τροφές που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες) και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται μέσω της εφίδρωσης. Η χρήση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αθλήματα που διαρκούν περισσότερο από μία ώρα, αφού η περιεκτικότητά τους σε ηλεκτρολύτες συμβάλλει στην ισορροπία υγρών στο σώμα. Η σύστασή τους επιτρέπει τη γρήγορη απορρόφηση από τον οργανισμό (τόσο ταχεία όσο και το σκέτο νερό), ώστε να καλύπτουν άμεσα τις ανάγκες του οργανισμού, είτε κατά την διάρκεια της κίνησης, για καλύτερες επιδόσεις, είτε για αναπλήρωση των αποθεμάτων.

isotonika pota

Αξίζει να τονισθεί, ότι σε αθλητές αγωνισμάτων παρατεταμένης διάρκειας, όπως οι υπερμαραθώνιοι, η υπερβολική κατανάλωση μόνο νερού, μπορεί να είναι επικίνδυνη, γιατί μπορεί να προκληθεί υπονατριαιμία (χαμηλό νάτριο στο αίμα) (2). Οι απώλειες νατρίου από τον ιδρώτα, σε αυτές τις συνθήκες, μπορεί να είναι υψηλές και η κατανάλωση νερού αραιώνει ακόμα παραπάνω τη συγκέντρωση νατρίου στο αίμα. Η υπονατριαιμία προλαμβάνεται με την χρήση ισοτονικών ποτών.

marathon Θα προσπαθήσω να ενημερώσω με απλά  λόγια τους δρομείς Μαραθωνίου δρόμου  με αφορμή τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της   Αθηνας που θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου  2014 αλλά και όσους συμμετέχουν σε  μαραθωνίους και δεν έχουν εμπειρία και  γνώση για την λήψη υγρών και  ενεργειακών σκευασμάτων.

 Τρέχοντας ένα Μαραθώνιο , ο δρομέας  πρέπει ν’ αρχίσει να ενυδατώνεται από τα  πρώτα 45 λεπτά πάνω κάτω ανάλογα τον  σταθμό υδροδοσίας, λαμβάνοντας σε  πρώτη φάση νερό, στα πρώτα 70 – 80  λεπτα ένα ενεργειακό jel με ταυτόχρονη λήψη νερού, στον επόμενο σταθμό ισοτονικό ποτό, στον μεθεπόμενο ενεργειακό jel με ταυτόχρονη λήψη νερού κ.ο.κ μέχρι το τέλος. (δηλαδή ανά 40 λεπτά πάνω κάτω λαμβάνουμε ισοτονικά ποτά και ανά 40 λεπτα εναλλάξ με τα ισοτονικά λαμβάνουμε ενεργειακά jel η μπανάνα, σταφίδες , καραμέλα, κύβους ζάχαρης κ.λ.π   ) Το ίδιο ισχύει και στις μεγάλες διάρκειας προπονήσεις στις οποίες η λήψη ισοτονικών και ενεργειακών σκευασμάτων πρέπει να είναι στα ίδια διαστήματα και περίπου της ίδιας ποιότητας, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε ενοχλήσεις στο πεπτικό και εντερικό μας σύστημα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε καλά διανύοντας μεγάλες αποστάσεις είναι ότι πίνουμε νερό πριν καταλάβουμε την αίσθηση της δίψας.

 

 

Καραγιάννης Γιάννης

Γυμναστής – Προπονητής

με ειδικότητα τον Κλασσικό Αθλητισμό

[justified_image_grid preset=11]

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X